ελληνική μουσική
485 online   ·  208.905 μέλη

Ερώτηση για επιλογή κατάλληλου πνευστού

fanfara
Περαστική Νότα
Chat
20.01.2010, 19:50

Γεια σας παιδιά! Είμαι νέο μέλος και ζητώ την συμβουλή σας. Ασχολούμαι αρκετά χρονια με την μουσική και πιο συγκεκριμένα με το βιολί αν και πάντα το πάθος μου ήταν τα χάλκινα πνευστά. Πάντοτα ζήλευα τις φιλαρμονικές και μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα να γραφτώ σε κάποια. Έχω όμως λίγο μπερδευτεί σχετικά με το πιο όργανο να επιλέξω. Θα ήθελα κάποιο που να έχει ήχο μπάσο και διαπεραστικό, όχι όμως μουντό. Μου έχουν πει για το ευφώνιο, το βαρύτονο, το κόρνο και άλλα. Ποια είναι η γνώμη σας? Γενικα προτιμώ τα κομμάτια σε μινόρε και θα ήθελα το ηχόχρωμα του οργάνου να τα υποστηριζει.


#1   
KostikaC
Περαστική Νότα
Chat
24.01.2010, 17:44

Καλωσήρθες.

Καταρχάς να σου πω πως έχω παίξει ευφώνιο σε μια μπάντα για λίγο καιρό και δε μ'άρεσε και τόσο...βεβαια γούστα είναι αυτά.

Απο τη περιγραφή σου θα σου πρότεινα τενόρο σαξόφωνω το οποίο είναι αρκετά μπάσσο όργανο και ο ήχος του δεν είναι ''μουντός'' όπως είναι του γαλλικού κόρνου πχ. υπ' όψιν οτι υπάρχει και το βαρύτονο σαξ ακόμα πιο χαμηλό σε έκταση.Όσο για το αν το ηχόχρωμα ''υποστιρίζει'' μινόρε....δεν υπάρχουν όργανα που αποδίδουν καλύτερα σε μινόρε και άλλα σε ματζόρε.Οπότε ασ' το αυτό το κριτίριο.

Θα μπορούσες να επιλέξεις με βάση το πιο όργανο είναι πιο πολλές φορές στα κομμάτια που σ'αρέσουν.Καθώς και για μια πιο σφαιρική εικόνα δες βιντεάκια με κάποιο σόλο του οργάνου και δες πώς (περίπου) λειτουργούν μέσα στην ορχήστρα/μπάντα.

Ελπίζω να σε βοήθησα...δε ξέρω τι μουσική ακούς πάντως θα σου πρότεινα να ακούσεις Michael Nyman.


#2   
wintermelody
Περαστική Νότα
Chat
10.07.2010, 00:33

Δεν ξέρω αν έχεις αρχίσει κάποιο όργανο απλά αυτό που έχει πολύ όμορφο ήχο είναι το κόρνοSmile


#3   
lefterisvlachos
Περαστική Νότα
Chat
30.08.2010, 11:08
Κατά πρώτον να σου υπενθυμίσω και εγώ ότι τα όργανα γενικώς δεν υποστηρίζουν μινόρε ή ματζόρε κομμάτια απλά παίζουν ότι επιλέξουμε εμείς. Δεύτερον: όταν λές το πιό κατάλληλο πνευστό τι εννοείς: Για να παίξεις σε μπάντα ή σε ορχήστρα ? Σε ενημερώνω λοιπόν ότι το πνευστό στον τύπο που το θέλεις είναι μεν το ευφώνιο αλλά είναι κατάλληλο μόνο για μπάντα και είναι ελαφρώς ογκώδες(αν αυτό σε ενδιαφέρει). Τα αλλα (σαξόφωνα, κόρνα κλπ) είναι ωραία όργανα,λιγότερο ογκώδη αλλά όχι με τον ήχο που θέλεις. Αν θέλεις και άλλες διευκρινήσεις σχετικά με άλλα πνευστα δώσε το θέμα και θα σου απαντήσω
#4   
kapoios
Περαστική Νότα
Chat
31.08.2010, 00:04

Προσωπικά θεωρώ το γαλλικό κόρνο το πνευστό χάλκινο όργανο με τον πιο πλούσιο και γεμάτο ήχο.Άκουσε αυτό και θα καταλάβεις πέρι τίνος πρόκειται: http://www.youtube.com/watch?v=_MkMdlfl8Hg Τα λόγια περιτεύουν.Έχω και ο ίδιος γαλλικό κόρνο,αλλά όσο εντυπωσιακό είναι τόσο στην εμφάνιση όσο και στον ήχο, άλλο τόσο δύσκολο είναι στην εκμάθηση...Έχω παίξει βαρύτωνο,ευφώνιο και αλτικόνο 10 χρόνια σε φιλαρμονική.Το γαλλικό κόρνο είναι πολύ μπροστά....Γιαυτό άλλωστε και σε καμιά μεγάλη συμφωνική ορχήστρα δεν λείπει ποτέ....Και στα περισσότερα μεγάλα έργα των μεγάλων συνθετών.Είναι ένα από τα όργανα που γεμίζει τον ήχο σε μια ορχήστρα. Ειδικά στην υψηλή περιοχή c1 (ντο) με c2 (ντο) {παίζεις ντο αλλά ακούγεται φα,αφού είναι όργανο μεταφοράς και ακούγεται μια 5η καθαρή κάτω} ο ήχος είναι απίστευτος. Αυτή είναι η γνώμη μου...


#5   


Αυτά τα διάβασες;