ελληνική μουσική
  207 online   ·  211.038 μέλη

  Ποιό είδος μουσικής είναι συγγενέστερο με την κλασική μουσική?

  musichell
  04.07.2010, 18:15

  Μα φυσικά το ροκ και το metal!!

   

   

   

   

   

  τα παραπάνω είναι λίγα ενδεικτικά συγκροτήματα που κατα την άποψη μου  παίζουν κλασική μουσική με ροκ μουσικά όργανα...επίσης είναι και αρκετές οι συνεργασίες ροκ/μεταλ συγκροτημάτων με ορχήστρες κλασικής μουσικής...{#emotions_dlg.rockon}


  gjb94
  04.07.2010, 18:19

  ROCK MUSIC!!!!!!{#emotions_dlg.rockon}


  marilloumajore
  05.07.2010, 08:39

  Θεωρώ οτι η απάντηση είναι μάλλον δυσκολη. Διοτι το προφανές, δηλαδη η σημερινη λόγια μουσική (ενωση ελληνων μουσουργων, ελληνικες μουσικες γιορτες, κοκ για να καταλαβεις απο Ελλαδα τι εννοω) ειναι τελειως διαφορετικη απο την "κλασσικη" του Mozart. Και οχι στη μορφή ή το σκοπό, όσο στην αποδοχή του κόσμου.

  Μη ξεχνάμε, ότι έστω και αν μερικοί συνθέτες δεν εγιναν πλήρως αποδεκτοί παρα μόνο μετα το θάνατο τους, ο κόσμος είχε συνηθίσει να ακούει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής στο οποίο εντάσσονταν και αυτοι (πχ ο Μπαχ στο μπαροκ. Ολοι με τον έναν ή τον αλλο τροπο μπαροκ ακουγαν, όχι σκυλαδικα....) Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, τα ερεθίσματα και τα ακούσματα είναι άπειρα, και δε νόμιζω ότι ο μέσος ακροατής θα ακούσει Σισιλιάνο, Αντωνίου, κοκ σαν κάτι συνηθισμένο.

  Παρ'ολα αυτά, αν έπρεπε να πούμε οτι υπάρχει απόγονος της κλασικής μουσικής, μάλλον θα έπρεπε να τον ψάξουμε στους ακαδημαικούς κύκλους, καθώς υπαρχει αντιστοιχία σκοπού, τεχνικής, περιπλοκότητας (και γιατι όχι) μεγέθους έργων.


  TheDarkSideOfTheMoon
  05.07.2010, 16:02

  Όντως,η rock και η metal μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα με τη συνοδεία ορχήστρας!!Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Metallica

   Το πιο κοντινό όμως στην κλασική μουσική είδος metal θα έλεγα ότι είναι το symphonic heavy metal με αξιόλογους εκπροσώπους τους Nightwish,EPICA,Therion,κ.α.

  Δεν είναι τόσο μαγική η συνοδεία ορχήστρας και χορωδίας??Ακούγεται τόσο τέλειος ο ήχος όλων των παραπάνω!!


  StavmanR
  05.07.2010, 16:33

  Η βυζαντινή από την οποία και προήλθε η αναγεννησιακή και κλασσική μουσική, με τον εμπλουτισμό των πολυφωνιών και της αρμονίας.

   

  Βέβαια, όλα τα είδη έχουν απορροφήσει στοιχεία της κλασσικής, σήμερα, καθώς όλα τα είδη εμπλέκονται εμμέσως ή αμέσως με όλα τα υπόλοιπα.


  gogos81
  06.07.2010, 13:35

  η μέταλ μουσική είναι συγγενέστερη....η μέταλ άρχισε με τον Μπαχ,όταν πρόσθεσε κοντραμπάσα και άλλα βαριά όργανα στην ορχήστρα,έτσι ώστε,όταν έπαιζαν,το θέατρο κουνιόταν,από το μπάσο


  takispag
  06.07.2010, 13:52

  Νομίζω πως η metal δεν έχει καμία σχέση με την κλασσική. Τελείως διαφορετικά είδη. Απλά μέσα στη rock/metal υπάρχουν μεγάλοι λάτρεις της κλασσικής μουσικής και συγχρόνως με σοβαρή μουσική παιδεία και αυτό το περνάνε μέσα στα τραγούδια τους. Επιρροές ναι, υπάρχουν πάρα πολλές, αλλά μέχρι εκεί.

  Α! για να μην το ξεχάσω... Ο Y.J.Malmsteen είναι κορυφαίος κιθαρίστας, με τραγούδια υπέροχα. Αλλά καλό θα ήταν όταν παίρνει αυτούσιο το θέμα από ένα κλασσικό κομμάτι να μας λέει ποιανού είναι και ποιό, κι όχι απλά να γράφει στο τέλος του δίσκου ένα ''thanx to mom, dad, god, j.s.bach, mozart κτλ αλλά συνθέτη να αναφέρει τον εαυτό του....Άποψη μου...


  TheDarkSideOfTheMoon
  23.10.2010, 00:31


  dionysus
  24.10.2010, 18:51

  "Συγγενέστερο" από ποια άποψη;

  Είναι φανερό ότι όλα τα συμφωνικά (και όχι μόνο) μέταλ συγκροτήματα έχουν επηρρεαστεί βαθειά από την Ευρωπαϊκή κλασσική μουσική. Όπως επίσης και η νεοκλασσική μουσική, η classic rock (άλλωστε οι Deep Purple, νομίζω, ήταν η πρώτη rock μπάντα που έπαιξε μαζί με συμφωνική ορχήστρα) η progressive rock και πολύ αργότερα η νεοκλασσική new age και dark wave.

  Το "Rhapsody In Blue" του Gershwin θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ώς κλασσικό, κλασσικό jazz, jazzy κλασσικό ή jazz..;

  Προσωπικά το θεωρώ λογικό σχεδόν ολόκληρη η δυτική μουσική, ακόμα και η ελληνική (που έχει ήδη εξευρωπαϊστεί από το '40) να έχει επηρρεαστεί από την κλασσική δυτική, ως μέσο πολιτισμικής και μουσικής συνέχειας. (Από τα 3άρια και τα 4άρια των χορών των μεσαιωνικών κελτών, στο baroque, κι από κει στην κλασσική, ρομαντική μουσική κ.ο.κ). Για τον λόγο αυτό, οι παραδοσιακές μουσικές των λαών του μεσαιωνικού, αναγεννησιακού και ρομαντικού κόσμου, έχουν σαφείς αναφορές στην κλασσική ευρωπαϊκή μουσική, εφόσων αποτελούν θεμέλιό της.

  Γενικώς, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι είναι λίγο περίεργο να μιλάμε για συγγένειες μεταξύ των μουσικών ειδών, γιατί ενώ δεν υπάρχει παρθενογένεση, ψάχνεις να βρεις αόρατους συνδετικούς κρίκους. Τρέχα γύρευε!


  despinakontogianni
  28.10.2010, 01:57

  Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει μια αντικειμενική απάντηση; Cool

   

  Δηλαδή, αν ρωτήσει κάποιος "Ποιος είδος μουσικής κλπ" ποια θα είναι η σύντομη, μονολεκτική απάντηση; (LOL)


  Lorelei
  30.11.2010, 01:39

  Συμφωνώ με τους περισσότερους... Το Rock και Metal...{#emotions_dlg.rockon}{#emotions_dlg.inlove}

  και μαζί με την κλασική μουσική είναι τα αγαπημένα μου είδη... Προσκυνωωω!!!!!


  djmetronomos
  02.12.2010, 11:18

  Σαν ιστοριοδίφης που είμαι, θα ήθελα να αναφερθώ στους πρωτοπόρους του είδους... Bρετανικά συγκροτήματα, τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι περίπου τα μέσα των '70...

  Γκρουπ που μελέτησαν, επηρεάστηκαν κι ενσωμάτωσαν στη μουσική τους θέματα από την κλασική μουσική. Κάποιες φορές ηχογράφησαν μαζί με ορχήστρες. Προσθέτοντας και στοιχεία από την jazz, προέκυψε το progressive rock... Σημαντικό ρόλο στον ήχο τους έπαιξε το mellotron, που με ταινίες-λούπες μπορούσε να αναπαράγει τον ήχο εγχόρδων οργάνων.

  Παραδείγματα:

  Procol Harum (το πασίγνωστό τους τραγούδι "A Whiter Shade Of Pale" βασίζεται σε ένα θέμα του J.S. Bach)... Το 1972 κυκλοφόρησαν λάιβ άλμπουμ μαζί με συμφωνική ορχήστρα.

  King Crimson, π.χ. το άλμπουμ Lizard (1970)...

  Moody Blues - ήδη από το 1967 τους βρίσκουμε να ηχογραφούν με την London Symphony Orchestra στο υπέροχο άλμπουμ Days Of Future Passed...

  Οι Deep Purple, το 1969, κυκλοφόρησαν το ζωντανά ηχογραφημένο Concerto For Group and Orchestra, ένα μάλλον αποτυχημένο πείραμα συνύπαρξης ροκ μπάντας με κλασική ορχήστρα. Σίγουρα όχι το άλμπουμ με το οποίο θα τους θυμόμαστε, ένα πρωτοποριακό πείραμα παρόλα αυτά...

  Οι Nice επίσης χρησιμοποίησαν στοιχεία παρμένα από την κλασική μουσική, μάλιστα διασκεύασαν Bach, Sibelius, Bernstein... Ο κημπορντίστας Keith Emerson μετά τη διάλυση του γκρουπ έφτιαξε τους Emerson, Lake & Palmer.

  Κλασικές επιρροές αντανακλούν και οι συνθέσεις των Caravan...


  periigitis
  02.12.2010, 13:11

  Και τι εννοούμε κλασσική μουσική;

  Συνήθως η εικόνα που έχει στο μυαλό του ο πολύς κόσμος είναι η μουσική που εκτελείται απο μεγάλη ορχήστρα, με συγκεκριμμένόργανα και διάταξη αυτών (εντάξει όχι εντελώς ίδια πάντα π.χ Μάλερ, Βάγκνερ κλπ) και τη διευθύνει ένας μαέστρος (άσε που για πολλούς είναι απλά ταυτισμένη με την εισαγωγή της 5ης του Μπετόβεν). Αυτό που λέμε δηλαδή με άλλα λόγια "Συμφωνική Μουσική".

  Απ' αυτή τν άποψη δεν έχει σχέση με τίποτα άλλο. Τώρα αν απ' το παραπάνω απομονώσουμε το "μεγάλη ορχήστρα", τότε θα βρίσκαμε ίσως κάποια συγγένεια μα τα Big Bands της Jazz.

  Και με τα σύνολα δωματίου (εγχόρδων κλπ) το γίνεται; Μάλλον είναι πιο σχετικά με τα μικρά σύνολα jazz άντε και με τα rock pop κλπ. Μόνο που συνήθως τα σύνολα δωματίου και τα μικρά σύνολα jazz δεν συνοδεύουν κάποιους στίχους με τη μορφή τραγουδιού. Υπάρχει βέβαια και στην κλασσική μουσική τραγούδι (lieder) που έχει συγγένεια βέβαια -οπως όλα τα τραγούδια- με το παραδοσιακό τραγούδι της κάθε χώρας.

  Υπάρχει όμως και η όπερα που μάλλον έχει μεγαλύτερη συγγένεια μα την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία. 

  Αν τώρα σαν κλασσική μουσική θεωρήσουμε αυτή που είναι βασισμένη στις δυτικές επτάτονες συγκεραμένες κλιμακες, τότε μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο μέρος της ποπ, της ροκ κλπ. Η ροκ όμως χρησιμοποιείς και πεντατονία.

  Εν πάση περιπτώσει θα πελαγώσω μόνος μου αν συνεχίσω. Έτσι αν ήταν απαραίτητη μια απάντηση με μία φράση θα έλεγα ότι η καλσσική μουσική συγγενεύει με όλα και με τίποτα. 


  Lorelei
  02.12.2010, 13:44

  Δε νομίζω ότι όταν λέμε πως η κλασική έχει πιο κοντινή σχέση με το μεταλ και το ροκ εννούμε μόνο ότι υπάρχει μεγάλη ορχήστρα αλλά ούτε και ότι χρησιμοποιούν τις επτάτονες κλίμακες που λες. Τουλάχιστον εγώ  έτσι όπως το βλέπω οι ομοιότητες αφορούν όχι μόνο αυτά αλλά κυρίως τα μουσικά θέματα που χρησιμοποιούν, τη 'δομή' των κομματιών, τα μουσική όργανα που χρησιμοποιούνται, ακόμα και τις διασκευές κλασικών έργων. Ειδικά το μέταλ σαν είδος έχει τόσες υποκατηγορίες και τόσο μεγάλη μουσική ποικιλία που επιτρέπει μεγαλύτερη 'ελευθερία" κατα κάποιον τρόπο στη μουσική, μεγαλύτερη ποικιλία μουσικών θεμάτων, αυτοσχεδιασμό κ.ά όπως συμβαίνει και στην κλασική μουσική. Το συμφωνικό μέταλ είναι από τα πιο χαρακτηριστικά είδη αλλά δεν είναι μόνο αυτό...


  mindfall
  06.12.2010, 01:06

  η μεταλ ειναι το συγγενέστερο ειδος μουσικης με τη κλασικη. 
  ενω οι ριζες της μεταλ εχουν πολυ μικρη σχεση με κλασικη μουσικη, παρολα αυτα ανα τα χρονια πολλοι καταφεραν και δεσαν κλασικα στοιχεια πανω της.(και οχι μονο απο τη κλασικη αλλα και απο παρα πολλα ειδη μουσικης).γενικοτερα θεωρω τη μεταλ ως την εξελιξη της κλασικης μουσικης(σε ενα μεγαλο κομματι της,γιατι καθε υποκατηγορια ειναι πολυ διαφορετικη ). πιστευω πως ειναι η πιο εξελιγμενη μουσικη ever!


  Post αρνητικής αξιολόγησης
  Post αρνητικής αξιολόγησης
  Lorelei
  07.12.2010, 15:19

  Αυτό είναι τελείως άδικο!!! Ειλικρινά, τι έχετε πάθει με τα post αρνητικής αξιολόγησης? Η απάντησή μου σίγουρα δεν ήταν off topic! (όπως και του προηγούμενου μέλους φυσικά!) Έδωσα δύο μουσικά παραδείγματα για τη σχέση κλασικής μουσικής και metal, αφού πιο πριν είχα ήδη εξηγήσει τους λόγους που πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η σχέση. Αν η απάντηση με μουσικό παράδειγμα θεωρείται off topic σε site για τη μουσική τότε τι να πω, έχω φρικάρει τελείως. Και με βάση αυτή τη λογική, αν δείτε πιο πάνω τις προηγούμενες απαντήσεις θα έπρεπε όλες όσες είχαν βίντεο να αξιολογούνταν αρνητικά... Τα επιχειρήματα όμως δεν είναι μόνο λεκτικά, είναι και μουσικά. Και αυτό το post αρνητικό θα το πάρετε φυσικά, αλλά δε με νοιάζει, μάλλον θέλετε να κάνω συλλογή από τέτοια, γιατί από τότε που γράφτηκα όλο μπροστά μου τα βλέπω...


  djmetronomos
  08.12.2010, 12:21

  Αχ, καημένη Lorelei τι τραβάς...

  Πάρε ένα τραγούδι με ωραίες κιθάρες να σου φτιάξει τη διάθεση - άσχετο με το topic - αλλά ονομάζεται "Lorelei" - από Wishbone Ash...


  https://www.youtube.com/watch?v=5e89mJIJcIc Link

  >

  xxx


  TheDarkSideOfTheMoon
  11.12.2010, 19:31

  Το παρακάτω τραγούδι έχει γραφτεί απ' τον Mozart και η παρακάτω εκτέλεση είναι απ' το συγκρότημα Aesma Daeva.Δεν είναι τρομερή η φωνή της τραγουδίστριας?