ελληνική μουσική
170 online   ·  209.533 μέλη

Αυνανισμός: Αφού όλοι το κάνουν, γιατί είναι ταμπού;

Japan88gr
Φθασμένος
Chat
14.09.2010, 02:25
Αυνανισμός: Αφού όλοι το κάνουν, γιατί είναι ταμπού;


Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Το σεξ είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη ζωή του ανθρώπου. Αποτελεί έναν ωραίο τρόπο έκφρασης της αγάπης προς ένα άλλο άτομο. Το σεξ που οδηγεί στην αναπαραγωγή και την απόκτηση παιδιών είναι ο μόνος τρόπος για το είδος μας να διαιωνιστεί και αποτελεί μια ευκαιρία για τον άνθρωπο να επιτύχει την 'αθανασία' του, με την έννοια της αθανασίας των γονιδίων του και της συνέχισής του μέσω των απογόνων του. Παρόλο που το σεξ είναι απλό, ευχάριστο και απαραίτητο, περιορίζεται από ένα περίπλοκο σύστημα ηθικών αξιών, κοινωνικών εθίμων και ταμπού. Ο αυνανισμός αποτελεί ένα στοιχείο της ερωτικής ζωής του ανθρώπου και έχει υπάρξει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά ταμπού. Αυνανισμός Η λέξη 'αυτοερωτισμός' χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον αυνανισμό. Αν και ο αυνανισμός ήταν καταδικαστέος στις περισσότερες κοινωνίες στο παρελθόν, και είχε αποτελέσει το αντικείμενο προλήψεων, ηθικής κριτικής και υπερβολικών ταμπού, στις μέρες μας έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια αλλαγή της κοινωνικής στάσης απέναντι του. Ο αυνανισμός θεωρείται ως μια μορφή σεξουαλικής ικανοποίησης, αλλά παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολλά ταμπού γύρω από αυτόν. Πληθώρα επιστημονικών ερευνών σε Ευρώπη και Αμερική δείχνουν ότι 90% των εφήβων και των ενηλίκων ανδρών καθώς και το 80% των εφήβων κοριτσιών και των γυναικών έχουν επιδοθεί στην πράξη του αυνανισμού. Αν και συνήθως πρόκειται για μια μοναχική δραστηριότητα, συχνά συνοδεύεται από φαντασιώσεις σεξουαλικής δραστηριότητας που εμπλέκει τουλάχιστον ένα ακόμα πρόσωπο. Είναι σχετικά σπάνιο για κάποιον να προτιμάει να αυνανίζεται από το να έχει κανονική σεξουαλική ζωή με κάποιο άλλο άτομο. Ο αυνανισμός δεν προκαλεί φυσιολογικά προβλήματα, όπως τονίζονταν παλαιότερα και η ψυχολογική σημασία του εξαρτάται από το πως βλέπει τον αυνανισμό το ίδιο το άτομο. Αποδοχή των σεξουαλικών αισθημάτων μας

Αναπόφευκτα, είμαστε σεξουαλικά όντα: ήδη από τη βρεφική ηλικία τα αγόρια έχουν στύση και κατά την προσχολική ηλικία τρίβουν τον εαυτό τους στα επίμαχα σημεία. Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τα περισσότερα μικρά παιδιά είναι: 'πως γίνονται τα παιδιά;' Ένα άλλο μεγάλο μυστήριο για τα παιδιά είναι 'πως είναι τα αγοράκια/τα κοριτσάκια;' Αλλά ακόμα κι αν ρωτήσει κανείς μια τάξη φοιτητών να σημειώσει σ' ένα φύλλο χαρτί ανώνυμα ένα μυστικό για το οποίο ντρέπονται, οι περισσότεροι θα δώσουν απαντήσεις σχετικά με το σεξ: 'αυνανίζομαι καθημερινά', 'έκανα έκτρωση', κλπ. Για προηγμένη κοινωνία, τελικά έχουμε πολλές προκαταλήψεις σχετικά με το σεξ. Μαθαίνοντας από μικρή ηλικία ότι το σεξ είναι ταμπού Στις βιομηχανικές κοινωνίες, το σεξ αποτελεί ταμπού από τη βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία: 'μην αγγίζεις τον εαυτό σου', 'μη χαϊδεύεσαι', 'μη διαβάζεις πορνογραφικά περιοδικά', 'με λες άσχημες (με σεξουαλικά υπονοούμενα) λέξεις' κοκ.

 

Η κεντρική ιδέα είναι ότι κανείς κάνει σεξ όταν μεγαλώσει και όταν είναι ερωτευμένος/η. Όταν λοιπόν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, υπάρχει η προσδοκία ότι το παρθένο άτομο (νέος ή νέα) θα λειτουργήσει άψογα, θα ξέρει τι να κάνει στο σύντροφό του, πως να έχουν και οι δύο οργασμό, κλπ. Εντελώς αβάσιμες προσδοκίες! Όμως, όλοι ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δε μπορεί να λειτουργήσει αν ήδη από μικρή ηλικία το παιδί μαθαίνει ότι το σεξ είναι κακό πράγμα και δεν έχει διδαχτεί κάποια βασικά πράγματα γι' αυτό. Τα νέα άτομα ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή με ένα αντιφατικό μήνυμα σχετικά με το σεξ, επομένως υπάρχει ένα πέπλο ντροπής που καλύπτει πολλά πράγματα. Παράδειγμα Η μητέρα βλέπει τον τετράχρονο γιό της να τρίβει τα γεννητικά του όργανα πάνω από το παντελόνι του και τον ρωτάει 'τι κάνεις;' (φυσικά και ξέρει τι κάνει, παρόλα αυτά τον ρωτάει!) Το αγοράκι απαντάει 'τίποτα'. (Ξέρει τι κάνει, αλλά ακόμα και στην ηλικία των τεσσάρων ετών αρνείται τις πράξεις του).

 

Η μητέρα αγνοεί εντελώς το ψέμα του και λέει: 'σταμάτα!'. Το αγοράκι εμμέσως παραδέχεται την αλήθεια λέγοντας 'εντάξει' και χωρίς περαιτέρω αντιδράσεις, επιστρέφει στα παιχνίδια του. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σχεδόν σε κάθε σπίτι και αξίζει τον κόπο να παρατηρήσει κανείς την έλλειψη ανοιχτής, ειλικρινούς, ξεκάθαρης επικοινωνίας. Το αγοράκι έμαθε ήδη ότι η πράξη του είναι τόσο 'φριχτή', τουλάχιστον στα μάτια της μητέρας του, που δεν εκφράζεται με λόγια. Αποφεύγουν να συζητήσουν γιατί το αγοράκι αγγίζει τα γεννητικά του όργανα ή πόσο όμορφα νιώθει κάνοντάς το. Η μητέρα δεν παραδέχεται -πιθανόν ούτε στον εαυτό της- ότι το έχει κάνει ιδιαιτέρως και δεν ξεκαθαρίζει στο αγοράκι ότι το να δίνει κανείς ευχαρίστηση στον εαυτό του με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει όταν είναι μόνο του, αλλά όχι δημοσίως. Αντίθετα, το αγοράκι πρέπει να βγάλει μόνο του τα συμπεράσματά του από τη μπερδεμένη συζήτηση με τα αντιφατικά μηνύματα. Το συμπέρασμά του μπορεί να είναι οτιδήποτε: 'το να αγγίζομαι είναι κακό πράγμα', 'αν δε με δει κανένας, τότε δεν πειράζει', 'είμαι κακό παιδί και κάνω πολύ άσχημα πράγματα'.

Τα ταμπού και η σιωπή δημιουργούν μυστικά, μερικές φορές όμορφα, άλλοτε όμως άσχημα και βασανιστικά. Μια καλή συζήτηση και ειλικρίνεια είναι το καλύτερο αντίδοτο. Η ψυχολογική διάσταση του αυνανισμού Η θέση του αυνανισμού στη σεξουαλική ζωή του ανθρώπου είναι διαφορετική, ανάλογα με την ηλικία. Στις μικρές ηλικίες φαίνεται ότι είναι 'η μόνη λύση', όπως λένε πολλοί έφηβοι και των δύο φύλων και η συχνότητα του αυνανισμού είναι συχνή, από πολλές φορές την εβδομάδα μέχρι καθημερινή. Ενώ υπάρχουν κάποιες ενοχές, ωστόσο το άτομο αντιλαμβάνεται ότι με αυτό τον τρόπο εκτονώνει μια φυσιολογική ανάγκη. Ο 'μοναχικός έρωτας' είναι η εναλλακτική του στον έρωτα (και σεξ) με παρτενέρ, ο οποίος/οποία αν υπήρχε θα είχε σαφώς προτιμηθεί. Όσο μεγαλώνει η ηλικία του ατόμου και οι ερωτικές/σεξουαλικές εμπειρίες του, προτιμάται η σύναψη ολοκληρωμένων σχέσεων. Ιδιαίτερα όταν το άτομο έχει ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, περιορίζει τον αυνανισμό στις στιγμές που δεν έχει το σύντροφό του και τον/την επιθυμεί. Ο αυνανισμός φαίνεται να αποτελεί έναν μηχανισμό 'ψυχολογικής αποσυμπίεσης', πράγμα το οποίο ισχύει για όλες τις ηλικίες, όπως επίσης και για τα δύο φύλα. Δεν είναι κάτι 'καλό' ή 'κακό' από μόνος του, αλλά εξαρτάται από το πως λειτουργεί στη ζωή του ατόμου και πως εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των επιθυμιών και των σχέσεων που συνάπτει αυτό το άτομο.

Πηγή: married.pblogs.gr

 

 

 

 


#1   
mary_omikron
Μουσικοπαραδεισένιος , Forum Moderator
Chat
14.09.2010, 06:57

Σκεψου κι εμενα που το ειδα πρωι πρωι στις 7 παρα κατι..... Κατι σαν ημερησια

προβλεψη να θεωρηθει ????{#emotions_dlg.eek}


#2   
Kristalo
Φθασμένος
Chat
14.09.2010, 07:48

E να μην έχουμε και καμια άλλη ενημερωση εκτος απο μουσική; Ε πως! Για τα παιδια μας δηλαδή να μην ανυσυχουμε χαχαχχαχαχχχαχCool

Μεταξύ μας όταν θα ξεπεραστουν ορισμενες <<ορθολογιστικες>> ιδεες περι του έρωτα τότε θα ξεπεραστουν και αυτα τα ταμπου


-----------------
nastasia

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Kristalo στις 15-09-2010 20:30 ]


#3   
errina
Συγχορδία Μινόρε
Chat
14.09.2010, 14:48
Πάντως ομολογώ ότι γέλασα με την εικόνα "The lucky little sperm says: Masturbation is Murder" :D
#4   
gkravar
Φθασμένος
Chat
14.09.2010, 15:22

νομιζω οτι αν δει καποιος το πολυ σοβαρο και κατατοπιστικο αρθρο της κυριας Βαρβογλη, σε μια δευτερη αναγνωση, μπορει να το θεωρησει  την πιο ευστοχη πολιτικη κριτικη των τελευταιων χρονων.


#5   
aviectus
Φθασμένος
Chat
14.09.2010, 15:35

Παράθεση:

Το μέλος errina στις 14-09-2010 στις 14:48 έγραψε...

Πάντως ομολογώ ότι γέλασα με την εικόνα "The lucky little sperm says: Masturbation is Murder" :D

+1 Ερρινα το ειδα αργα χθες βραδυ...και ελιωσα στο γελιο... , παντως οπως ειπε και η κρυσταλο πρεπει να ξεφυγουμε απο καποιοα πραγματα για να μαθουμε αυτα,συμφωνω απολυτα!


#6   
Japan88gr
Φθασμένος
Chat
14.09.2010, 16:23

Στην οικογενειακή μας βιβλιοθήκη έχουμε ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιβλίο,

λέγεται ''Σύγχρονος οικογενειακός σύμβουλος'' του 1963.

 

http://img696.imageshack.us/img696/6970/18661046.jpg

 

Δε θα πω πολλά λόγια, παραθέτω εδώ 2 σελίδες από τις 910

οι οποίες ανήκουν στο κεφάλαιο "έναν πατέρας μιλάει στο παιδί του" του

Πάνου Δ. Γκίκα (ιατρού παρακαλώ...) στις οποίες μιλάει για τον αυνανισμό.

 

Θα καταλάβετε γιατί ζούμε σε μια τόσο ανέραστη κοινωνία...

 

Το βιβλίο το υπογράφουν ιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί,

στρατιωτικοί, λογοτέχνες και στη τελευταία σελίδα ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

 

 

 

http://img842.imageshack.us/img842/9616/49937305.jpg

 

http://img842.imageshack.us/img842/1926/69625763.jpg

 

 

 


-----------------

Πρέπει να νικήσουμε τις μικρές αρετές, την ευγένεια, τη λύπη, τη σκοπιμότητα.Τις μικρές αρετές φοβάμαι πιο πολύ από τις μεγάλες κακίες, γιατί έχουν ωραίο πρόσωπο και εύκολα ξεγελούν.

Νίκος Καζαντζάκης

http://www.youtube.com/user/japan88gr

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Japan88gr στις 14-09-2010 16:27 ]


#7   
Disasterpiece
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
14.09.2010, 18:17

"Η φιλοσοφία είναι για τον πραγματικό κόσμο ό,τι είναι ο αυνανισμός για τη σεξουαλική πράξη." Karl Marx

"Τα πνευματικά καλλιεργημένα άτομα αυνανίζονται χωρίς αναστολές. Το κάνουν για λόγους υγείας, ησυχίας, προνοητικότητας και εξαιτίας της αξιοσημείωτης τελειότητας των φανταστικών συντρόφων."

P.J. O’ Rourke, 1947-, Αμερικανός αρθρογράφος & συγγραφέας

"Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος για πρώτη φορά στάθηκε στα πόδια του, προκειμένου να ελευθερώσει τα χέρια του για να αυνανισθεί.{#emotions_dlg.scared}"

Lily Tomlin, 1939-, Αμερικανίδα ηθοποιός

 

-Μία ηθική θεώρηση του αυνανισμού έγινε από τον Έλληνα φιλόσοφο Διογένη τον Κυνικό, όπως μας την παραδίδει ο Δίων Χρυσόστομος (Λόγοι, 6). Ο Διογένης απέδιδε την επινόηση του αυνανισμού στον θεό Ερμή, ο οποίος και λυπήθηκε τον γιο του Πάνα που κυνηγούσε την Ηχώ αλλά φάνηκε ανίκανος να την σαγηνεύσει, και έτσι του έμαθε το τέχνασμα του αυνανισμού για να ανακουφίζεται. Ο Παν με την σειρά του δίδαξε αυτήν την πρακτική στους νεαρούς βοσκούς οι οποίοι την διέδωσαν. Σύμφωνα με τον Δίωνα Χρυσόστομο, ο ίδιος ο Διογένης συχνά αυνανιζόταν δημοσίως μπροστά στο πλήθος που μαζευόταν γύρω από το πιθάρι του. Όταν κάποτε ένας παριστάμενος τον ερώτησε εάν δεν ντρέπεται, αυτός του απάντησε «μακάρι να μπορούσα να ανακουφίσω και την πείνα μου, τρίβοντας την κοιλιά μου{#emotions_dlg.laugh}».

 

 

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Disasterpiece στις 14-09-2010 18:18 ]


#8   
Spirous
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
14.09.2010, 22:33

Τελικά από τα πιο απελευθερωμένα και ανεκτικά forums το MusicHeaven!!!

Αλλού θα είχε πέσει κράξιμο, λουκέτο και ban!

Εύγε στην ομάδα διαχείρισης! Και φυσικά στον Japan88gr!


#9   
Japan88gr
Φθασμένος
Chat
14.09.2010, 22:38

Παράθεση:

Το μέλος Spirous στις 14-09-2010 στις 22:33 έγραψε...

Τελικά από τα πιο απελευθερωμένα και ανεκτικά forums το MusicHeaven!!!

Αλλού θα είχε πέσει κράξιμο, λουκέτο και ban! 

Μακριά απο μας Spirous {#emotions_dlg.biggrin}

 


#10   
ORFEASMIRSINIS
Φθασμένος
Chat
15.09.2010, 00:10

Παράθεση:

Το μέλος Disasterpiece στις 14-09-2010 στις 18:17 έγραψε...

Σύμφωνα με τον Δίωνα Χρυσόστομο, ο ίδιος ο Διογένης συχνά αυνανιζόταν δημοσίως μπροστά στο πλήθος που μαζευόταν γύρω από το πιθάρι του. Όταν κάποτε ένας παριστάμενος τον ερώτησε εάν δεν ντρέπεται, αυτός του απάντησε «μακάρι να μπορούσα να ανακουφίσω και την πείνα μου, τρίβοντας την κοιλιά μου{#emotions_dlg.laugh}».

 

 

 

   ...ο οποίος Διογένης,σημειωτέον,είχε δώσει φιλοσοφημένη απάντηση και στο θέμα της σαβουρογαμίας!(εκτός της μαλακίας)Η ιστορία έχει ως εξής:

    Ο Διογένης γούσταρε μίαν εταίρα.Οι φίλοι του λοιπόν,ξέροντας την αδυναμία του,του κανονίζουν συνάντηση  για τη νύχτα,στο πυθάρι.Του το λένε  και περιχαρής ο Διογένης την υποδέχεται το βράδυ Είδε και πήρε όλη τη νύχτα και  το πρωί της άλλης μέρας  τον επισκέπτονται πάλι και τον βρίσκουν αραχτό στο πυθ'αρι .Αφού λοιπόν τον ρωτήσανε, πώς πέρασε και τους εξιστόρησε πόσο ωραία ήταν,τον παίρνουν στο ψιλό χαχανίζοντας ,βάζοντάς του καζούρα και λέγοντάς του πως η εταίρα που του πήγανε δεν ήταν αυτή που νόμιζε,παρά μίαν άλλη,κακάσχημη!Τότε ο Διογένης,ήρεμος,γυρίζει και τους λέει,το αμίμητο:

  Σβησθήσης της λυχνός πάσα γυνή ομοία!  {#emotions_dlg.lol}


#11   
XarakiFreeSoul
Σολίστ
Chat
15.09.2010, 01:01

αχαχαχαχαχαχααχαχαχ! O Διαχειρηστης ειχε εμπνευση οταν το εκανε Post! Μπραβο Japan!!!{#emotions_dlg.smartass}


#12   
Japan88gr
Φθασμένος
Chat
15.09.2010, 01:04

Παράθεση:

Το μέλος XarakiFreeSoul στις 15-09-2010 στις 01:01 έγραψε...

αχαχαχαχαχαχααχαχαχ! O Διαχειρηστης*  ειχε εμπνευση οταν το εκανε Post! 

Συντονιστής*

 

{#emotions_dlg.whistling}

 

 

 


#13   
XarakiFreeSoul
Σολίστ
Chat
15.09.2010, 01:05

Oups!!!! Sorry {#emotions_dlg.blush}


#14   
jethroomi
Σολίστ
Chat
15.09.2010, 15:45

Παράθεση:

Το μέλος Kristalo στις 14-09-2010 στις 07:48 έγραψε...

E να μην έχουμε και καμια άλλη ενημερωση εκτος απο μουσική;Μα και ο αυνανισμος μουσικη ειναι, δεν εχει μελωδια αλλά εχει ρυθμο μπιτατο.Wink


#15   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
15.09.2010, 17:04

Εγώ πάντως,σέ τοίχο τού Νέου Χημείου (στην Ναυαρίνου,στά Εξάρχεια) είχα δεί γραμμένο το εξής:

"Η μαλακία είναι υγεία και κάνει μπράτσα κι'ωραία φάτσα και είναι οικονομική.Αλλά με το σέξ γνωρίζεις και κόσμο"....

 


-----------------
Enjoy tzatzikalism....

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Hastaroth στις 15-09-2010 17:05 ]


#16   
djmetronomos
Σολίστ
Chat
15.09.2010, 21:32

Η ανάγνωση μπορεί να συνοδευτεί από το "Banging On My Drum" (I'm banging on my drum, I'm having lots of fun..) από το άλμπουμ Rock and Roll Heart (1974) του Lou Reed - μια ωδή στον αυνανισμό...


#17   
Japan88gr
Φθασμένος
Chat
16.09.2010, 00:34

και αφού το ρίξαμε στα γνωμικά..

 

''Είμαι πολύ καλός εραστής γιατί εξασκούμε πολύ μόνος μου.''

&

''Μην κατηγορείτε τον αυνανισμό, είναι σεξ με κάποιον που αγαπώ''


Woody Allen

 

και


''Ο αυνανισμός είναι η τεηλεόραση των σκεπτόμενων ανθρώπων''

 

Christopher Hampton


#18   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
16.09.2010, 12:43

Και στην πόρτα μιάς τουαλέττας στό ίδιο κτίριο τού Νέου Χημείου κάποιος είχε γράψει τό εξής:

"Συνάδελφοι!Πάνω από τρία τινάγματα,θεωρείται μαλακία"

Πάντως,πολύ μού άρεσε το απόσπασμα τού σχολίατρου,που παραθέτει ο Ιάπων88.Υποθέτω ότι αυτός ο ιατρός εσπούδασε με την μέθοδο "Η ιατρική άνευ διδασκάλου".Εκτός άν θέλοντας να είναι εντός τού θέματος,είπε να γράψη καμμιά μαλακία να περάση η ώρα του...

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Hastaroth στις 20-09-2010 05:49 ]


#19   
Disasterpiece
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
18.09.2010, 10:50

Παράθεση:

Το μέλος harmonizer στις 17-09-2010 στις 21:15 έγραψε...

Βέβαια όλοι αυτοί που έγραφαν όλες αυτές τις αυνανιστικές σκέψεις στους τοίχους του χημείου στο τέλος το κατάντησαν το βρωμερό κτίριο που ήταν ολόκληρο μία τουαλέτα. 

Γινεσαι τοσο "κακος" με το υφος σου που πλεον μου εχεις γινει συμπαθης!

Τυφλα να 'χει ο Δρακουμελ!

 


#20