ελληνική μουσική
    422 online   ·  210.817 μέλη

    Πρόταση Εκμετάλευσης της τεχνολογίας για κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων

    classical
    21.09.2010, 02:24

    Θα το θέσω με παράδειγμα σε απλά Ελληνικά : Η ημερομηνία ανάρτησης demo κάποιου μουσικού που παρουσιάζει σύνθεσή του σε ένα site δεν θα  μπορούσε να αποτελέσει απόδειξη στοιχείου πνευματικής ιδιοκτησίας?Αν είναι ή γίνει εφικτό τότε όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο της σύνθεσης και διαβάζουν το θέμα (ανεξάρτητα με το 'μέγεθος' του ονόματός τους) θα καταλάβουν πόσο πιο απλή μπορει να γίνει η ζωή μας σε αυτό τον τομέα.

    και σε πιο συνθετα Ελληνικά... Δεν ξέρω όμως αν η παράμετρος του χωρο-χρόνου βοηθάει σε κάτι τέτοιο.


    BAGRATION
    22.09.2010, 00:12

    Δεν ξέρω αν είναι καθόλου γνωστό, αλλα τον τελευταίο χρόνο (αν δεν κανω λάθος) λειτουργεί υπηρεσία κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων απο την Ένωση Μουσικοσυνθετών Ελλάδος.

    http://www.emse.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=85&Itemid=85&web=emse

    Σκας το τριαντάευρο και παιρνεις το χαρτί σου. Αν το θέμα λύνεται τοσο απλά, τοτε το site και η αντίστοιχη νομοθεσία είναι καπως περιττά. Ουτε στο εξωτερικο υοθετούνε συτημα με σαίτ (γιατί βλεπεις εκεί είχανε υπηρεσία κατοχύρωσης απο την εποχή του φωνογράφου).

     

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : BAGRATION στις 22-09-2010 00:21 ]


    classical
    22.09.2010, 00:40

    Σκεψου σε μια δικαστική διαμαχη με συμφέροντα ( οχι ανάμεσα σε ψώνια ) να εμφανίσει καποιος μια ημερομηνια ανάρτησης η ακόμα πολύ πιθανο thn ημερομηνία που σώθηκε το master στο Cubase  η στο προγραμα που δουλεύει καποιος? (Το Cubase τη δίνει αυτή τη δυνατότητα οταν κάνεις export το τελικο αρχείο ηχου, και υποθέτω όλα τα γνωστά επαγγελματικα ).Δηλαδή για καποιον που έχει 10 demos και γράφει συνεχώς και τα παρουσιάζει χωρίς να έχει ειπράξει (ή και να έχει εισπράξει) cent απο τη μουσική του ειναι τποχρεωμένος για να μην τον αντιγράψουν να 'χώνει' ν*30 euros?... αν ειναι ετσι να αρχίσουμε να αντιγράφουμε ο ένας από τον άλλο όσα μέτρα ορίζει ο νόμος για να μη θεωρηθει αντιγραφή και λύνεται ακόμα πιο εύκολα.-Δεν σου κάνω αντίλογο στο τελευταίο.Αφου μπορούμε να εκμεταλευτούμε το αυτονοητο δηλ. την τεχνολογία σε ρόλο υπηρέρέτη του ανθρώπου γιατί να χρηματοδοτούμε χαρτογιακάδες?Υπάρχουν περιπτώσεις που ο νόμος έχει αλλάξει λόγω νεων τεχνολογικών δεδομένων.Νποροστά πηγαίνουμε!Όχι οτι δεν χρειάζεται κάθε κλάδος ένα φορέα αλλά σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες που μπορούν να ασχοληθούν στον τομέα για να βγάλει τα λεφτά του όποιος τα αξίζει και όχι εκ του ασφαλούς έσοδα από νταβατζιλίκι σε πνευματική εργασία άλλων.Αν διαβάσει την απάντηση κάποιος που ζεί από τη σύνθεση ας με διορθώσει διότι μπορεί να έχω λάθος θεώρηση.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : classical στις 22-09-2010 00:42 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : classical στις 22-09-2010 00:51 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : classical στις 22-09-2010 00:53 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : classical στις 22-09-2010 01:07 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : classical στις 22-09-2010 01:10 ]


    BAGRATION
    22.09.2010, 13:54

    Δεν διαφωνώ με το σκεπτικό σου αλλά εδώ ακόμη και δικηγόροι δεν βγαζουν ακρη με τέτοια. Σε πολλές χωρές δεν εχουν ακόμα ανανεωθεί οι νόμοι ωστε να συμπεριλάβουν και τις νεες τεχνολογίες.

    Στο θεμα του νταβατζιλικίου (το πραγματικό αρχαιότερο επάγγελμα κατα τη γνώμη μου {#emotions_dlg.tt2} ) νομίζω οτι η ΕΜΣΕ δεν έχει δείξει μεχρι στιγμής τέτοια σημάδια. Μην την μπερδεύεις με την ΑΕΠΙ. Τα 30 γιούρο υποθέτω πάνε για την διατήρηση/συντήρηση των αρχείων. Μακαρι να διαχειρίζονταν η ΕΜΣΕ τοσα χρόνια  τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλαδα αντί για την ΑΕΠΙ.

     

    Για να αποφευγεις τα πολλά

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : classical στις 22-09-2010 01:07 ]κ.ο.κ.

    Μπορείς να σβήνεις τα προηγούμενα καθε φορά που κάνεις EDIT

    classical
    22.09.2010, 15:00
    δεν προσδοκώ να το λύσω, την κοινή λογική επικαλούμαι και αναρωτιέμαι...
    jimidimi
    01.10.2010, 23:48

    Απλός τρόπος κατοχύρωσης:

    Στέλνεις το υλικό σου συστημένο με το ταχυδρομείο στον εαυτό σου. Το παραλαμβάνεις και το κρατάς σφραγισμένο για πάντα.

    Θα το ανοίξεις ΜΟΝΟ στο δικαστήριο (αν χρειαστεί). Η ημερομηνία στη σφραγίδα του ταχυδρομείου (και στην απόδειξη που θα έχεις κρατήσει) είναι ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

    Η ημερομηνία που καταγράφεται κατά το save των αρχείων υπολογιστών, είναι πανεύκολο να αλλάξει. Μπορώ να σώσω ένα αρχείο και να το κάνω να φαίνεται ότι δημιουργήθηκε και σώθηκε πριν 15 χρόνια.


    classical
    02.10.2010, 00:29
    TO KSERV... PALIO 'INDIANIKO' KOLPO.LEME NA PAME PARAKATV
    AlfaWolf
    02.10.2010, 02:14

    Η ποιο σωστή ''Νομικά'' λύση

    για σίγουρη κατοχύρωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η λογική οδό του τσάμπα διοτι ετσι ισως κανεις κάποιους τσάμπα μάγκες

    Σίγουρη κατοχύρωση είναι η νομική οδό που μπορεί να πληρώνεις μεν αλλά έχεις δε

    με μια λέξη η ποιο ορθή λύση κατ΄εμε είναι ο συμβολαιογράφος


    delta66
    13.10.2010, 09:09

    Ποια κατοχυρωση? οταν ο νομος δεν σε καλυπτει απο την κλοπη ακομα κι αν εχεις κατοχυρωσει τη μουσικη σου.

    Αν θελει ο αλλος να σε κλεψει θα το κανει.

    Θα εχεις χασει και το τραγουδι και τα 30.

    Ο μονος τροπος να βρεις ακρη ειναι να σου το εχει κλεψει αυτουσιο.

    Αν κυκλοφορησει επισημα το τραγουδι αυτοματα κατοχυρωνεται.

     

     

     


    BAGRATION
    13.10.2010, 12:53

    Το παραπάνω επιχείρημα μου θυμίζει αυτό που λένε "μη βάζετε κλειδαριές και συναγερμούς στα σπίτια σας. Άμα θέλει ο άλλος να μπει θα μπει".

    Σύμφωνοι, ότι ο νόμος δεν σε καλύπτει πλην της καρμπόν αντιγραφής, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να παίρνουμε έστω και κάποια στοιχειώδη μέτρα, αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη τους.

    Τόσα χρόνια σε αυτό το κράτος δεν υπήρχε καμία σοβαρή νομοθεσία για τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων, ούτε υπηρεσία κατοχύρωσης καθώς και σωρεία άλλων προβλημάτων. Τώρα τουλάχιστο φτιάχτηκε υπηρεσία κατοχύρωσης. Κάτι θετικό είναι αυτό, μη τα ισοπεδώνουμε όλα με επιχειρήματα τέτοιου είδους....

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : BAGRATION στις 13-10-2010 13:07 ]


    delta66
    21.10.2010, 09:19

    Παράθεση:

    Το μέλος BAGRATION στις 13-10-2010 στις 12:53 έγραψε...

    Το παραπάνω επιχείρημα μου θυμίζει αυτό που λένε "μη βάζετε κλειδαριές και συναγερμούς στα σπίτια σας. Άμα θέλει ο άλλος να μπει θα μπει".

    Ατυχης η παρομοιωση.

    Ο κλεφτης που θελεις να μπει σε ενα σπιτι αμπαρωμενο, θα κουραστει εστω και λιγο μεχρι να ανοιξει την κλειδαρια ή να κλεισει το συναγερμο.

    Η παρομοιωση εδω ειναι οτι προσπαθεις να σταματησεις τον κλεφτη με σιτα για κουνουπια.

     

    Με τη μουσικη το πραγμα ειναι ανετο. Απλα καποιος δημοσιοποιει ενα τραγουδι, καποιος αλλος το ακουει και το αντιγραφει.

    Δεν χρειαζεται να εχει τιποτα παραπανω απο ενα player ή ακομα και απο tv ή ραδιο ακομα και στο δρομο ή πινοντας το καφεδακι του στο καφε. Ακομα πιο ευκολη λεια βρισκεται στο youtube, myspace κλπ Καποιοι εχουν και "τσελεμεντε" ή "εγχειριδιο του καλου μουσικοκλεφτη" για να κανουν τη δουλεια τους συστηματικα και οσο πιο διακριτικα γινεται. Χωρις να εξαιρουνται και οι inyourface ξεδιαντροπα κλεφτες. (απειρα παραδειγματα που ειναι εμφανη ακομα και σε μη μουσικους)

    Φυσικα υπαρχουν και οι εξαιρεσεις των τυχαιως ή/και υποσυνειδήτως κλοπων, ακομα και απο τυχη (12 νοτες ειναι ολες και ολες στη δυτικη μουσικη).

     

    Και δεν ανεφερα καθολου τις "κατα συνθηκην κλοπες" που ειναι η απλη διαδικασια να ζηταει ο συνθετης απο τους μουσικους ή τον ενορχηστρωτη, να "βαλει την ψυχουλα του" ή "να αυτοσχεδιασει" ή πιο απλα το γνωστο "βαλε μου μια εισαγωγη εδω", "φτιαχτε μου μια γεφυρα" κλπ

    Και αντε πες οχι. Πως να πει οχι ο Ζαμπετας στον Χατζιδακη, οταν του ζηταει να βαλει στο "ειμαι αητος χωρις φτερα" μια εισαγωγη με το μπουζουκι του? (το μισο τραγουδι)

     

    ΥΓ1 τα ξερω και απο πρωτο χερι

    ΥΓ2 Αν μια μουσικη ειναι αξια να κλαπει, θα κλαπει. Με τη διαδικασια "κατοχυρωσης" ο συνθετης θα χασει εκτος απο τη μουσικη του και τα χρηματα που ζητανε για κατοχυρωση. Και κερατάς και δαρμένος, δηλαδή. Μπαχαλο.

    Στα δικαστηρια δεν βγαζεις ακρη. Μονο αν τον διασυρεις στα ΜΜΕ (αν και για καποιους, και η δυσφημιση ειναι διαφημιση) και τον αναγκασεις απλα να σε αποζημιωσει.

    Γιατι το τραγουδι να αποσυρθει το βλεπω εως αδυνατον.

    Το μονο αποδεικτικο στοιχειο λοιπον που θα αποδεχτει και θα καταλαβει το κοινο που θα απευθυνθείς  για διακαιωση, ειναι η ημερομηνια επισημης εκδοσης της δουλειας σου.

     

    -----------------
    ----

     

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : delta66 στις 21-10-2010 10:13 ]


    BAGRATION
    21.10.2010, 23:08

    Ξερεις αυτό που λες με το ίντερνετ μπορεί να γυρίσει και μπούμεραγκ...

    Δηλαδή να γίνει ο κλεφτης ρόμπα, όπως και να μαθουμε για κλεψιές που δεν θα μαθαίναμε ποτέ αν δεν υπάρχε το ίντερνετ.

    Για παραδειγμα οι κλεψίες των Led Zepeling (κυρίως στίχους κλέβανε αλλα και μουσική) που έγιναν γνωστές 40 χρόνια μετά.

    Δεν διαφωνώ πάντως σε αυτά που αναφέρεις, γιατί δυστυχώς έτσι κάνουν ορισμένοι συνθετάρες. Απλά δε μου αρέσει να υπάρχει πνεύμα απαισιοδοξίας.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : BAGRATION στις 21-10-2010 23:16 ]


    delta66
    22.10.2010, 00:06

    Παράθεση:

    Το μέλος BAGRATION στις 21-10-2010 στις 23:08 έγραψε...

    Απλά δε μου αρέσει να υπάρχει πνεύμα απαισιοδοξίας.

     

    Ε τοτε θα επρεπε να προτιμησεις την προταση μου.

    Παράθεση:

    Το μέλος delta66 στις 21-10-2010 στις 09:19 έγραψε...

    Το μονο αποδεικτικο στοιχειο λοιπον που θα αποδεχτει και θα καταλαβει το κοινο που θα απευθυνθείς  για διακαιωση, ειναι η ημερομηνια επισημης εκδοσης της δουλειας σου.

     

    (?) Τι πιο αισιοδοξο απο το να δημοσιοποιεις τη δουλεια σου στο κοινο, παρα να βαζεις απλα μια ετικετα "κατοχυρωσης" {#emotions_dlg.thumbup}

     

     

     


    nikhr
    26.11.2010, 00:31

    Καλησπέρα,

    Θέλω να επενδύσω μουσικά ένα παιδικό μυθιστόρημα που έχω γράψει και ετοιμάζω σε ηλεκτρονική μορφή. Ωστόσο τα μουσικά κομμάτια που έχω επιλέξει ανήκουν σε ξένους συνθέτες. Για να μπορέσω να το κάνω πρέπει να επικοινωνήσω με τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων των κομματιών και να ζητήσω άδεια χρήσης της μουσικής τους -που σημαίνει οτι θα πρέπει να τους πληρώσω;Που σημαινει πως θα πάει ο κούκος αηδόνι;;;;


    delta66
    26.11.2010, 01:35

    Αν μπορεις να τους επιβεβαιωσεις οτι δεν βγαζει καποιος κερδος απο τη χρηση της μουσικης τους και τους ζητησεις ευγενικα την αδεια χρησης, οι περισσοτεροι δεν θα αρνηθουν.


    nikhr
    26.11.2010, 09:52

    Απο τη στιγμή όμως που θα το αναλάβει εκδοτική εταιρεία η χρήση της μουσικης τους ειναι εμπορική.


    gef1414
    09.02.2011, 01:34
    Καλησπέρα, Δεν ήξερα για τον τρόπο με την Ένωση μουσικοσυνθέτων. Θ την κοιτάξω αν και μου φαίνεται λίγο ακριβή λύση. Αυτο με το φάκελο ρε παιδιά, ειναι εξαιρετικά παλια ιστορια και δεν ισχύει. Στο εξωτερικό το λένε "poor man's copyright". Ψαξτε και θα δείτε πως είναι εντελώς χωρίς καμία νομική αξία. Μου το χει πει και δικηγόρος. Εγώ χρησιμοποιο την copyrightsworld ( http://www.copyrightsworld.com ,ειναι και στα ελληνικά) η οποία ειναι οικονομική και βάσιμη λύση (σύμφωνα με τον δικηγόρο μου) και καταθέτει τα εργα και στην Εθνική βιβλιοθήκη που πλέον κανείς ιδιώτης δεν μπορεί. Φυσικα, αν ειναι να σε κλέψουν θα το κάνουν μάλλον. Αλλα εγώ ειμαι της άποψης, φύλα τα ρούχα σου.... Να εισαστε καλα, Γιαννης

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : gef1414 στις 09-02-2011 01:37 ]


    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : gef1414 στις 09-02-2011 01:38 ]