ελληνική μουσική
359 online   ·  210.200 μέλη

Μανώλης Μητσιάς & Γιάννης Βακαρέλης ΔΗΜΗΤΡΙΑ (6/10)

Japan88gr
26.09.2010, 17:38

 

Μουσική παράσταση με τον ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ ερμηνευτή και τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΚΑΡΕΛΗ στο πιάνο Σκηνοθετική επιμέλεια : ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Σκηνογραφία : ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ

06/10/2010
ΩΡΑ: 21:00
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΝΟΝΙΚΟ: 60,50,40,30€
ΜΑΘΗΤΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 20€Μανώλης Μητσιάς – Γιάννης Βακαρέλης «Μέλος και Λόγος – Αρμονία»

Επιμέλεια προγράμματος: Παύλος Αγιαννίδης.

Στα δύο τραγούδια του Cirque du Soleil παίζει ακορντεόν ο Βασίλης Δρογκάρης.

Οι δύο πυλώνες του τραγουδιού, οι δύο βασικοί συντελεστές όλων σχεδόν των σκηνικών τεχνών και γιατί όχι – του όποιου ένλογου οικουμενικού πολιτισμού, μέσα από μια ισότιμη παρουσία δύο μεγάλων σολίστ, δύο αυθεντικών εκπροσώπων τους. Μία παράσταση για δύο σημαντικούς καλλιτέχνες, μια συναυλία - σημειολογική προσέγγιση της έννοιας «αρμονία». Ένα οδοιπορικό από τα μονοπάτια της υπαινικτικά αυτάρεσκης αισθητικής, πλην όμως γοητευτικής, δημιουργικής και εμπνευσμένης δυναμικής της «μονάδας», ως τα σταυροδρόμια των υπερβατικών συνευρέσεων.

Δύο κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες σε μια ιστορική συνεύρεση. Μια αναπάντεχη συνάντηση του κλασικού με το μοντέρνο, το λαϊκό, το παραδοσιακό. Ένα εμπνευσμένο και τολμηρό πρόγραμμα-ξενάγηση, στους τόπους της οικουμενικής μελωδίας.

Ιχνηλατώντας απ’ τη μια τα μονοπάτια συμφωνικών αριστουργημάτων και παρακολουθώντας απ’ την άλλη τη χάραξη νέων, από τους σύγχρονους παγκόσμιους αλλά και τους δικούς μας - εθνικούς μύθους.
Ο Alain Lefevre, οι Metallica, o Wim Mertens, το Cirque du Soleil, αντάμα στον Μάνο Χατζηδάκη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Δήμο Μούτση, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Αγαπημένα τραγούδια, αλησμόνητες μπαλάντες, θρυλικά ακούσματα, από την παγκόσμια Rock σκηνή, τον ευρωπαϊκό μινιμαλισμό, ακόμη και το heavy Metal, από την ελληνική λαϊκή μουσική, τη Βυζαντινής κατάνυξη και τη δημοτική μας παράδοση.

Σε μια αρμονικά δεμένη αλληλουχία, σε μια πρόταση ανατρεπτική και προκλητική με άξονα της όμως το αυτονόητο.

Πως ως έργο πνευματικό, έργο σημαντικό, έργο τέχνης, νοείται μόνον ότι φέρει μέσα στο DNA του, ως βασικό συστατικό στοιχείο, τη συνύπαρξη της απόλαυσης και της διασκέδασης με την υψηλή αισθητική και την ποιότητα.
Οφειλή που έχουν αποδώσει όλοι ανεξαιρέτως οι δημιουργοί της συγκεκριμένης παράστασης. Όπως βεβαίως και οι δύο πρωταγωνιστές της. Τόσο ο Γιάννης Βακαρέλης με τη λαμπρή διεθνή καριέρα του, όσο και ο ιδανικός ερμηνευτής των μεγάλων συνθετών και ποιητών μας, ο Μανώλης Μητσιάς. Δύο έντονες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς δημιουργίας που έχτισαν το δικό τους υπερβατικό «Λόγος και Μέλος», με το πηγαίο ταλέντο, την παιδεία, την έμπνευση και την εκφραστική τους δεξιοτεχνία. Δύο πολύτιμες καλλιτεχνικές μονάδες που διακονούν το λειτούργημα της και την τέχνη με τέτοιο ύφος και ήθος, ώστε στο τέλος να αναάγονται και οι ίδιοι σε σάρκα της πνευματικής μας κληρονομίας.