ελληνική μουσική
348 online   ·  208.894 μέλη

Πως γίνεται η σωστή προετοιμασία στην dictee (μουσική υπαγόρευση);

NikosVy
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
30.09.2010, 22:30

Γειά σας.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πως κατά τη γνώμη σας γίνεται η σωστή προετοιμασία στην dictee (μουσική υπαγόρευση) όταν κάποιος που την αρχίζει δεν έχει προχωρήσει και πολύ στο μουσικό του όργανο (στην περίπτωσή μου, στο πιάνο).

Έχω βρεθεί στην Γ' Αρμονία (υποχρεωτική) σε Ωδείο κάπως ανορθόδοξα, δίνοντας εξετάσεις στα θεωρητικά, ενώ οι γνώσεις και οι ικανότητές μου στο πιάνο είναι στοιχειώδεις (β' προπαρασκευαστική).

Οι συμμαθητές μου είναι πολύ προχωρημένοι σε σχέση με μένα στην dictee. Όμως στο Ωδείο ούτε στην Α' Αρμονίας (όταν την άρχισαν) ούτε στην Β΄Αρμονίας (που τη συνέχισαν) δεν τους είχε γίνει συστηματική διδασκαλία ή εξάσκηση σ' αυτήν. Λες και τους ήρθε με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ή με την εξάσκησή τους στο πιάνο (6-7 χρόνια), που σε μένα λείπει.

Τώρα ως προς το πως μπορώ να αναπληρώσω τις ελλείψεις μου στην dictee έχω ακούσει από δάσκαλους τις πιο αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.

α. Πρέπει να κάνω πολλά ιδιωτικά μαθήματα για μερικά χρόνια.

β. Αυτή μαθαίνεται με το Σολφέζ ΄(είμαι πολύ προχωρημένος στο Σολφέζ και δεν είδα να με ωφέλησε. Σε άλλα ναι σ' αυτό όχι)

γ. Αυτή μαθαίνεται στις τάξεις της υποχρεωτικής Αρμονίας (Α, Β, Γ). Εγώ έχω δει πως δεν διδάσκουν σχεδόν ποτέ η dictee, παρά μόνο την εξετάζουν εκε (λες και τη μαθαίνουν αλλούί.

δ. Ο καθένας μελετά μόνος του τη dictee.

ε. Υπάρχουν διάφορα softwares ή CDs που σε εξασκούν στην dictee, και δεν χρειάζεται ο δάσκαλος παρά μόνο για τις εξετάσεις των Ωδείων στη διάρκεια της χρονιάς ή στις εξετάσεις του Ιουνίου.

στ. Μόνο με το παίξιμο στο συγκεκριμένο μουσικό όργανο (π.χ. πιάνο) μαθαίνεται. Χωρίς αυτό, χαμένος κόπος και απλά δεν το λένε οι δάσκαλοι για να κάνουν ιδιαίτερα.

Τι με συμβουλεύετε;

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : NikosVy στις 01-10-2010 22:44 ]


#1   
pianoteacher
Βασική Νότα
Chat
30.09.2010, 23:44

Καλησπέρα! Κατ' αρχάς μην απογοητεύεσαι! Δυστυχώς είναι λίγα τα ωδεία που κάνουν σωστή προετοιμασία για το dictee. Προσωπικά ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί. Θεώρώ πως το dictee είναι από τα σημαντικότερα εργαλεία για ένα μουσικό. Η δική μου γνώμη μετά από αρκετά χρόνια διδασκαλείας και μαθητείας σχετικά με αυτά που ρωτάς είναι η εξής:

Ξεκίνα να δουλεύεις ένα ένα διάστημα με τη σειρά. Τραγούδα το κάθε διάστημα και ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας. Μετά παίζε μία νότα στο πιάνο και προσπάθησε τραγουδώντας από μέσα σου να φτάσεις μέχρι τη νότα του διαστήματος που δουλεύεις. Αφού την τραγουδήσεις δυνατά τότε παίξε την στο πιάνο για να δεις αν είσαι σωστός ή όχι. Αυτό να το κάνεις και ως προς τα είδη των διαστημάτων (π.χ. πρώτα 3ες μικρές, μετά 3ες μεγάλες και τέλος ανακατεμένα διαστήματα κοκ).

Ένας άλλος τρόπος είναι να συνδέσεις το κάθε διάστημα με μια γνωστή σου μελωδία, ωστε κάθε φορά που το ακούς να σου έρχεται στο μυαλό αυτή η μελωδία και έτσι να το ξεχωρίζεις. π.χ. το διάστημα 4ης καθαρής εμένα πάντα μου φέρνει στο μυαλό την αρχή από τη μικρή νυχτερινή μουσική του Μότσαρτ (ντο-φα, ντο-φα, ντο-φα-ντο-φα-λα-ντο κτλ)ή το διάστημα 5ης μου θυμίζει το "φεγγαράκι μου λαμπρό"(ντο-ντο-σολ-σολ-λα-λα-σολ κτλ).

Επίσης θα σε βοηθήσει πολύ να ζητήσεις από κάποιο φίλο σου να σου παίζει διαστήματα (μελωδικά και αρμονικά) ή απλές στην αρχή και σιγά σιγά δυσκολότερες μελωδίες ωστε να τις γράφεις.

Σε ό,τι αφορά στο ρυθμικό κομμάτι, αν δεν έχεις κάποιον να σου "χτυπάει" κάποια ρυθμική ακολουθία, προσπάθησε να γράψεις σε πεντάγραμμο τραγούδια που  ακούς στο ραδιόφωνο ή γενικά μουσικές που σου αρέσουν, με πλήρη σημειογραφία (ρυθμό, μέτρα, αξίες, οπλισμό κτλ). Αυτό είναι εξαιρετική και ευχάριστη άσκηση.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και βιβλία με cd που μπορούν να σε βοηθήσουν. Πήγαινε σε κάποιο μουσικό οίκο και βρές ποια σου ταιριάζει ή συμβουλεύσου τον καθηγητή σου.

Από 'κει και πέρα σίγουρα το dictee είναι προσωπική δουλειά του κάθε μαθητή. Ο δάσκαλος θα σου δώσει κάποιες κατευθύνσεις και θα σου παίζει κάποια παραδείγματα ή ασκήσεις στο πιάνο. Μετά εξαρτάται καθαρά από το πόσο θα δουλέψεις μόνος σου. Σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο μόνο για τους πιανίστες. Όλοι μπορούν να είναι το ίδιο καλοί ανεξάρτητα με το όργανο που παίζουν.

Σε αυτό που σου είπαν για το solfege υπάρχει μία δόση αλήθειας, αφού το σημαντικότερο - κατά τη γνώμη μου - "εργαλείο" για το dictee είναι το τραγούδι. Όταν βρίσκεις κάποιο "περίεργο" ή δύσκολο ρυθμικό σχήμα στις ασκήσεις του solfege σημείωσέ το κάπου και κάνε ασκήσεις πάνω σε αυτό ωστε να το εμπεδώσεις.

Αν δουλέψεις μεθοδικά και συστηματικά θα τα καταφέρεις και θα βελτιωθείς κατά πολύ. Όλα εξαρτώνται από τη δουλειά σου!!!

Ελπίζω να σε βοήθησα. Καλή επιτυχία!!!


#2   
NikosVy
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
01.10.2010, 08:07

Σε ευχαριστώ πολύ pianoteacher για την πρόθυμη και ταχύτατη απάντησή σου στο ερώτημά μου. Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου. Αν δεν κάνω κατάχρηση, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι παραπάνω. Θέλω να βελτιώσω τις ακουστικές μου για να δώσω το Δεκέμβριο στις εξετάσεις του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κατατακτήριες εξετάσεις των πτυχιούχων ΑΕΙ - ΤΕΙ. όπου ένα από τα τρία ειδικά μαθήματα που εξετάζονται είναι η dictee (αλλά με τη μορφή των multuple answers choice από τις οποίες διαλέγουμε τη σωστή που ακούμε ότι έπαιξαν στο πιάνο στην εξέταση και τη σημειώνουμε).

Η καταλληλότερη προετοιμασία μου για την παραπάνω εξέταση στη dictee κατά τη γνώμη σου θα πρέπει να είναι:

α. Αποκλειστικά η παραπάνω όπως την περιέγραψες;

β. Να μου παίζει μέτρα η δασκάλα μου και να τα ακούω και να προσπαθώ να τα καταγράψω, ακούγοντας της παρατηρήσεις της (Προσωπικά δεν έχω ακούσει από κανέναν να έχει βελτιωθεί σε Ωδείο με τέτοιο τρόπο, εκτός αν εγώ πέφτω σε διαβολικές συμπτώσεις με αυτούς τους μαθητές που ρωτάω στα Ωδεία που βρίσκομαι); Πόσα χρόνια προετοιμασίας με ιδιαίτερα θα χρειαστεί για να μάθω τη dictee σε επίπεδο α. εισαγωγικών εξετάσεων (multiple answers choice) και β΄. όσο χρειάζεται για επίπεδο γ' αρμονίας υποχρεωτικού;

γ. Με την εξάσκηση στο Σολφέζ μόνο; Και μέχρι πού; Έχω φτάσει στο δίφωνο του Καλομοίρη. Και άλλο;

δ. Από το βιβλίο (με CDs) Α. Βελεγράκη - Τζ. Θεοφανόπουλου "Ανάπτυξη ακουστικών ικανοτήτων" (τεύχη Α και Β) όπου έχει άλλες ασκήσεις με CDs και άλλες όχι, που πρέπει να τις παίζω στο πιάνο (αρχίζει κάπως άγαρμπα με μέγάλα διαστήματα και συγχορδίες και όχι σιγά-σιγά);

ε. Από το CD με software Μουσικές Πράξεις, εκδόσεις ΝΟΝΑΝ Multimedia ("απεριόριστος αριθμός ασκήσεων ακουστικής αναγνώρισης διαστήμάτων, συγχορδιών και ρυθμών, 100 ασκήσεις ρυθμιμής υπαγόρευσης, 120 ασκήσεις μουσικής υπαγόρευσης - dictee-"); Αρχίζει από μικρά διαστήματα, έχει επαλήθευση στις ακουστικές ασκήσεις,  αλλά δεν έχει την υπομονή των πολλών επαναλήψεων που έχει η ζωντανή διδασκαλία με τη δασκάλα και για να γίνει η επαλήθευση χρειάζεται να έχει γράψει κανείς όλο το κομμάτι με ΄σωρεία λαθών, ώστε να ακουστεί το σωστό κομμάτι.

στ. Άλλο software; Ο δάσκαλος στο Ωδείο λέει ότι υπάρχει ένα software που σε εξασκεί πάρα πολύ καλά και αποτελεσματικά στη  dictee, αλλά εδώ και μήνες δεν το βρίσκει που το έχει βάλει, δεν ξέρει πως λέγεται και δεν ξέρει πότε θα το βρει. Μήπως ξέρεις εσύ ποιο είναι και που μπορώ να το αγοράσω.

(Πέρυσι η δασκάλα που μου έκανε ιδιαίτερα στην Αρμονία και στη dictee τσαντίστηκε που έψαχνα να βρω το παραπάνω λογισμικό και με άφησε αβοήθητο ένα μήνα πριν τις εξετάσεις του Δεκεμβρίου 2009 για τις εξετάσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών). Ούτε στο Μεσαίωνα να βρισκόμουν και να προσπαθούσα να βρω την αλήθεια μόνος μου, χωρίς παρωπίδες!

Σε παρακαλώ, ποιά μέθοδο από τις παραπάνω να ακολουθήσω; Να τις ακολουθήσω όλες μαζί συγχρόνως; Να ακολουθήσω μόνο αυτή που περιέγραψες παραπάνω και να αγνοήσω αυτές εδώ; Να ακολουθήσω κάποια άλλη που περιγράφεται σε κάποιο άλλο βιβλίο με CDs και ποιο βιβλίο είναι αυτό; Ξέρεις αυτό το μυθικό software που μου περιγράφει αόριστα ο δάσκαλος του ωδείο, αλλά δεν θυμάται λεπτομέρειες;

 

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : NikosVy στις 01-10-2010 22:49 ]


#3   
marilloumajore
Συγχορδία Μινόρε
Chat
01.10.2010, 11:09

Για τα cd και τα βιβλια που περιεγραψες δεν γνωρίζω.

Αυτο που μπορω να σου πω είναι οτι μαθαίνεις dictee τραγουδώντας. Το θεμα ειναι να μαθεις να τραγουδας. Για τη κλασσικη μουσική ένας πολυ καλος τροπος ειναι να πας αρμονικά. Τι εννοω?

Αναγνωριζε συγχορδιες, όχι μεμονωμένες νότες, κοινώς ομαδοποίησε τους ήχους που ακους. Μαθε παααααρα πολυ καλά την συγχορδία της τονικής, τα διαστήματα της, να μπορεις να τραγουδήσεις άριστα (καλυτερα και απο το λιγο ξεκουρδιστο πιανο) τα διαστηματα μια μειζονας συγχορδίας, σε οποιονδηποτε συνδυασμο. Αρχικά μαζι με το πιάνο, μετα μονος σου επιβεβαιώνοντας αν τραγουδησες σωστα. Στη συνέχεια κανε αυτη τη δουλεια με τις ενδιαμεσες νοτες, (τη 2η και τη 4η σε μια μειζονα τονικοτητα). Αφου τα καταφέρεις αριστα σε αυτο, κανε το ιδιο σε ελλάσωνα συγχορδία (δεσπόζουσα). 

Αν τα καταφέρεις σε αυτα τα δυο βασικά πραγματα, έχεις λύσει το 85% τουλαχιστον των προβλημάτων στη μελωδική αναγνώριση διαστημάτων, ακόμα και σε δίφωνα dictee. Και εννοείται οτι η prima vista σου θα ειναι άπιαστη. Προσοχη ομως! πρεπει να εισαι πολυ αυστηρος με τον εαυτο σου....

Υ.Γ. το προγραμμα που λες ίσως ειναι το ear pro master. καλη τύχη βρισκοντας το στο ιντερνετ..... αν και δε θα βοηθησει παρα πολυ νομίζω. Οσο το έχω δοκιμασει που εσπασε τα νεύρα ο "τεχνητος" ηχος του.


#4   
pianoteacher
Βασική Νότα
Chat
02.10.2010, 02:37

Για την είσοδό σου σε οποιοδήποτε τμήμα μουσικών σπουδών μέσω πανελληνίων όπως ήδη γνωρίζεις δεν χρειάζεται το "κλασικό" dictee (2-2 μέτρα, 8μετρες ή 16μετρες μελωδίες κτλ). Το βιβλίο που αναφέρεις των Βελεγράκη-Θεοφανοπούλου είναι αυτό που βοήθησε πάρα πολλούς από τους συμφοιτητές μου στο τμήμα που σπούδαζα και είναι και αυτό που προτείνω και εγώ στους μαθητές μου. Έχει καλό σύστημα ούτως ώστε να μάθεις να ακούς ειδικότερα αυτά που ζητάνε σε αυτές τις εξετάσεις, ανάλογες ασκήσεις και φυσικά παλαιότερα θέματα πανελληνίων. Αυτό όμως να έχεις υπ' όψιν σου οτι δεν είναι αρμονική υπαγόρευση. Είναι έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων. Η διαφορά είναι οτι το να περάσεις στις πανελλήνιες αυτό το μάθημα είναι σχετικά εύκολο, έχεις 4-5 επιλογές, λίγο τύχη, λίγο ακούς και περνάς. Το θέμα είναι να μάθεις να γράφεις dictee. Να μπορέσεις να γράφεις οποιαδήποτε μελωδική γραμμή ή αρμονική διαδοχή ακούς, με αρχή μέση και τέλος και όχι να κυκλώνεις γράμματα στην τύχη. Ακολούθησε αυτά που σου είπα και εγώ και η marilloumajore και σίγουρα θα έχεις αποτελέσματα. Λίγη δουλειά παραπάνω χρειάζεσαι. Ελπίζω να σε βοήθησα.

Υ.Γ. Τα άλλα βιβλία και software που αναφέρεις δεν τα γνωρίζω. Υπάρχουν όμως πολλά στο εμπόριο ωστε να διαλέξεις τί σου ταιριάζει.
-----------------
Σ' ΑΓΑΠΑΩ!!!

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : pianoteacher στις 02-10-2010 02:39 ]


#5   
marigiorgief
Περαστική Νότα
Chat
07.07.2012, 20:00
Γειά σου ρε pianoteacher,με τις συμβουλές σου στο διαδίκτυο!Κατάλαβες ποια είμαι, μου έχεις δώσει πολλές φορές τις συμβουλές σου, καθότι στην τάξη της σύνθεσης του ίδιου καθηγητή! Μήπως έχεις να προτείνεις κάποια καλά κατά την γνώμη σου βιβλία για την διδασκαλία της θεωρίας της μουσικής σε μικρές ηλικίες και έπειτα σε μεγαλύτερες;Επίσης και για την Αρμονία...Ευχαριστώ για πολοστή φορά..!!!!
#6   
pianoteacher
Βασική Νότα
Chat
07.07.2012, 22:28
Marigiorgief νομίζω πως κατάλαβα ποιά είσαι! Πώς τα πήγες με τις εξετάσεις???? Ξεμπέρδεψες επιτέλους???? Λοιπόν, σε ό,τι αφορά σε αυτό που ρωτάς, δεν μπορώ να σου προτείνω συγκεκριμένα βιβλία για θεωρία και αρμονία. Αναλόγως με τις ηλικίες και το επίπεδο των μαθητών σου διαλέγεις τί σου ταιριάζει. Μία σχετικά κλασική λύση είναι η κλασική Θεωρία της μουσικής του Διαμαντή και για την αρμονία θα πρότεινα του Αδάμ. Όμως καλύτερα πήγαινε σε ένα μουσικό οίκο και κάτσε κάμποση ώρα ψάχνοντας τα βιβλία ωστε να διαλέξεις αυτό που νομίζεις εσύ καλύτερο. Για πιο εξειδικευμένες συμβουλές και πληροφορίες θα σε παραπέμψω στο δάσκαλο!!!!!! Καλό καλοκαίρι!!!!
#7   
NTINOSS
Περαστική Νότα
Chat
11.04.2015, 21:24
Γεια χαρά.....Το σολφέζ θα σε βοηθήσει στο να μάθεις το ύψος των νοτών, και να ξεχωρίζεις τις διαφορές στα διαστήματα με την βοήθεια της φωνής. Το dictee πχ στις πανελλήνιες απαιτεί πιο πολλά πράγματα (συγχορδίες, διαστήματα κ.ά.). Είμαι πτυχιούχος αρμονίας και αν και δεν πέρασα αρμονία στις πανελλήνιες, έγραψα 15 στο dictee. Ίσως να μπορούσα να σε βοηθήσω με κάποια μαθήματα (σημασία έχει να βοηθηθείς, αν υπάρξει συνεργασία θα τα βρούμε στα χρήματα). Πρέπει να σε δω για να καταλάβω τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες σου. Το mail μου είναι konstadinos_mallias@hotmail.com. Μην απογοητεύεσαι.
#8   


Αυτά τα διάβασες;