Μπερδέψατε την φιλανθρωπία με την 'επαγγελματική επαιτεία'.
Φιλανθρωπία είναι η τάση μας να πλησιάσουμε και να βοηθήσουμε το συνάνθρωπο.
Ελεημοσύνη είναι η δυνατότητα για έκφραση ελέους προς τον αδύναμο συνάνθρωπο.
Επαιτεία είναι η προσέγγιση συνανθρώπων για την απολαβή δωρεάς.
Καταρχήν, το να δώσεις καλαμι σε κάποιον και να του μάθεις να ψαρεύει, προαπαιτεί την επαιτεία (χαρίζεις το καλάμι). Επομένως η έκφραση προτιμώ να δώσω καλάμι αντί ψαριού αποτελεί και πάλι πράξη επετείας. Από την άλλη το καλάμι έχει πολλές χρήσεις: μπορείς να ψαρέψεις, μπορείς να το πουλήσεις, μπορείς να το σπάσεις και να το κάνεις ξυλοκρόταλα ή αιχμηρο αντικείμενο για να ληστέψεις περιπτερά, μπορείς να κλέβεις αντικείμενα από ανοιχτά παράθυρα σπιτιών κλπ. Δίνοντας ένα καλάμι σε κάποιον άπορο και μαθαίνοντάς του να ψαρεύει δεν τον κάνει λιγότερο άπορο μέσα σε αυτόν τον κόσμο.
Το πρόβλημα της απορίας δεν είναι ατομικό, είναι κοινωνικό.
Τί σημαίνουν όλα ετούτα; Ότι στην πραγματικότητα δεν βοηθάς συνανθρώπους σου δίνοντάς τους ένα καλάμι, περισσότερο από ότι τους βοηθάς δίνοντάς τους κάθε μέρα ένα ψάρι για να φάν, εφόσον εσύ -για κάποιους λόγους- μπορείς να βγάζεις δύο.
Το πρόβλημα βρίσκεται για άλλη μία φορά στην αποκλειστική εξέταση των πραγμάτων. Δηλαδή, αν ξεκόψουμε τον άπορο κι εσένα από τον κόσμο και σας εξετάσουμε σαν μοναδικές οντότητες στο σύμπαν, τότε έχεις δίκιο, το να χαρίσεις καλάμι λύνει το πρόβλημα. Σε έναν κόσμο όμως στον οποίο απαγορεύεται να κοιμηθείς στην παραλία, απαγορεύεται να κοιμηθείς στο παγκάκι, απαγορεύεται να κοιμηθείς στο πάρκο, απαγορεύεται να κοιμηθείς πάνω σε δέντρο και ταυτόχρονα απαγορεύεται να εργαστείς δίχως κουστούμι, απαγορεύεται να αγοράσεις κουστούμι δίχως χρήματα, απαγορεύεται να βγάλεις χρήματα δίχως να εργαστείς και φυσικά απαγορεύεται να κοιμηθείς σε σπίτι άνεργος, τα πράγματα περιπλέκονται. Διότι, τί να το κάνω το καλάμι όταν απαγορεύεται το ψάρεμα σε κάποιον που δεν έχει άδεια ψαρέματος, και για να βγάλει άδεια θα πρέπει να πληρώσει, και για να πληρώσει θα πρέπει να ψαρέψει;
Αν δούμε το παραπάνω 'λογοτέχνημα' στην πραγματική του διάσταση που είναι πολλαπλώς χαοτικότερη και το διαπιστώνει κανείς πχ στις δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες για να βγάλεις ένα χαρτί θα πρέπει να ...φτύσεις αίμα, καταλαβαίνει ότι το ζήτημα δεν είναι απλό και δεν είναι πρόσφορο για εύκολα συμπεράσματα και ρητορίες.
Η ανεργία και η αεργία είναι σύνθετα φαινόμενα κι όχι αποκλειστικά/ατομικά. Εφέτος μόνο αυξήθηκαν οι άστεγοι της Θεσ/νίκης κατά 20.000. Θα ήταν εύκολο κι ανέξοδο να πούμε είτε ότι είναι τεμπέληδες είτε ότι είναι άχρηστοι να χειριστούν ένα ...καλάμι.
Σας περισσεύει ένα ευρώ; Αφού προσφέρατε στον άνθρωπο ένα κουλούρι και δείξτε του όχι μόνο πως να ψαρεύει, αλλά και πώς να ποτίζει ή και πώς να φτιάχνει ολόκληρους υπολογιστές.
Κι ένα τραγουδάκι ανθρωπιάς.
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 26-09-2011 17:22 ]