ελληνική μουσική
186 online   ·  209.193 μέλη

Φυσαρμόνικα Μινόρε Αρμονικό για Ελληνικές Μελωδίες

STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
14.03.2011, 19:15

Υπάρχουν βασικά δύο  δρόμοι μινόρε [Minor Modes]:

1.      το Φυσικό Μινορε (Natural Minor) στο οποίο παίζεται η πλειονότητα των Blues , Rock , Country , Latin… τραγουδιών και οι αντίστοιχες φυσαρμόνικες Ναt Minor είναι σχεδιασμένες να παίζουν σε Cross Harp Position(2nd Position) βλέπε τα αντίστοιχα videos:

http://www.youtube.com/watch?v=FcooVSaRwEM&feature=related

 http://www.youtube.com/watch?v=ko1_Cw0Seoo&feature=related

 http://www.youtube.com/watch?v=Q4Ahjfg6gZA

 2.      το Αρμονικό Μινόρε (Harmonic Minor) στο οποίο παίζεται η πλειονότητα των Ανατολικο-Ευρωπαϊκών τραγουδιών καθώς και για τραγούδια μινόρε από Ελλάδα , Ιταλία , μερικών Ασιατικών χωρών και Μέσης  Ανατολής καθώς και Ρωσικών και οι αντίστοιχες φυσαρμόνικες Harmonic  Minor είναι σχεδιασμένες να παίζουν σε Straight Harp Position(1nd Position) βλέπε τα ίδια ανωτέρω videos:

Όμως με αυτές τις φυσαρμόνικες Αρμονικού Μινόρε (Harmonic Minor) δεν μπορούμε να παίξουμε ΠΛΗΡΩΣ μια μεγάλη γκάμα ελληνικών και μερικών ξένων τραγουδιών.

Όταν λέω ΠΛΗΡΩΣ εννοώ το εξής: Ας το δούμε όμως με ένα παράδειγμα:

Ας πάρουμε ένα τραγούδι σε Am.(Για αυτούς που γνωρίζουν μουσική ή παίζουν κιθάρα τα πλεον χρησιμοποιούμενα ακομπανιαμέντα είναι τα Am – Dm – E7 – F και  G.

Σε πολλά λοιπόν τραγούδια κυρίως του Μάνου Χατζηδάκη  αλλά και άλλων Ελλήνων συνθετών (π.χ Θα πιώ απόψε το φεγγάρι – Οι Μοιραίοι – Ηρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου – Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο – ίσως φταίνε τα φεγγάρια ……..)  όταν αυτά τα παίξουμε με Am Αρμονική φυσαρμόνικα συνοδευόμενη με κιθάρα θα διαπιστώσουμε ότι σε κάποιο σημείο που  το ακομπανιαμέντο κιθάρας αντιστοιχεί στο G η φυσαρμόνικα δεν ανταποκρίνεται. Δηλαδή πρέπει να σταματήσουμε και να ξανα-ξεκινήσουμε σε άλλη αλλαγή ακομπανιαμέντου

Αυτά δηλαδή τα τραγούδια τα παίζουμε μερικώς.

Ενας δεύτερος λοιπόν λόγος που αγόρασα τη Χρωματική SEYDEL 10 C ήταν να μπορώ να παίζω πλήρως αυτά τα τραγούδια. (ο πρώτος λόγος ήταν για Χιτζαζ).


#1