ελληνική μουσική
  133 online   ·  211.035 μέλη
  vouliakis
  10.03.2005, 13:37


  «Κάνε στροφή στην ποίηση», προτείνει σε όλους το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, όπως έχει οριστεί η 21η Μαρτίου, που σηματοδοτεί την έναρξη της Ανοιξης (Εαρινή Ισημερία). Θέμα, άλλωστε, της φετινής γιορτής του ΕΚΕΒΙ είναι Ο έρωτας στην ελληνική ποίηση.


  Από τις 15 έως τις 31 Μαρτίου, η πόλη της Αθήνας θα είναι γεμάτη ποίηση, ενώ τα μέσα μεταφοράς γίνονται οχήματα που θα «μεταφέρουν» τους στίχους στην καθημερινότητά μας.

  Ερωτικοί στίχοι 39 Ελλήνων ποιητών, τυπωμένοι σε αφίσες που θα καλύπτουν 130 στάσεις λεωφορείων του Δήμου Αθηναίων, 21 βαγόνια του Μετρό, αλλά και στα τρόλεϊ, τους σταθμούς του ΟΣΕ, του ΗΣΑΠ και θα ταξιδεύουν με το ΚΤΕΛ σε όλη την Ελλάδα. Στίχους για τον έρωτα θα προβάλουν οι οθόνες στις αποβάθρες του Μετρό και μέσα στους συρμούς του τραμ.

  Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, αφίσες και κάρτες με στίχους θα διανεμηθούν σε βιβλιοπωλεία, σχολεία, βιβλιοθήκες, στους σταθμούς Μοναστηράκι και Σύνταγμα, αλλά και σε πολιτιστικούς φορείς, όπου έχει πρόσβαση το κοινό.

  «Η πρόθεσή μας είναι να δείξουμε ωραίους στίχους για τον έρωτα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από το πανόραμα της ελληνικής ποίησης» επισημαίνει ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας Γιώργης Γιατρομανωλάκης, που μαζί με τον συγγραφέα και πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Δημήτρη Νόλλα επιμελήθηκαν την ανθολόγηση των ποιητών και των στίχων.

  Οι επιλεγμένοι στίχοι διατρέχουν την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας από την εποχή της Σαπφούς μέχρι και σήμερα, με ενδιάμεση στάση σε ένα δημοτικό και ένα κυπριακό ποίημα.

  Επίσης, διαφορετικές τεχνοτροπίες (ποιητές παραδοσιακοί, πρωτοπόροι, νεωτερικοί, υπερρεαλιστές κ.ά.) σκιαγραφούν κατά κάποιο τρόπο την διαδρομή της ποιητικής μας παράδοσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους σύγχρονους ποιητές που εκφράζουν την πραγματικότητα του σήμερα χωρίς βέβαια να παραλειφθούν οι διαχρονικοί μεγάλοι ποιητές μας. Όπως: Νίκος Γκάτσος, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Νίκος Καββαδίας, Κ. Π. Καβάφης, Κώστας Καρυωτάκης, Κωστής Παλαμάς, Γιάννης Ρίτσος, Σαπφώ, Μίλτος Σαχτούρης, Γιώργος Σεφέρης, Διονύσιος Σολωμός.

  Από τους σύγχρονους ποιητές της ελληνικής ανθολογίας έγινε επιλογή στίχων από τους: Κατερίνα Αγγελάκη–Ρουκ, Μανώλης Αναγνωστάκης, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Βαρβέρης, Χάρης Βλαβιανός, Μιχάλης Γκανάς, Κική Δημουλά, Έκτωρ Κακναβάτος, Γιάννης Κοντός, Ηλίας Λάγιος, Μαρία Λαϊνά, Χριστόφορος Λιοντάκης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Τζένη Μαστοράκη, Κώστας Παπαγεωργίου, Στρατής Πασχάλης, Γιάννης Πατίλης, Τίτος Πατρίκιος, Λευτέρης Πούλιος, Τάκης Σινόπουλος, Γιάννης Υφαντής, Νίκος Φωκάς, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Γιώργος Χρονάς.  Η φετινή πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων, τον Δήμο Αθηναίων, το Αττικό Μετρό, τον ΗΣΑΠ, τον ΗΛΠΑΠ, τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΜ και τα ΚΤΕΛ.


  Πηγή: news.in.gr, φωτογραφία: ΕΚΕΒΙ  gate
  10.03.2005, 14:03
  Να και κάτι καλό....
  Θα 'πρεπε όλο το χρόνο, να μας ομορφαίνουν, με τέτοιους τρόπους, λίγο τη διαδρομή μας στην πόλη μας...
  andri14
  10.03.2005, 14:16
  ..συμφωνώ κι επαυξάνω! Καθημερινά θα πρεπε, κι όχι ποιηση μόνο για τον έρωτα...έτσι για να είναι η ποιηση πιο πολύ μες τη ζωή όλων μας. Πολύ καλή πρωτοβουλία. Μακάρι να μουνα εκει να το ζήσω από κοντά!
  KIT_KAT
  10.03.2005, 14:19
  (...ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ!!!!!!!!!)