ελληνική μουσική
205 online   ·  209.555 μέλη

Απορίες για το βιολί (για όποιον έχει υπομονή)

air
Περαστική Νότα
Chat
30.06.2011, 05:13

 

Γνωρίζοντας κάποια πράγματα για κιθάρες, ξεκίνησα να μάθω λίγα πράγματα για το βιολί προκομμένου να κάνω μια πετυχημένη πρώτη αγορά, έχω ελάχιστη επαφή με το όργανο, μόνο με ανατολίτικης κατασκευής φτηνά όργανα, και δεν έχω πιάσει ποτέ στα χέρια μου ένα ‘’καλό!’’ βιολί όπως το βλέπω συνέχεια να αναφέρεται και δεν καταλαβαίνω ακριβός τι σημαίνει αυτό.

1. Στα περισσότερα σχόλια διαβάζω στο ιντερνέτ (ελληνικά κυρίως) λένε περιληπτικά ότι το γερμανικό βιολί έχει την καλύτερη τιμή  σε σχέση με την ποιότητα, έτσι απροσδιόριστα γερμανικό! Και μακριά από τα ανατολίτικα! Μετά  πάρα πάλες αγγελίες λένε πωλείται γερμανικό βιολί τόσον χρόνων τόσα λεφτά, ούτε κατασκέπαστης τίποτα,  και ξεκινώ να βρω γερμανικά labels χειροποίητα βιολιά από μικρά εργαστήρια βιοτεχνίες η και φτηνότερα από βιομηχανίες, και είναι εκατοντάδες! Όλα αυτοί οι κατασκευαστές έχουν καλή ποιότητα γα την τιμή τους? ή είναι μύθος το θέμα?  Αν δεν είναι μύθος ποιοι είναι αυτοί οι καλοί κατασκευαστές εκεί πέρα?

2. Μετά από κατασκευαστικής άποψης, βλέπω για παράδειγμα ένα βιολί αγνώστου κατασκέπαστη (δηλαδή δεν τον ξέρει κανείς made in Germany)  με καπάκι από Έλατο το υπόλοιπο από σφεντάμι και έβενο 2500 εύρο. Και ένα άλλο όργανο made in Germany με τα ίδια ακριβός ξύλα 150 εύρο, και εμφανισιακά δεν μπορώ να δω την διάφορα…  που οφείλεται αυτή η τεράστια διαφορά στην τιμή? Όταν δεν υπάρχει και φίρμα να το δικαιολογεί… αν υποθέσουμε και ότι ο καλώς ήχος είναι κάτι υποκειμενικό δεν βγαίνει άκρη. στις ακουστικές κιθάρες για παράδειγμα οι τεράστιες διαφορές στην τιμή οφείλονται κυρίως στους θρυλικούς κατασκευαστές και στην ποιότητα τις κατασκευής σχετικά με την στιβαρότητα περισσότερο και όχι τόσο με τον ήχο αφού ένα μέτριας αξίας όργανο μπορεί να έχει ανώτερο ήχο από ένα μπουτίκ πάρα πολλών εύρο, και επίσης όργανα ίδιου κατασκέπαστη και ίδια ακριβός μοντέλα να έχουν τεράστια διαφορά στον ήχο μεταξύ τους, εσύ πώς διάλεξες το βιολί σου? :)

3. Μετά βλέπω κουρδισμένα ξύλα… διευκρινίζεται δηλαδή ότι αυτό το βιολί έχει κουρδισμένα ξύλα ενώ λογικά τα άλλα βιολιά που δεν το διευκρινίζουν έχουν ξεκούρδιστα ξύλα? Πως κουρδίσω ένα ξύλο? Τι ακριβός σημαίνει αυτό ρε παιδιά?

4. Μετά βλέπω Βιολί ορχηστρικό – βιολί σολιστικο, και βιολί κατάλληλο για σολιστικο και ορχηστρικό! Γιατί το ένα κάνει για σόλο το άλλο δεν κάνει? Έχει να κάνει με τον ήχο? Είναι ποιο αλτο ας πούμε, ή είναι θέμα ταστιέρας… είναι καλύτερο για γρήγορο παίξιμο, εκφραστικό κτλ… και αυτό που κάνει και για τις 2 περιπτώσεις? :)

Το ύφος του κειμένου είναι κουραστικό το ξέρω sorry, ήθελα να τα ρωτήσω αυτά τα πράγματα. Και αν είναι δυνατόν, οποίος έχει χρόνο να απαντήσει τις απορίες αυτές ή κάποιες  από αυτές, ή να γράψει κάτι σχετικό, και όχι τύπου πήγαινε σε ένα ωδείο ή βρες ένα δάσκαλο κτλ γιατί αυτό δεν βοηθαει.

Και ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε  για να διαβάσετε όλα αυτά τα σχολαστικά...

 


#1