ελληνική μουσική
363 online   ·  208.860 μέλη

Ο Βαγγέλης Κατσούλης με διάσημους μουσικούς στο Μέγαρο...

VAGHALF
Βασική Νότα
Chat
14.03.2005, 20:13
Τέσσερα χρόνια μετά το “Silent Voyage” (LIBRA MUSIC) ο Βαγγέλης Κατσούλης παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά, το "An Unbearably Short Glance". Στο ίδιο ύφος με το Silent Voyage αλλά ταυτόχρονα διαφορετικό, πολύ πιο ανοιχτό, πολύ πιο ζωντανό, πολυστιλιστικό, με εντονότερες συναισθηματικές εκφάνσεις, το "An Unbearably Short Glance" πάει τη δουλειά του Κατσούλη αλλά και ευρύτερα της ελληνικής τζαζ σκηνής ένα βήμα παραπέρα. Και ίσως κακώς αναφερόμαστε μόνο στη τζαζ αφού είναι πολύ δύσκολο να εντάξουμε τη νέα δουλειά του Κατσούλη σε ένα μουσικό ρεύμα, παρά μόνο αυτό της εννοιολογικής μουσικής.
Πόσο σύντομες είναι οι ουσιαστικές στιγμές στη ζωή μας; Πόσο “αβάσταχτα σύντομες” είναι; Έχοντας ως εννοιολογικό άξονα αυτή την ερώτηση ο Κατσούλης στήνει γύρω της όλο το σκηνικό του "An Unbearably Short Glance"(Μια αβάσταχτα σύντομη ματιά). Τα δομικά στοιχεία που χρησιμοποιεί για να στήσει το σκηνικό ηχούν ετερόκλητα: τζαζ, κλασική, ραπ, μουσική του κόσμου, τέιπς και σάμπλερς, ηλεκτρονικοί και φυσικοί ήχοι, φωνές … Φωνές που άλλοτε τραγουδούν, άλλοτε ραπάρουν, άλλοτε κάνουν φωνητικά. Και όλα αυτά συντίθενται σε ένα συνεκτικά δεμένο σύνολο, σε έναν κοινό ήχο, δημιουργώντας ένα καθαρό συναισθηματικό κλίμα.

Όπως και στο Silent Voyage συναντάμε κι εδώ τους σταθερούς πλέον συνεργάτες του Κατσούλη, εξαίρετους και διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς.
Τον Paolo Fresu, τον καλύτερο και περιζήτητο τρομπετίστα στην Ευρώπη, που κάθε νέο του album «σαρώνει» όλα τα βραβεία και δέχεται τις καλύτερες κριτικές.
Τον σαξοφωνίστα Bendik Hofseth, μέλος μέχρι πρόσφατα του σχήματος Steps Ahead.
Τον βετεράνο μπασίστα Arild Andersen, μια από τις βασικότερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ, που μαζί με το Jan Garbarek συντέλεσαν στο να διαμορφωθεί το ύφος της περίφημης δισκογραφικής εταιρείας ECM.
Τον Paul Wertico, επί 19 χρόνια μόνιμο ντράμερ του Pat Metheny, που έχει τιμηθεί με 7 βραβεία GRAMMY και αναρίθμητες ανάλογες διακρίσεις που τον αναδεικνύουν ως έναν από τους σημαντικότερους ντράμερ της εποχής μας.
Η συνεργασία του Κατσούλη με τους πολύ σημαντικούς μουσικούς που μετέχουν στο άλμπουμ, αρχίζει πριν από δέκα χρόνια. Το 1995 συναντάει τον Arild Andersen. Από τότε μέχρι το 2000 προστίθενται και οι άλλοι μουσικοί, μαζί με τον πιανίστα Τάκη Φαραζή, οπότε το σχήμα αποκρυσταλλώνεται και κυκλοφορεί ο δίσκος "Silent Voyage" (το "Silent Voyage" εξελέγη από τους κριτικούς ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, από ένα δε περιοδικό ως ένα από τα καλύτερα της εικοσαετίας).
Αξίζει όμως να σημειωθεί και η πολύ καλή ερμηνεία της πρωτοεμφανιζόμενης Αλεξίας Χρυσομάλλη στα δύο τραγούδια του άλμπουμ. Προσέξτε αυτή τη φωνή, είναι η πρόταση της LIBRA MUSIC!
Εκτός από το βασικό σχήμα των μουσικών, στο "An Unbearably Short Glance" μετέχουν σημαντικοί καλεσμένοι όπως ο Χάρης Λαμπράκης (νέυ), η Mohani, η Τάνια Νικολούδη και η Μαίρη-Ελεν Νεζη (φωνητικά), ο ράπερ Michael Afolayan, ο Απόστολης ‘Ανθιμος (ηλεκτρική κιθάρα), ο Θέμης Νικολούδης (ηλεκτρικό βιολί) και ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος (κρουστά).

"An Unbearably Short Glance": πρόταση στην ευρωπαϊκή μουσική, ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Τριάντη) στις 16 Απριλίου 2005.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
#1   


Αυτά τα διάβασες;