ελληνική μουσική
367 online   ·  208.880 μέλη

Πρόβλημα στο λαιμό μετά απο τραγούδι-έντονη ομιλία

GiorgosPapas
Βασική Νότα
Chat
29.12.2011, 00:12

Γεια σας! Είμαι 17 χρονών και ασχολούμαι με το πιάνο και είμαι σε μια θεατρική ομάδα. Αρχικά όταν μαθαίνω ένα κομμάτι συνηθίζω να τραγουδάω την μελωδία γιατί διευκολύνομαι και πολλές φορές μετα τη μελέτη μου νιώθω κούραση και έχω ένα αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό μου, παρόλα αυτά όχι βράχνιασμα (βραχνιασμα έχει συμβεί 1-2 φορές αλλα με λίγες ώρες ξεκούραση υποχώρησε). Το ίδιο συμβαίνει και μετά τις πρόβες ειδικά αν κάποιεσ σκηνές έχουν ένταση. Ξεκίνησα μαθήματα Ορθοφωνίας-Αγωγής λόγου αλλά ασχολούμαστε με τη σωστή αναπνοή προς το παρόν. Πιστεύετε πως είναι αρκετό; Έχω σκοπό να ασχοληθώ με το τραγούδι μετα το σχολείο για να προετοιμαστώ και για τη θεατρική σχολή. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω περισσότερο ή που κάνω λάθος; Να προσθέσω ότι ταλαιπωρούμαι απο διάφορες αλλεργίες ειδικά αυτή την περίοδο...

Ευχαριστώ προκαταβολικά...


#1   
GiorgosPapas
Βασική Νότα
Chat
29.12.2011, 10:41

Να συμπληρώσω ότι διάβασα και κάποια ποστς σχετικά με τα "βατράχια" της φωνής και όντως μοιάζει το αίσθημα που περιγράφεται... Έχω και στραβό διάφραγμα και αλλεργικη ρινιτιδα... Αν είναι κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει τις φωνητικές χορδές ή να προκαλέσει κάποια μόνιμη βλάβη; Έχω πάει σε ΩΡΛ και μου είπε μόλις ενηλικιωθώ να το διορθώσουμε το διάφραγμα..


#2   
VOICETEACHER
Φθασμένος
Chat
29.12.2011, 15:42

Φιλε μου ,αφου εχειs προβληματα με την μυτη σου,θελει πολυ προσοχη το θεμα Φωνη.Αποφυγη αιρ κοντισιον-υγρασιαs-κρυου-οχι πολλη ομιλια χωριs λογο-αφωνια καποια μερα τηs εβδομαδαs-και οτι σου πει ο Ωρλ σου ,για καποια σπρευ η φαρμακα πρωτηs αναγκηs.Kαι φυσικα μαθηματα φωνητικηs απο εναν καλο δασκαλο.


#3   
GiorgosPapas
Βασική Νότα
Chat
29.12.2011, 16:07

Ο γιατρός μου έιχε συστήσει πλύσεις και γαργάρες με ένα ειδικό διάλυμα αν και δεν είχαμε αναφερθεί σε θέματα φωνής παρα είχε κάνει τη διάγνωση για στραβο διάφραγμα ρινιτιδα κτλ... Το σύνολο που "τραγουδάω" ή μιλάω έντονα είναι περίπου μισή ώρα την ημέρα... Πρέπει να είμαι πιο προσεκτικός; είναι ικανός αυτός ο χρόνος να προκαλέσει μόνιμη βλάβη; Οσον αφορά στη μύτη κάνω ρινικές πλύσεις όταν βουλώνει και πάντα πριν κοιμηθώ.


#4   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
29.12.2011, 21:31

Το στραβό διάφραγμα δεν δημιουργεί πάντοτε πρόβλημα. Ο μισός πλανήτης έχει στραβό διάφραγμα. Δημιουργεί πρόβλημα μόνο σε ορισμένους που τους κλείνει εντελώς την μυτη το βράδυ και αναπνέουν μόνο από το στόμα. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται καθημερινά βραχνάδα, ή/και ξηρότητα, προβλήματα ύπνου κ.α. Το πρόβλημα διρθώνεται μόνο με χειρουγείο.

Αν δεν είσαι στην παραπάνω περίπτωση κ κοιμάσαι κανονικά το βράδυ, ξέχνα το γιατί η εγχείρηση αυτή έχει μακροχρόνια ανάρρωση και θα ταλαιπωρηθείς τσάμπα.

Αν δε στο κάνει το διάφραγμα μπορεί να στο κάνει η ρινίτιδα.

Οι καλές αναπνοές δεν βοηθάνε πάντα. Το ίδιο ισχύει κ για τη φωνητική. Αν η αιτία είναι άλλη, δεν θα αλλάξει κάτι.

Εκτός και αν ξελαρυγγίαζεσαι στις σκηνές που παίζεις, αλλά σε αυτό δεν χρειάζεσαι τη φωνητική να σου πεί ότι είναι λάθος. Wink


#5   
GiorgosPapas
Βασική Νότα
Chat
29.12.2011, 22:11
Έχω πρόβλημα στον ύπνο γι αυτό και θα προχωρήσω σε χειρουργίο ... Δε ξελαρυγγιάζομαι :Ρ το αίσθημα είναι το ίδιο και μετά απο μια πολύωρη χαμηλόφωνη ομιλία...
#6   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
30.12.2011, 10:36

GiorgosPapas:

Οκ Μαλλον ο ύπνος θα φταίει τότε. Πήγαινε να την κάνεις.  Μετά τα 21 γιατί νωρίτερα μπορεί να ξαναστραβώσει. Η ανάρρωση είναι γενικά αργή παίρνει από μερικές εβδομάδες μέχρι 2 μήνες.

NantiaP:

Γιατί δεν έπρεπε να τα διαβάζεις αυτά "ώρες ώρες";

Αμα το πρόβλημα προκαλείται από τον ύπνο (λόγω διαφράγματος) ή από ρινίτιδα τι να κάνουν οι καλές αναπνοές στον ξύπνιο;

Άσε γιατί είχα και εγώ τα ίδια προβλήματα, όσο μεγάλωνα γίνονταν χειρότερα και τελευταίο καλοκαίρι είχε φτάσει στο απροχώρητο το θέμα με τον ύπνο. Φυσικά η φωνή ήταν ξερή το πρωί και βραχνή τη μισή μέρα κάθε μέρα. Μετά το χειρουργείο που έκανα θυμήθηκα πως είναι να κοιμάσαι κανονικά.

Αναπνοές είχα δοκιμάσει, αλλά δεν υπήρχε καμία αλλαγή όσον αφορά τον γρήγορο ρυθμό που κουράζονταν η φωνή.

Πληροφοριακά, στραβό διάφραγμα έχει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Προβλήματα λόγω αυτού όμως έχουν λίγοι από αυτούς. Αλλιώς θα κάνανε χειρουργεία στον μισό πλανήτη. Απλά μερικοί ΩΡΛ το έχουν βρει σύστημα και κάνουν εγχειρήσεις διαφράγματος και σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται.

Λέγεται ότι το στραβό διάφραγμα επηρεάζει την αντήχηση της φωνής, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο. Εμένα πάντως μου έκανε εντύπωση το ότι η φωνή μου έμεινε ολόιδια πριν και μετά την εγχείρηση. Το μόνο που άλλαξε ήταν ένας θόρυβος σαν συριγμός που ακούγονταν κάθε φορά που ανέπνεα, αλλά αυτό δεν ακούγονταν την στιγμή της ομιλίας.

 

 


#7   
GiorgosPapas
Βασική Νότα
Chat
30.12.2011, 11:48
Ο γιατρός μου μίλησε για μια νέα μέθοδο με εσωτερικές τομές που είναι πολύ λιγότερο επώδυνη... σε αυτή αναφέρεσαι ή στη παλια;;
#8   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
30.12.2011, 14:15

Δεν ξέρω ποια ακριβώς εννοεί. Πάντως σε εμένα έγινε εσωτερική τομή (σε σχήμα Λ), αφαιρέθηκε εντελώς ο χόνδρος της μύτης, ισιώθηκε το διάφραγμα και μετά ξανάβαλαν το χόνδρο στη θέση του.

Γενικά επώδυνη δεν είναι, αλλά έχει πολύ αργή ανάρρωση και αρκετές ενοχλήσεις όλο αυτό το διάστημα. Κάποιοι βέβαια αναρρώνουν γρήγορα αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο έχει "κόψει" μέσα στη μύτη ο χειρουργός.

Αν σου είπε για μεθόδους λέιζερ, πρέπει να έχεις υπ όψη σου ότι διάφραγμα με λέιζερ δεν γίνεται. Γίνεται καυτηριασμός στις ρινικές κόγχες, ανακουφίζεσαι για κανένα-δύο χρόνια και μετά οι κόγχες μεγαλώνουν πάλι, οπότε το πρόβλημα επανέρχεται. Πρέπει επομένως η μέθοδος να συνδιαστεί με το χειρουργείο για να αποδώσει.


-----------------
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - To blog για την κριτική σκέψη και την επιστήμη...

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : BAGRATION στις 31-12-2011 12:46 ]


#9   
Castafiore
Περαστική Νότα
Chat
03.01.2012, 19:18
Εγώ έτσι όπως το ακούω να το περιγράφεις καταλαβαίνω πως απλώς πιέζεις πολύ το λαιμό σου. Κανένα στραβό διάφραγμα όσο χάλια κι αν είναι δεν μπορεί να δικαιολογήσει σε άνθρωπο 17 χρονών τέτοια συμπτώματα... Είμαι σοπράνο και έχω βγάλει ολόκληρες σαιζόν τραγουδώντας κάθε μέρα και το διάφραγμά μου όποιος γιατρός το έχει δει έχει φρικάρει γιατί το θεώρησε θεόστραβο. αλλά αυτό είναι σύνδρομο των Ελλήνων γιατρών που σε βάζουν χειρουργείο κατευθείαν, μια Γερμανίδα γιατρός ας πούμε που με είδε μου είπε πως δεν είναι απαραίτητη η εγχείριση. Ο λαιμός σου σε πονάει γιατί τον πιέζεις υπερβολικά... Αν περνάς κάποια ψυχολογική πίεση τον τελευταίο καιρό, κάτι το οποίο σε εξοργίζει και δεν μπορείς να το βγάλεις από μέσα σου, να ξέρεις πως ο λαιμός σου είναι το πρώτο όργανο επάνω σου που θα υποφέρει. Προσπάθησε να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και τη φωνή σου και να θυμάσαι πως η σωστότερη φωνή είναι η ευκολότερη φωνή, πως υγειής λαιμός είναι ο χαλαρός λαιμός και πως το στήριγμα γίνεται από τους μυς της εισπνοής, είναι το μόνο σημείο του σώματός σου που πρέπει να νιώθεις ότι δουλεύει όταν χρησιμοποιείς τη φωνή σου.
#10   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
03.01.2012, 19:42

Καλά επειδή έχεις εσύ θεόστραβο διάφραγμα και δεν έχεις κανένα πρόβλημα, πάει να πει ότι ούτε και ο άλλος έχει πρόβλημα;


#11   
GiorgosPapas
Βασική Νότα
Chat
03.01.2012, 23:09
@Castafiore ισως έχεις δίκιο... αλλα εμπλέκεται και ένας άλλος παραγοντας "αλλεργία" και "αλλεργική ρινίτιδα" σύμφωνα με ένα αρθρο που παρέθεσα σε ένα άλλο ποστ οι αλλεργίες είναι υπεύθυνες για εύκολη φωνητική κόπωση, βλέννα στον φάρυγγα μπούκωμα και πολλά άλλα ακόμα και δυσφωνία. Σαφώς και θα πάρω τη γνώμη του ειδικού αλλα πιστεύω ότι ειδικά αυτό το καιρό αυτή είναι η αιτία γι αυτο και θα ανανεώσω τις εξετάσεις για αλλεργίες, ρινιτιδες κτλ
#12   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
04.01.2012, 00:02

Ετσι δεν βαγάινει άκρη. Μονο ένας χείμαρρος υποθέσεων. Να ξέρεις πάντως ότι "λίγο απ' όλα" δεν γίνεται να είναι!

Πήγαινε στο γιατρό για να σου βρεί λύση.


#13   
cristi9281
Περαστική Νότα
Chat
08.01.2012, 03:07

Γειά σου κι απο μένα!

Συμφωνώ με την κοπέλα οτι ενδεχομένως κάνεις πολλή προσπάθεια για να καταφερεις να τραγουδάς ή να μιλάς και δεν χρειάζεται τόση. Η εκμάθηση της τοποθέτησης της φωνής είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και απαιτεί χρόνο γνώση και υπομονή.Ας παρουμε το θέμα λίγο διεξοδικά :

1)Καταρχήν καπνίζεις;Τρως αργά το βράδυ ή πίνεις λίγο ή πολύ αλκοόλ;Αυτά είναι πράγματα και συνήθειες που μπορούν να επιβαρύνουν τόσο την αλλεργική ρινίτιδα, όσο και την ξηρότητα στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα ή την τάση ν'ανοίγει κανείς το στόμα του την ώρα που κοιμάται, μέσω της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Δοκίμασε τις μέρες που τραγουδάς να μην τρως πολύ κρέας γιατί η ζωική πρωτείνη ορισμένες φορές δημιουργεί ξηρασία στο λαιμό. Αντικατέστησε το με ότι θέλεις αρκεί να χωνεύεται σχετικά εύκολα:)

2)Η επέμβαση ενδεχομένως να διευκολύνει την αναπνοή σου αλλά μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι πως μια επέμβαση στο διάφραγμα πρέπει να γίνει σωστά, γιατί αν δεν γίνει σωστά, μπορεί να επιδεινωθεί η ρινίτιδα, ή να βελτιωθεί σε πολύ μικρό ποσοστό η αναπνοή σου.

3)Ο λόγος που χρησιμοποιείται στο θέατρο δεν είναι μόνο αναπνοή.Όταν τραγουδάς, τι ακριβώς συμβαίνει;Νοιώθεις να σου τελειώνει η αναπνοή; Είσαι αγχωμένος; Αισθάνεσαι οτι κρίνεσαι; H οτι δεν είναι αρκετό αυτό που κάνεις;Την φωνή σου συνήθως την ακούς και την κρίνεις;Ολα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο εκπνέεις/εισπνέεις, τη στάση του σωματός σου και τον ήχο σου. Γενικά είναι καλό να παρατηρείς τί συμβαίνει στο σώμα σου, χωρίς ν'ανησυχείς ή να κρίνεις. Απλά παρατήρησε τί είναι αυτό που σφίγγεται και χαλαρωσε το, γιατί το σίγουρο είναι πως έχεις πολύ δρόμο ακόμη για να σταματήσει η μαθητεία σου ως ηθοποιός:)

4)Υπάρχουν κάποιες απλές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις για να προετοιμάζεις τη φωνή σου, αλλα και να την ξεκουράζεις αφού τελειώσεις το μάθημα. Μιας και η φωνή δεν είναι μόνο λάρυγγας, αλλά ένα τεράστιο σύστημα μυών και κοκκάλων μαζί με αέρα, το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ξυπνήσεις το σώμα σου. Κοινώς κάνε μια απλή προθέρμανση των χεριών, του κεφαλιού, της μέσης.Τεντώματα, στρέτσινγκ, ακόμη και ελαφρύ τρέξιμο, αναπηδήσεις ή ότι σου αρέσει να κάνεις σαν ελαφρά γυμναστική. Κατα βάση πρέπει να γυμνάσεις τους μύες της κοιλιάς σου με δύο διαφορετικούς τρόπους:Ο ένας είναι κοιλιακοί, για να καταλάβεις και να αντιληφθεις την κοιλιακή χώρα αλλά και κάποιες ασκήσεις ευλιγισίας του μηχανισμού επαναφοράς των κοιλιακών μυών κατα την εκπνοή.Αυτό δεν μπορώ να στο εξηγήσω παραπέρα, αλλά μια άσκηση πάνω σε αυτό είναι η γρήγορη εισπνοή-εκπνοή (σαν και αυτή που κάνει ένας σκύλος.Μετά μπορείς να ξεκινήσεις το τραγούδι.

Στο τέλος του μαθήματος που κάνεις δοκίμασε να πεις πολύ ήρεμα σε μια νότα (αυτή στην οποία αισθάνεσαι πολύ άνετα όταν τραγουδάς ή μιλάς) το παρακάτω:μμμιιιιιιιιννννννν.Δηλαδή ένα "μιν" αργό και μακρόσυρτο.Κάντο χωρίς προσπάθεια σαν να χαιδεύεις μ'ένα πουπουλο το λαιμό σου. Δοκίμασε το και στις διπλανές νότες.Την ίδια άσκηση μπορείς να την εξελίξεις και να την εφαρμόσεις πάνω σ'έναν ήπιο αναστεναγμό. Η βασική ιδέα πίσω απο αυτές τις ασκήσεις χαλαρωσης είναι να κάνεις απαλό μασαζ στις φωνητικές χορδές κάνοντας απλούς ήχους με πολύ λίγη ή καλύτερα καθόλου προσπάθεια.

 

 


#14   
GiorgosPapas
Βασική Νότα
Chat
08.01.2012, 15:36
Σ ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου... δεν καπνίζω ούτε πίνω ούτε τρωω αργά το βράδυ... Γενικά είμαι χαλαρώς όταν ασχολούμαι με τη φωνή διότι είμαι μόνος συνήθως... Δε νιώθω κάποιο πρόβλημα με τις αναπνόες μου... τουλάχιστον έτσι νομίζω...και αν κάτι με δυσκολέψει απλά δεν το τραγουδώ... έκλεισα μια εξέταση σε φωνιάτρο για να είμαι καλυμμένος απο οργανικής άποψης και αν είναι λάθος δικό μου θα προσπαθήσω να το ερευνήσω με δασκαλο ορθοφωνιας και φωνιτικής :)
#15   
BAGRATION
Σολίστ
Chat
08.01.2012, 19:44

Παράθεση:

Το μέλος cristi9281 στις 08-01-2012 στις 03:07 έγραψε...

Δοκίμασε τις μέρες που τραγουδάς να μην τρως πολύ κρέας γιατί η ζωική πρωτείνη ορισμένες φορές δημιουργεί ξηρασία στο λαιμό. Αντικατέστησε το με ότι θέλεις αρκεί να χωνεύεται σχετικά εύκολα:)

Όχι δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλά θελει σώς για να γλιστράει...


#16   
cristi9281
Περαστική Νότα
Chat
11.01.2012, 22:58
δοκιμασε την και πες το μας.;)
#17   
GiorgosPapas
Βασική Νότα
Chat
12.01.2012, 16:55
Λοιπόν τα πρόβλημα φωτίστηκε... το προβλημα ξεκινάει απο αλλεργικη αντίδραση (ερεθιζει ολο το απαπνευστικο καικατα συνεπεια προκαλει κουραση) και εναν ιό που ταλαιπωρεί τον περισσότερο κόσμο αυτο το καιρό που επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό...! Συνεπώς... ξεκούραση μέχρι να γίνω καλά... η εξέταση του φωνιάτρου είπε πως το φωνιτικό μου όργανο είναι ανατομικά σωστό
#18   


Αυτά τα διάβασες;