Ενα φθηνό και καλό λαούτο ή ούτι.

PanGuitar
25.02.2012, 02:25

Παίζω κιθάρα και μπουζούκι (από έγχορδα που θέλω να σας πω)

Παίζω παλιά λαικά, ρεμπέτικα κλπ στο μπουζούκι αλλά ασχολούμε με μουσική που θα' θελα να πάρω ένα λαούτο το οποίο την εκφράζει παραπάνω.

Κρητικη, μικρασιατικη, σμυρνεικα κλπ..

Θα πρωτιμούσα για παράδειγμα το Μαλαματένια λόγια, το Πεχλιβάνη του Θ. Παπακωνσταντινου, τον ερωτόκριτο, τα σμυρνεικα τραγούδια και το μένω εκτός για παραδείγματα να τα έπαιζα στο λαούτο ή στο ούτι παρά στο μπουζούκι.

Μια ζωή είχα δίλημμα: Ούτι ή λαούτο;

Ποιες ακριβώς είναι οι διαφορές τους; (Όχι στον ήχο, στο παίξιμο κλπ αλλά στα τραγούδια που παίζουν)

Ποιο παίζει κατα κύριο λόγο τα παραπάνω από τα τραγούδια που με εκφράζουν;

Και τέλος όταν επιλέξω ένα από τα δυο, ποσα κάνει ένα φθηνό και καλό;

Επειδή δεν έχω ιδέα από αυτά τα δύο όργανα αλλα πρέπει να πάρω ένα από τα δυο και να ξεκινήσω, αν μπορουσατε να με βοηθησετε στο να αποφασισω..


PanGuitar
29.02.2012, 17:15

Ούτε ένας για βοήθεια;{#emotions_dlg.rolleyes}


Rhomeikos
21.04.2012, 12:44

Το ούτι είναι ουσιαστικά ο πρόγονος του λαούτου...

Είναι ασυγκέραστο,άταστο,ενώ το λαούτο αν και έχει μπερντέδες,δεν χρησιμοποιεί μόρια,άρα,δεν είναι κατάλληλο για Σμυρναίικα και Βυζαντινή μουσική.Το ούτι είναι σολιστικό γιατί δεν παίζει συγχορδίες,ενώ το λαούτο κυρίως συνοδευτικό αλλά μπορείς να παίξεις σόλα άν θες.

Εξαίρεση στα προηγούμενα το πολίτικο λαούτο στο οποίο τοποθετούνται οι μπερντέδες σύμφωνα με τους βυζαντινούς ήχους και τα μακάμια.Ασυγκέραστο ΠΛΗΡΩΣ,δεν μπορείς να παίξεις φυσικές νότες(όπως το tanbur-θαμπούρα)

Αυτά τα βασικά.Μπορείς αν βρεις περισσότερα σε σάιτ που ασχολείται με το ρεμπέτικο και παραδοσιακό τραγούδι το οποίο σου στέλνω σε μήνυμα