ελληνική μουσική
388 online   ·  207.697 μέλη

Θέματα του Forum VS άρθρων e-περιοδικού

STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
18.04.2012, 14:19

 

Θέλω να γράψω μερικές σκέψεις μου για τα threads του forum και των άρθρων των στηλών του e-περιοδικού.

Ένα μουσικό θέμα (ερώτηση ή και άρθρο) γραμμένο στο forum σε σχέση με το αν γραφόταν (κατόπιν έγκρισης του administrator MH) στο  e-περιοδικό , πιστεύω ότι έχει διαφορές και θα ήθελα τη γνώμη σας αλλά και του administrator που έχει και τη μεγαλύτερη εμπειρία από τα χιλιάδες μέχρι σήμερα posts.

 1. Η αναλογία –ας μας το επιβεβαιώσει ο Jorge – είναι  ότι παρουσιάζονται με ρυθμό 1 άρθρο να αντιστοιχεί σε δεκάδες ή και εκατοντάδες θέματα στο forum
 2. Άρα ένα άρθρο – ειδικά αν είναι πλήρως τεκμηριωμένο- στο Forum  κάποια στιγμή "χάνεται’’ και αυτοί που χάνουν είναι οι επισκέπτες
 3. Στο forum τέτοια άρθρα είναι συνήθως αρχάριων και  ερασιτεχνών μουσικών που όμως πολλές φορές έχουν πλήρη διασταύρωση και τεκμηρίωση των κειμένων.
 4. Αν από την επισκεψιμότητα και τα σχόλια ερασιτεχνών και κυρίως επαγγελματιών, ακόμα κι αν κάτι έχει γραφεί λάθος από το συγγραφέα  ,αποδεικνύονται ωφέλιμα για τους πολλούς να μετακινούνται με προτροπή του administrator (κίνητρο ενθάρρυνσης )  στο e-Περιοδικό αφού προηγουμένως  διορθωθούν από τον συντάκτη ή και εμπλουτισθούν .
 5. Μπορεί στο forum κάποια θέματα να είναι  χιλιοειπωμένα ,να γίνονται απλοϊκές και τετριμένες ερωτήσεις ,να υπάρχουν πολλά θέματα με τον ίδιο τίτλο, να υπάρχουν πομπώδεις τίτλοι σαν ‘’κράχτες’’ και στην ουσία το περιεχόμενο τους να μη λέει τίποτε ,να υπάρχουν σχόλια άσχετα με τη μουσική  συζήτηση ή off-topic ή και μερικές φορές αυτό να  γίνεται με κακό τρόπο, δηλαδή να προκαλούνται εντάσεις μόνο για τη χάρη της έντασης και ορισμένα μέλη ίσως να την επιδιώκουν , όμως πιστεύω ότι ένας απ' τους βασικούς στόχους των forums είναι αυτός. Δηλαδή οι απαντήσεις ,πολλές φορές λανθασμένες από άγνοια ή και εσκεμμένα που όμως το σχόλιο κάποιου άλλου γνώστη έρχεται και δίνει το έναυσμα για νέα  τροπή της συζήτησης και τελικά κερδισμένοι βγαίνουν όλοι οι επισκέπτες.
 6. Το σύνθημα μου είναι ‘’Άν κάτι δεν σε ενδιαφέρει απλά προσπέρνα το. Σίγουρα θα βρεις κάτι άλλο να σου αρέσει''.
 7. Αν είσαι καθημερινός επισκέπτης  μπορεί να υπάρξουν  φορές που να περιδιαβαίνεις άσκοπα στο forum και στα blogs χωρίς να βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον να δεις. Τότε πιστεύω είναι η ευκαιρία να κοιτάξεις κάποιο απ’ τα Άρθρα ή τα Μαθήματα Μουσικής που είναι σίγουρα πιο τεκμηριωμένα .
 8.  Με τα παραπάνω εννοώ ότι τυχόν ανακρίβειες ( εννοώ δογματικές προτάσεις , υποκειμενικές αντιλήψεις …. και όχι  συντακτικά λάθη πχ αν αντί για τη νότα F γράφτηκε κάπου η νότα G ) σ’ ένα κείμενο  που θα φιλοξενούνταν στα Άρθρα ή τα Μαθήματα Μουσικής σίγουρα θα ήταν παραπληροφόρηση και το άρθρο θα πρέπει να αποσύρεται  ή να δίδεται η δυνατότητα στο συγγραφέα για editing . Βέβαια αν ένα θέμα είναι ανοικτό- που δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα –και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σ’ αυτό (όπως πχ τα Συγκερασμένα & Ασυγκέραστα Συστήματα) τότε ο συγγραφέας οφείλει να αναφέρει ή δυνατόν τις περισσότερες  επικρατούσες απόψεις επί του θέματος.
 9.  Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα ωραίο συναίσθημα το ότι μπορεί να γράψεις κάτι και να αρχίσει μια ωραία συζήτηση απ’ την οποία θα επωφεληθούν πολλοί.
 10.  Μερικές φορές ο τίτλος μπορεί να λέει άλλο και η συζήτηση να παρεκτραπεί off-topic όμως το off- topic να είναι τέτοιο που να βοηθήσει  περισσότερο απ’ ότι αν ακολουθείτο ο τίτλος.
 11.  Το τί αξίζει και το τι όχι φαίνεται όχι τόσο από την επισκεψιμότητα (εκτός αν το άρθρο απαντά σ’ όλες τις απορίες και δεν απαιτούνται σχόλια και ερωτήσεις) αλλά  κυρίως από το ποια μέλη απαντούν, πώς σχολιάζουν , πως ευχαριστούν …..
 12. Κλείνοντας το thread αυτό  θέλω να ευχαριστήσω το ΜusicΗeaven για τη μέχρι τώρα φιλοξενία και εύχομαι να εδραιωθεί ως συνώνυμο της μουσικής στην Ελλάδα, και ότι ΄΄άσχημο ΄΄ βρίσκουμε στο forum ή στο e-περιοδικό να το διορθώνουμε  έτσι ώστε οι μεν συμμετέχοντες αρχάριοι να παίρνουν τις  βασικές γνώσεις ώστε  αργότερα να ασχοληθούν πιο εμπεριστατωμένα με το θέμα , οι δε καλοί γνώστες του θέματος να μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες ή να διορθώνουν τυχόν ασάφειες.

Περιμένω και τις δικές σας σκέψεις

 


#1   


Αυτά τα διάβασες;