ελληνική μουσική
257 online   ·  209.535 μέλη

Samos Young Artists Festival

postyourevent
Φθασμένος
Chat
09.05.2012, 16:05

Samos Young Artists Festival6 έως 12 Αυγούστου 2012
Πυθαγόρειο | Σάμος

Το Samos Young Artists Festival έβαλε το 2010 τον πρώτο λίθο για να αναπτυχθεί ένας καινούργιος πνευματικός χώρος στο ακριτικό νησί της Σάμου, επιθυμώντας να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της πιο αναγνωρίσιμης από όλους καθολικής γλώσσας, εκείνης της μουσικής.

Το Samos Young Artists Festival πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά στη Σάμο τον μήνα Αύγουστο.

Πρόκειται για την συνάντηση ταλαντούχων μουσικών απ’ όλον τον κόσμο οι οποίοι παρουσιάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς αλλά και καινούργιες, πρωτότυπες συνθέσεις. Το φεστιβάλ προσφέρει ένα ιδιαίτερο πλαίσιο συνεργασίας, δίνοντας στους καλλιτέχνες την δυνατότητα να έρθουν στο νησί για να δημιουργήσουν. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο αρχαίο θέατρο του λιμανιού του Πυθαγορείου της Σάμου, χώρος ο οποίος έχει κηρυχθεί από την UNESCO παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ως το πρώτο οχυρωμένο λιμάνι του κόσμου.

Με αυτό ως πρώτο βήμα πραγματοποίησης του οράματός τους ξεκίνησαν οι ιδρυτές του, Χιόνα Ξανθοπούλου-Schwarz και Dr. Kurt Schwarz, το Samos Young Artists Festival. Κινητήριος μοχλός; Η αγάπη τους για το συγκεκριμένο ακριτικό νησί και την ελληνική παράδοση. Η προσπάθειά τους στοχεύει στην μακροχρόνια πνευματική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Σάμου.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ ανέλαβε από το 2012 η διεθνούς φήμης ελληνίδα μαέστρος και συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή. Ο στόχος της είναι να παρουσιαστεί η κλασική μουσική με την σύγχρονη αλλά και με την τζαζ παράλληλα, έχοντας σαν μόνο κριτήριο την ομορφιά της μουσικής και την ερμηνευτική της ποιότητα.

Διεθνή σύνολα θα ερμηνεύσουν συνθέσεις του κλασικού ρεπερτορίου αλλά και ένα σύγχρονο έργο ενός συνθέτη της χώρας προέλευσής τους. Στην δε συναυλία λήξης θα ενωθούν όλοι οι μουσικοί του φεστιβάλ αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε ένα ελληνικό θέμα. Μεταξύ άλλων θα τιμηθεί για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του και ο έλληνας (Σάμιος) συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.

Από τις 6 έως και τις 12 Αυγούστου, επτά ημέρες δημιουργίας, ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλλιτέχνες από Ελλάδα, Γερμανία, Ισλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Samos Young Artists Festival 2012
“H μουσική ταξιδεύει πάνω από τα κύματα”

6/8: Συναυλία έναρξης: Ross Daly Quartett  - (Μεγάλη Βρετανία/Ελλάδα/Ιράν/Τουρκία)

7/8: Trio Blik – Reykjavνk/Berlin (Ισλανδία/Γερμανία)

8/8: Meitar Ensemble - Tel Aviv (Ισραήλ)

9/8: Nikos Skalkottas Ensemble - Athens (Ελλάδα)

10/8: Manhattan School of Music Chamber Ensemble - New York (ΗΠΑ)

11/8: Istanbul Wind Ensemble - Istanbul (Τουρκία)

12/8: Συναυλία Λήξης:  Jazz –“Trio Fuίspuren” - Mόnchen (Γερμανία)

Σε συνεργασία με το Samos Young Artists Festival, θα φιλοξενηθεί φέτος για πρώτη φορά μία έκθεση του διάσημου καλλιτέχνη Harun Farocki στο παλιό ξενοδοχείο Πυθαγόρας. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 20 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεβρίου. Tα video installations του Farocki που θα παρουσιαστούν στην Σάμο αποτελούν ένα από τα τέσσερα μέρη της έκθεσης Serious Games (2009/10) που φιλοξενήθηκε στο ΜoΜΑ της Νέας Υόρκης, στο Jeu De Paume στο Παρίσι και στην Τate Modern στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί επίσης η πρώτη ταινία του Farocki In-Formation (2005) η οποία γυρίστηκε χωρίς κάμερα.

Το Samos Young Artists Festival χρηματοδοτείται από μια Ελληνο-Γερμανική οικογένεια, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια διατίθενται εξ ολοκλήρου για την οικονομική ενίσχυση του Σάμιου Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Λυκούργος». Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται ενεργά από τοπικούς οργανισμούς και ιδρύματα και από τον Δήμο Σάμου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα:
www.samosfestival.com

και την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook:
http://www.facebook.com/SamosFestival

Info:
6 – 12 Αυγούστου 2012, Πυθαγόρειο, Σάμος
Ώρα έναρξης: 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ

πηγή: postyourevent.gr


#1