δυσκολία εκμάθησης τραγουδιού στην κιθάρα εξ' ακοής

dancer69
04.07.2012, 10:32

Η απορία είναι για συγκεκριμένο κομμάτι αρχικά, αλλά και γενικότερα για το αν υπάρχουν κάποιες τεχνικές που βοηθούν στην αναγνώριση της μελωδίας, πέρα από το "καλό αυτί".

Συγκεκριμένα προσπαθώ να παίξω στην κιθάρα το παρακάτω τραγούδι:

>

και ενώ έχω καταφέρει να βρω το μεγαλύτερο μέρος του, δεν μπορώ να αναγνωρίσω τις νότες για την παρακάτω στροφή:

Και όλη η ζωή μου είναι άδεια τώρα
Λείπεις και όλοι οι δρόμοι μοιάζουν ανηφόρα
Στην καρδιά μου είναι χαραγμένο το όνομα σου
Και από το σώμα μου δεν φεύγει το άρωμα σου


Το πρόβλημα είναι αρχικά συγκεκριμένο λοιπόν, αλλά και γενικότερο μιας και προσπαθώ να παίξω μια μίξη μελωδιάς και ακόρντων, πράγμα που είναι συνήθως ευκολότερο, μιας και στα τραγούδια που έχει τύχει ν' ασχοληθώ ως τώρα, συνήθως βρίσκω στο νετ περισσότερες πληροφορίες, και πολλές φορές και νότες, πράγμα που βοηθάει αρκετά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δεν βρήκα πουθενά κάποια αναφορά σε συγχορδίες ή νοτες για το κομμάτι, αλλά κατάφερα να  καταλάβω το μεγαλύτερο μέρος του. Δεν μπορώ όμως με τίποτα να βρώ την αλληλουχία για την παραπάνω στροφή.

Μπορεί κάποιος να βοηθήσει, γράφοντας εδώ τη μελωδία για αυτό το σημείο, και κυρίως, να εξηγήσει τη μέθοδο που ακολουθεί σε τέτοιες περιπτώσεις?


akis-pan
30.07.2012, 03:20

Ρίξε μια ματιά:

Bm/C#7/F#min/D/Bm/G/C#7/C#7

Αυτή είναι η αρμονία του.

Τώρα τη μελωδία δεν ξέρω πως να τη γράψω χωρίς αξίες οπότε επισυνάπτω ενα Pdf.

Τώρα όσον αφορά το τρόπο μόνο ένας υπάρχει,κάνε όσα πιο πολλά μπορείς μόνος σου και με τον καιρο θα τα καταφέρνεις καλύτερα!


επισυναπτόμενα: Kwn.pdf 
dancer69
30.07.2012, 09:42
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τον κόπο σου. Ευτυχώς έχω κάποιες βασικές γνώσεις σχετικά με νότες και πεντάγραμμο, οπότε μπορώ να βγάλω άκρη. Κρίμα που δεν υπάρχει κάποιος τρόπος υποβοήθησης πάντως, εκτός από "καλό αυτί", μιας και δεν το'χω και πολύ, αλλά θα το προσπαθήσω. Αν μη τι άλλο κάποια βελτίωση θα υπάρξει. Ευχαριστώ και πάλι.
akis-pan
30.07.2012, 10:27

  Δεν κάνει τίποτα,ξενυχτούσα ουτως ή άλλως.Smile

  Τρόπο υποβοήθησης μπορώ να σκεφτώ μόνο το να αποκτήσεις κάποιο ear training software και να ασχοληθείς με αυτό ώστε να αρχίσεις μετά απο κάποιο καιρό να ακούς τα διαστήματα καλύτερα και επομένως να μπορείς πιο εύκολα να αναγνωρίζεις τις κλίμακες βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα "αυτιά" σου.

  Επίσης κυκλοφορούν softwares που επιβραδύνουν το τραγούδι χωρίς να αλλοιώνουν την τονικότητα για να  αναγνωρίζεις τις νότες πιο άνετα.

  Σίγουρα κάποια απο αυτά είναι free,αλλά στην ουσία τη δουλειά θα την κάνεις μόνος σου.

  Επέμεινε όμως και να είσαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα  αξίζει τον κόπο.Smile

Υ.Γ Ίσως σε μπερδέψω,ελπίζω πως οχι,αλλά οφείλω να σου πώ πως τα δέκατα έκτα στη μελωδία κανονικά είναι  2 τελευταία  όγδοα σε τρίηχο  με παύση στο 1ο.SmileΑκούγοντας το τραγούδι  θα καταλάβεις σίγουρα πως παίζονται.


dancer69
30.07.2012, 10:56
Γνωρίζω για τα προγράμματα που αναφέρεις, και κάποια στιγμή είχα βρει και δοκιμάσει κάποια και των 2 ειδών, αλλά δυστυχώς αυτό είχε συμβεί πριν αρκετά χρόνια, και την εποχή εκείνη δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για ν' ασχοληθώ συστηματικά. Την κιθάρα την έχω ξαναξεκινήσει τα τελευταία περίπου 2 χρόνια, με ότι γνώσεις είχα από 1-2 χρόνια μαθήματα πριν από πολλά χρόνια. Δυστυχώς ότι είχα βρει τότε ήταν για windows(τα οποία δε χρησιμοποιώ ως λειτουργικό πλέον), οπότε ελπίζω να βρω τίποτα αντίστοιχο για linux ή/και για android. Ευχαριστώ και πάλι για τις πολύτιμες συμβουλές.