ελληνική μουσική
307 online   ·  208.425 μέλη

Πως φτιάχνεται ένα λαικό - ρεμπέτικο ρεπερτόριο;

killbill2
Σολίστ
Chat
14.08.2012, 09:02

Πως φτιάχνεται ένα 4ωρο λαικό ρεπερτόριο για μια μουσική βραδυά;

Φαντάζομαι εχεις αποφασίσει από πριν την σειρά με την οποία θα πεις τα τραγούδια, αλλά ποιά είναι η σωστή σειρά;

να πω πρώτα όλα τα χασάπικα, μετά όλα τα χασαποσέρβικα μετά όλα τα ζεμπέκικα;

Με ποιόν κανόνα φτιάχνεται το ρεπερόριο ώστε να μην κουράσει, και να κάνει κέφι;


#1   
Rhomeikos
Περαστική Νότα
Chat
14.08.2012, 23:27

τα μόνα που μπορώ να σου προτείνω(αφου δεν είμαι μουσικός)

είναι εναλλαγή τόνων,όχι όλα από ΡΕ

και μην πάρεις σβάρνει τραγούδια από την ίδια κλίμακα


#2   
reteos
Βετεράνος
Chat
16.08.2012, 08:47

 Αν και δεν είμαι ειδικός , σύμφωνα με δικές μου προτιμήσεις  θα έλεγα (κατά σειρά):

α)Ακουστικά: Σύγχρονα και  παλιά( Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λοίζο, Χατζηνάσιο ,κλπ.).

β) Χασάπικα:  Τσιτσάνη, Παπαιωάννου κλπ.

γ)Συρτορούμπες-μπαγιό  (λαικά χορευτικά) και λίγα νησιώτικα

δ) Ζειμπέκικα (κλασικά,καμηλιέρικα κλπ.)   

 Αυτά προτείνω για κορμό του προγράμματος . Καλό είναι να εναλάσονται ελαφρά ώστε να μην γίνονται μονότονα.

Το κέφι δεν εξαρτάται  μόνο από το πρόγραμμα. Καλό είναι να εκτιμάται (πάνω-κάτω) η επιθυμία-προτιμήσεις του μεγάλου ποσοστού  του Κοινού. Εχω τύχει σε ίδιο ακριβώς πρόγραμμα, με διαφορετικό όμως Κοινό,  την μια φορά να γίνεται πανικός και την άλλη να μην κουνιέται «φυλλοκάλαμο». 


#3   
kwstasagas
Βετεράνος
Chat
16.08.2012, 10:33

Παράθεση:

Το μέλος killbill2 στις 14-08-2012 στις 09:02 έγραψε...

Πως φτιάχνεται ένα 4ωρο λαικό ρεπερτόριο για μια μουσική βραδυά;

Φαντάζομαι εχεις αποφασίσει από πριν την σειρά με την οποία θα πεις τα τραγούδια, αλλά ποιά είναι η σωστή σειρά;

να πω πρώτα όλα τα χασάπικα, μετά όλα τα χασαποσέρβικα μετά όλα τα ζεμπέκικα;

Με ποιόν κανόνα φτιάχνεται το ρεπερόριο ώστε να μην κουράσει, και να κάνει κέφι;Η άποψή μου είναι η εξής : Το 4ωρο πρόγραμμα χώρισέ το σε "ομάδες τραγουδιών" !!! Κάθε ομάδα τραγουδιών θα έχει την εξής "δομή" : Αρχίζετε με τα "μπαλαντοειδή" ελληνικά τραγούδια, συνεχίζετε με χασάπικα, μετά με ζεϊμπέκικα και τσιφτετέλια και τελειώνετε με χασαποσέρβικα, προκειμένου να ανέβουν οι παρευρισκόμενοι στην πίστα για "ομαδικό χορό" !!! Φυσικά, στο τέλος το χασαποσέρβικο θα το παίξει η ορχήστρα όσο πιο γρήγορα μπορεί, προκειμένου οι παρευρισκόμενοι να "ξεθεωθούν" στο χορό !!! Κι αφού, κουρασμένοι αλλά ευχαριστημένοι, επιστρέψουν στη θέση τους, θα πιάσετε τη ... "δεύτερη ομάδα" τραγουδιών : Ξανά μπαλαντοειδή, μετά χασάπικα κλπ κλπ ...

Και στο τέλος τέλος .... θα ήταν ωραία ιδέα να κλείσετε με κάποια μπαλάντα, για να πείτε, τρόπον τινά, μια "καληνύχτα" στον κόσμο που θα αποχωρεί ή να συοδέψετε τους λίγους που θα έχουν απομείνει και θα πίνουν το τελευταίο τους ποτό .... Π.χ. όταν ήμουν δευτεροετής φοιτητής στη Θεσσαλονίκη και είχα επισκεφθεί ενα μαγαζί με ζωντανή λαϊκή ορχήστρα, μού είχε αρέσει πολύ το γεγονός ότι στο τέλος του προγράμματος - όταν είχαμε μείνει λίγοι θαμώνες στο μαγαζί - έβγαινε ο κιθαρίστας και η τραγουδίστρια και τραγουδούσαν [μόνο κιθάρα και φωνή] το "Έχω ένα παπάκι" του Άσιμου ......


#4   
killbill2
Σολίστ
Chat
20.08.2012, 15:13

ευχαριστώ για τις συμβουλές, έχω τις εξής παρατηρήσεις να κάνω: αυτό που γράφτηκε παραπάνω "όχι όλα από τον ίδιο τόνο", δεν είναι και τόσο εφικτό αφού ο κάθε τραγουδιστής-τραγουδίστρια μπορεί να τραγουδήσει μόνο σε συγκεκριμένο τόνο που τον βολεύει. Το να βλέπεις την διάθεση του κοινού και ανάλογα να παίζεις είναι δύσκολο όσον αφορά τον συντονισμό της ορχήστρας. Δεν μπορείς να πεις ξαφνικά πάμε να παίξουμε αυτό και να ψάχνουμε τις παρτιτούρες στα ντοσιέ μας. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι προκαθορισμένο από την αρχή μέχρι το τέλος πιστεύω.

Καλή ιδέα μου φάνηκε αυτό που ειπώθηκε παραπάνω να χωρίσεις το ρεπερτρόριο σε 2 ομάδες. Παίζεις λίγα από κάθε στυλ ρυθμού μαζεμένα και μετά πάλι από την αρχή. Νομίζω ότι τα ζεμπέκικα πρέπει να παιχτούν στο τέλος.

Ποιά σειρά προτείνετε; εγώ πιστεύω:

1. μπαλάντες

2. συρτά - ρούμπες

3. χασάπικα

4. χασαποσερβικα

5. τσιφτετέλια

6. ζεμπέκικα.

δηλαδή ο ρυθμός να ανεβαίνει σιγά σιγά κα κλέινεις με ζεμπέκικα που λίγοι τα χορεύουν

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : killbill2 στις 20-08-2012 15:14 ]


#5   
dimarasjim
Συγχορδία Μινόρε
Chat
20.08.2012, 18:30
Δεν είμαι ειδικός, αλλά με τις μικρές γνώσεις που έχω θα ήθελα να συμπληρώσω τα εξής: 1ον. Επειδή τέσσερις ώρες είναι πολλές και δεν γεμίζουν πολύ εύκολα, θα μπορούσατε στην αρχή να ξεκινήσετε και μερικά έντεχνα μέχρι να ζεσταθεί το κλίμα και να γεμίσει και το μαγαζί. και 2ον. Αν π.χ. το χασαποσέρβικο τελειώνει και δεις οτι ο όλος ο κόσμος είναι όρθιος και χορεύει, καλό θα ήταν να μπεις στο επόμενο χασαποσέρβικο χωρις διακοπή για να μη ρίξεις τους "ρυθμούς".
#6   
reteos
Βετεράνος
Chat
20.08.2012, 22:04

Παράθεση:

Το μέλος killbill2 στις 20-08-2012 στις 15:13 έγραψε...

. Το να βλέπεις την διάθεση του κοινού και ανάλογα να παίζεις είναι δύσκολο όσον αφορά τον συντονισμό της ορχήστρας. Δεν μπορείς να πεις ξαφνικά πάμε να παίξουμε αυτό και να ψάχνουμε τις παρτιτούρες στα ντοσιέ μας. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι προκαθορισμένο από την αρχή μέχρι το τέλος πιστεύω.


Φίλτατε killbill2 δεν λέμε ποτέ σε μια ορχήστρα παίζουμε αυτό ή παίζουμε το άλλο . Απλά έχουμε στο ρεπερτόριό μας τραγούδια  τα οποία έχουμε ταξινονήσει σε ομάδες. ( Π.χ. Νησιώτικα, λαικά, ζειμπέκικα παλιά και καινούργια , Καμηλιέρικα , απτάλικα , Καλαματιανά ,Τσιφτετέλια, χασαποσέρβικα κ.α.). Οπότε  αλλάζουμε το ρεπερτόριό μας κατα ομάδες και όχι μεμονωμένα. Δεν χρειάζεται εκείνη τη στιγμή να ψάξουμε παρτιτούρες . Η εικόνα του μουσικού  είναι πολύ βασικός παράγοντας για το κέφι. θα είναι για γέλια ,να περιμένουμε να ανέβει το κέφι ,όταν οι μουσικοί είναι σκυμένοι στις παρτιτούρες.  Αυτονόητο είναι ότι  πρέπει έχουν γίνει και οι ανάλογες πρόβες.

 


#7   
killbill2
Σολίστ
Chat
20.08.2012, 22:56
και εγώ έτσι τα έχω ταξινομημένα στο ντοσιέ μου, ανα είδος. όλα τα χασαποσέρβικα μαζί όλα τα ζεμπέκικα μαζί κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι αν θέλω να σταματήσω πχ τα χασαποσέρβικα και να πάω στα ζεμπέκικα, μετά μου είναι δύσκολο να ξαναπάω στα χασαποσέρβικα γιατί θα πρέπει να ξεφυλλίσω να δω σε ποιο κομμάτι είχα μείνει. και μετά πάλι το ίδιο αν θέλω να ξαναπαίξω πχ χασάπικα. Αυτό που κάνω είναι παίζω όλα τα χασάπικα, όλα τα χασαποσέρβικα όλα τα ζεμπέκικα όλα τα τσιφτετέλια μαζί και καληνύχτα σας!! απλά δεν ξέρω αν ακολουθώ την σωστή τακτική και τι άλλο θα μπορούσα να κάνω ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις μεταξύ των κομματιών
#8   
reteos
Βετεράνος
Chat
21.08.2012, 00:35
Δεν χρειάζεται να ξεφυλλίζεις το νοσιε για να τα βρείς .Ξέρεις εκ των προτέρων τις σελίδες τις κάθε ομάδας που θα χρειστείς. Το μόνο που ισως να μην θυμάσαι ειναι το συγκεκριμένο τραγούδι στο οποίο είχες σταματήσει . Κανονικά θα έπρεπε να το θυμάσαι (5-6 περιπτώσεις το πολύ θα είναι) , αλλά και σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν διάφορες πρακτικές τεχνικές που μπορείς να εφαρμόσεις. Το να τα παίζεις όλα κατ’ ομάδα ,φοβάμαι πως θα είναι λίγο μονότονο. Το θέμα είναι να φτάσεις στο «καληνύκτα σας» ικανοποιώντας το κοινό. Αυτή είναι η γνώμη μου. Όπως προείπα δεν είμαι ειδικός.
#9   
mi3s
Συγχορδία Μινόρε
Chat
22.08.2012, 02:24
Παιδιά υπάρχει λύση.Φτιάχνετε το πρόγραμμα σας με όποια σειρά θέλετε και μετά στο τέλος βάζετε είτε χαρτοταινία είτε postit που λένε πχ χασάπικα 1,2 5-6 κτλ κ κάπως έτσι μπορείτε να κάνετε γρήγορες μεταβάσεις.Βέβαια η μεγαλύτερη μαγκιά είναι να είστε προβαρισμένοι σωστά και γνώστες του ρεπερτορίου και να παίζετε απέξω,αλλά αυτά είναι για λίγους.
#10   
killbill2
Σολίστ
Chat
22.08.2012, 08:34
δεν κατάλαβα, εννοείς τα έχεις ανακατεμένα και βάζεις παραπομπές σε σελίδες από το ντοσιέ σου? δηλαδή έχεις μπροστά σου κάτι σαν περιεχόμενα? και όλη την ώρα πας μπρος πίσω?
#11   
mi3s
Συγχορδία Μινόρε
Chat
22.08.2012, 16:37

Όχι δεν με κατάλαβες.Έχεις κανονικά το πρόγραμμα σου πχ μπαλάντες 1 χασαπικα 1 χασαποσερβικα 1 ζειμπεκικα 1 μπαλαντες 2 κτλ.Σε κάθε μια απο αυτές τις σειρές που αποτελούνται από 3-4 τραγούδια ανάλογα,στο πρώτο κάθε μιας βάζεις έναν σελειδοδείκτη στο πλάι του ντοσιέ.Έτσι όταν παίζεις πχ τις πρώτες μπαλάντες και δεις ότι πχ εκείνη την μέρα το μαγαζί για κάποιον λόγο δεν έχει ακόμη κόσμο και αποφασίσεις ότι δεν υπάρχει λόγος να παίξεις χασαποσέρβικα ακόμη θα μετακινηθείς στις μπαλάντες 2 πχ.

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mi3s στις 22-08-2012 16:38 ]


#12   
killbill2
Σολίστ
Chat
23.08.2012, 13:06
α νομίζω κατάλαβα. Εξαντλείς έτσι πχ το μπαλάντες 1 (που είναι πχ 5 τραγούδια) και μετά κρίνεις αν θα πας στο χασαποσέρβικα 1 ή αν θα συνεχίσεις με μπαλάντες 2. Αργότερα πας χασαποσέρβικα 2, μετά πχ χασάπικα 1 αργότερα επανέρχεσαι χασαποσέρβικα 3 κλπ. Αντι να θυμάσαι σε ποιο τραγούδι σταμάτησες που αποκλείεται να το βρεις ξεφυλλίζοντας, θυμάσαι απλά σε ποια ομάδα από την κατηγορία σταματησες. Καλά τα λέω; βασικός κανόνας αν κατάλαβα καλά, είναι να εξαντλεις την κάθε ομάδα πολύ καλή ιδέα. θα την εφαρμόσω.
#13   
mi3s
Συγχορδία Μινόρε
Chat
30.08.2012, 14:14
Σόρρυ για την καθυστερημένη απάντηση.Ναι σωστά το λες.Καλό είναι να υπερκαλύπτει το πρόγραμμα σας τις ώρες που πρέπει να βγάλετε ώστε να έχεις το ελευθερο να παρακάμψεις και τραγούδια μέσα σε μια ομάδα.
#14   


Αυτά τα διάβασες;