Δημήτρης Λέντζος Λαμά σαβαχθανί Βιβλίο + CD

AlfaWolf
19.09.2012, 13:06

Λαμά σαβαχθανί. Οκτώ διηγήματα του Δημήτρη Λέντζου. Οκτώ ιστορίες δυνατές, σκληρές σαν πέτρα, με την αυταπάτη της πλαστικότητας του δέρματος στην αφή τους. Τα πρόσωπα του Λέντζου είναι ρόλοι, τραγικοί, με αρχέγονα ένστικτα και το δίκαιο πάντα δικό τους ως αρχέτυπη προϋπόθεση. Ρόλοι στο σκηνικό μιας άνυδρης επαρχίας, με τροχισμένη αθέρα, ατσάλινη, που σε κόβει. Γλώσσα χωμάτινη, κολλημένη σαν μπουχός στο ιδρωμένο σώμα της. Μια επαρχία που την κουβαλάει σαν μοίρα πάνω του και μέσα του και στις μικρές εκείνες αστικές «πράξεις»  του ίδιου πάντα δράματος. Σε όλες του τις ιστορίες ο Λέντζος έχει πάντα Τρίτη Πράξη και απομηχανή θεό.

Αμάρτημα προπατορικό. Οκτώ τραγούδια που και αυτά είναι ρόλοι στο ίδιο δράμα. Οκτώ τραγούδια ως μικρά εικονίσματα στο εκκρεμές τέμπλο των αισθημάτων και της μεγάλης ακινησίας των παθών.

Τους στίχους του Δημήτρη Λέντζου μελοποίησαν ο Χρήστος Λεοντής, ο Μιχάλης Τερζής, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο Σπύρος Κουρκουνάκης, ο Στάθης Γκότσης και ο Φίλιππος Πλακιάς και ερμήνευσαν οι Μαρία Αναματερού, Γεωργία Γρηγοριάδου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Παντελής Θαλασσινός, Ζωή Παπαδοπούλου, Φίλιππος Πλακιάς, Μίλτος Πασχαλίδης και Διονύσης Τσακνής.

Εξαιρετική η παρουσία του Νεοκλή Νεοφυτίδη ως πιανίστα σε ένα ρόλο σπουδαίο και ακριβό.

 

Ο πίνακας του εξωφύλλου είναι της Γεωργίας Καραχάλιου.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

O Δημήτρης Λέντζος γεννήθηκε το 1960 στις Μηλιές Ηλίας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές εργασίες και ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Χρήστο Λεοντή, τον Μιχάλη Τερζή, το Νεοκλή Νεοφυτίδη κ.ά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Νίκος Δημητράτος, ο Παντελής Θαλασσινός, η Γλυκερία, η Μαρία Σουλτάτου, η Σοφία Παπάζογλου κ.ά.

Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος η συλλογή διηγημάτων του «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός».


TRAVELOGUE
26.09.2012, 15:50

Πολλές φορές ακούμε ένα όνομα που δεν μας λέει κάτι, κι όμως ένα μικρό δείγμα δουλειάς του ίσως μας πει...


Μελωποιημένο από το Χρήστο Λεοντή και ερμηνευμένο από το Δημήτρη Μητροπάνο