ελληνική μουσική
    470 online   ·  210.848 μέλη

    Περί θαυμάτων, θρησκείας, θρησκοληψίας, αθείας και άλλων δαιμονίων

    mary_omikron
    30.09.2012, 14:05

    Ως επιβεβλημένη -όπως προέκυψε- επέκταση του θέματος για την σύλληψη του Παστίτσιου σε συζητήσεις περί θαυμάτων, πιστών, απίστων, θρησκευτικών ή και θρησκοληπτικών ιδεών παρακαλώ συνεχίστε εδώ τις ανταλλαγές απόψεων, όσοι βεβαίως επιθυμείτε, με τον απαραίτητο σεβασμό στις αντίθετες απόψεις από όλους μας. 


    -----------------
    Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.. (Αlbert Camus)

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 30-09-2012 14:10 ]


    noizreduction
    30.09.2012, 14:19

    Θα ειμαι οσο λιτος μπορω:

    Δεν ειναι αναγκη να κανουμε αφορισμους ή να προσβαλουμε μερη του ανθρωπινου πολιτισμου, που ειτε ο ανθρωπος τα διαχειριστηκε λαθος, ειτε ομαδες τα καρπωθηκαν για να εδραιωσουν μια υλικη υποσταση των πραγματων.


    Προσωπικα πιστευω στα θαυματα, παρολο που ειμαι των θετικων επιστημων, γιατι δεν αισθανομαι πως η θρησκεια καλυπτει την επιστημη ( μου ), αλλα αντιθετως την αλληλοκαλυπτει. Εαν δεν φανατιζεσαι, δεν βαζεις παρωπιδες και δεν εισαι ανοικτος στην απεναντι λογικη, τοτε δεν κινδυνευεις ουτε να χαθεις, ουτε να σε κοροϊδεψουν οι κακοπροαιρετοι.

    Το πιο σημαντικο ειναι παντα να ερευνας ο,τι σε ταϊζουν και ο,τι προσπαθουν να σε διδαξουν. Πολλες φορες την αλληγορια καποιοι την μετατρεπουν σε πραγματικοτητα ( και το αντιστροφο ) με σκοπο να φανατισουν και να αλλοιωσουν την πιστη/επιστημη προς οφελος τους.

    Κι εκει πρεπει να μπαινει η λογικη και να αναλυει τα κακως κειμενα. Κυριως της ανθρωπινης κατασκευης που λεγεται Εκκλησια ( οσον αφορα το Χριστιανισμο ) και πολλες φορες διελυει καθε χριστιανικο ηθος. Εκει πρεπει να στεκομαστε απεναντι με κριτικη σκεψη και με το χριστιανικο δογμα ανα χειρας. ( οπως πχ οι ανακοινωσεις για διαβολους επιστημονες )

    Παν μετρον, αριστον! Τοσο απλο, τοσο ωραιο και τοσο διδακτικο!

    Εαν τωρα για την πιστη μου πρεπει να θεωρουμαι οπισθοδρομικος, ανθρωπος των σπηλαιων και σκοταδιστης, καλως. Οποιος πιστευει τα παραπανω και βαζει ΟΛΟΥΣ τους Χριστιανους στο ιδιο σακι ( και μαλλον το πιο σωστο ειναι ολους τους θρησκευομενους ), ή εχει κανει τη καλυτερη παγκοσμια στατιστικη μελετη επι του συνολου μας ή θελει να πιστευει πως λογω αθεϊας ( και γενικοτερα αθρησκειας ) ειναι καλυτερος απο εμας.

    Προς τους φανατικους και των 2 πλευρων, ευχομαι να ειναι μια ωριμη συζητηση που στο τελος να αποδειξει πως ο φανατισμος των ακρων ( επιστημη vs θρησκειας ) ειναι η πραγματικη οπισθοδρομηση του ανθρωπινου πνευματος!


    -----------------

    Dreamcatcher Music DreamCatcher

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : noizreduction στις 30-09-2012 14:25 ]


    mary_omikron
    30.09.2012, 14:59

    [Mεταφέρω μέρος δικού μου post από το άλλο θέμα (του Παστίτσιου) με κάποια συμπληρωματικά και τροποποιήσεις]

    Η σχέση του καθενός με τον θεό -ανώτερη δύναμη- θετική ενέργεια- πανσυμπαντικό νόμο- ή όπως αλλιώς θέλει να το ονομάζει ο καθένας είναι προσωπική υπόθεση, πολλές φορές ανεξήγητη ακόμη και για τον ίδιο. 

    Mε οποιοδήποτε τρόπο αντιλαμβάνεται (ή όχι) αυτή την σχέση ή την αποποίηση ο καθένας, είναι εντελώς προσωπικό και δεν επιδέχεται ούτε κριτική ούτε προσηλυτισμό ούτε προσπάθεια πειθούς για το αντίθετο.

    Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη που -ανεξήγητα κι από μένα την ίδια- πιστεύω σε κάτι ανώτερο χωρίς όνομα, μακράν όμως από τελετουργικά και επιβεβλημένους κανόνες και τρόπους λατρείας που αποφάσισαν κάποιοι πατέρες.

    Τα θαύματα, οι εικόνες που δακρύζουν (όλο και συχνότερα) σε διάφορα σημεία, τα φίδια που μιλούν και διάφορα τέτοια μη ορθολογιστικά δεν με πείθουν για σοβαρή ενασχόληση πόσο μάλλον για πίστη.

    Αλγεινή εντύπωση μου κάνουν οι μεταφορές οστών από εκκλησία σε εκκλησία για προσκύνημα, η έκθεση στο κοινό ιερωμένου που δεν "έλυωσε", το επαγγελματικό δαιμόνιο ηγουμένων διαφόρων μονών με μήλα, αγιάσματα, λαδάκια, τα οράματα για εύρεση εικόνας  με την απαραίτητη εντολή "χτίσε μου εδώ εκκλησία" και βεβαίως όλο το εμπορικό πανηγύρι που στήνεται έξω από εκεί που φιλοξενούνται όλα αυτά.

    Ολα αυτά βέβαια δεν έχουν καμμιά σχέση με την ύπαρξη ή μη του θεϊκού στοιχείου, που ξαναλέω, είναι κάτι πολύ προσωπικό και βαθύ, δεν επιδέχεται κριτική και ο καθένας το αντιλαμβάνεται (ή όχι) μόνος του και διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο. Κάποιοι το έχουν εσωτερική ανάγκη, κάποιοι το πιστεύουν ειλικρινά, κάποιοι άλλοι το προσαρμόζουν στα μέτρα τους, κάποιοι το αποποιούνται εντελώς και κάποιοι άλλοι το ακολουθούν από φόβο,  κάποιοι από φαρισαϊσμό... και πάμε λέγοντας!! 


    freak
    30.09.2012, 19:11

    Ελπιζω να διατηρεις την ιδια αποψη για καποιον που δεν καταφερεται κατα της θρησκειας αλλα δεν ειναι χριστιανος. Εχω ακουσει αρκετα πραγματα για την μεγαλοσυνη της αγαπης απο μοναχους ανα τον πλανητη. Καποιοι απο αυτους ηταν χριστιανοι, αλλοι καθολικοι, αλλοι ορθοδοξοι και αλλοι απο αλλα δογματα. Οι περισσοτεροι ομως δεν ηταν.


    noizreduction
    30.09.2012, 22:14

    LlamaWithHat ισως εαν δεν εβλεπες τοσο πραγματολογικα το κειμενο της Γεννεσης, να καταλαβαινες τις αλληγοριες που κρυβει. Εξαλλου δεν ειναι προνομιο του Χριστιανισμου η Γεννεση, αλλα κι αλλων πολιτισμων που υπηρξαν πριν τον Χριστιανισμο.

    Θυμαμαι στο Φυσικο Αθηνων τις διαλεξεις των Δανεζη/Θεοδοσιου ( 2 τρομερων καθηγητων Αστροφυσικης, ενδεχομενως τους μονους που αγαπησα απο τη θητεια μου στο Φυσικο ), με ποσο ωραιο τροπο αλληλοσυμπληρωναν την αλληγορια με την επιστημη. 

    Εξαλλου, ο Χριστιανισμος δεν εχει ως απαραιτητο στοιχειο το θαυμα για να σε κανει να πιστεψεις τη φιλοσοφια του. Κι αυτο ενδεχομενως να θελει λιγο παραπανω μελετη εκ μερους σου, πριν καταδικασεις τελειως τις θρησκειες. Smile Εαν εχεις την ορεξη βεβαια και δεν θεωρεις πως πλεον δεν αξιζει τον κοπο.


    Προσωπικα, ποτε δεν συναντησα καποια αντιφαση στην πιστη μου με την επιστημη. Βολευονται το ιδιο καλα μεσα μου και οι 2 κι ενδεχομενως να βοηθαει η μια εκει που δε φτανει η αλλη.


    Hastaroth
    30.09.2012, 22:27

    Δέν είναι αντίφαση το να προσεύχεται κάποιος,επικαλούμενος "νά τον βοηθήση ο θεός"-σάν να ήταν ο θεός κάποιο υλικό όν-την στιγμή που δέχεται ότι ο θεός είναι κάτι που υπερβαίνει την φύση τού ανθρώπου και επομένως δέν μπορούμε να τού προσδίδουμε ανθρώπινες ιδιότητες;

     


    Post αρνητικής αξιολόγησης
    Post αρνητικής αξιολόγησης
    Post αρνητικής αξιολόγησης
    freak
    01.10.2012, 03:19

    Παιδια μπορω να παρεμβω στην κουβεντα σας για να ρωτησω κι εγω κατι?


    Οποιος ειναι αθεος, εχει καποιου ειδους προβλημα? Διοτι κατι τετοιο εχω καταλαβει διαβαζοντας πραγματα εδω μεσα αλλά και αλλου, κυριως σε εγχωριες ιστοσελιδες. Δηλαδη η αθεια δεν υφισταται?


    tallos
    01.10.2012, 12:05

    παλια και καινη διαθηκη ειναι τα ιερα βιβλια του χριστιανισμου.η παλαια διαθηκη αναφερει γεγονοτα που διαδραματιστηκαν στη μεσσοποταμια λογω του οτι μονο εκει υπηρχε πολιτισμος τοτε.αρχαια σουμερια.αναφερεται σε πολυ παλιες εποχες,ΛΩΤ,ΕΝΩΧ.ΗΛΙΑΣ,ΝΩΕ ζησαν πολλες χιλιαδες χρονια πριν.και υποτιθεται οτι οι ανθρωποι τοτε ζουσαν περιπου 500 χρονια πριν αναμοιχθουν με αλλα ειδη και εκφυλιστουν.κατι αναλογο λεει και ο ΗΣΙΟΔΟΣ στη θεογονια.το ΧΡΥΣΟ ΓΕΝΝΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.


    BAGRATION
    01.10.2012, 13:09

    Παράθεση:

    Το μέλος Terrestrial στις 01-10-2012 στις 11:02 έγραψε...

    Κατ' αρχήν δεν υπάρχει κανένας που να είναι άθεος στην πραγματικότητα. Την ύστατη ώρα όλοι ανεξαιρέτως επικαλούνται τα Θεία.

    Η κλασσική ιστορία με τη "δηθενιά" των άθεων. Όλοι οι άθεοι στο τέλος αποδεικνύονται γιαλατζί. Επικαλούνται τα θεία οπότε η πρότερη αθεία τους γίνεται Delete. "Τα στερνά τιμούν τα πρώτα" που λέει και ο (πάντα πάνσοφος) λαός.

     


    Post αρνητικής αξιολόγησης
    ORFEASMIRSINIS
    01.10.2012, 15:37

      Καταρχην δεν πρέπει να μπερδεύουμε την αθρησκεία, με τη αθεϊα. Άθρησκοι υπάρχουν πολλοί, Άθεοι, κατα την γνώμη μου, ελάχιστοι.

      Επίσης, δεν είναι τυχαίο, οτι οι τρεις μεγάλες θρησκείες, Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλαμισμός ξεκιίνησαν απο το ίδιο σημείο, στην κυριολεξία (μια περιοχή ίσα με την πλατεία συντάγματος {#emotions_dlg.biggrin}) και έχουν όλες  τις ρίζες τους, στον παλαιοεβραϊκό σκοταδισμό! Δεν μπορώ να καταλάβω, τί σχέση μπορούν να έχουν, με το Ελληνικό Φώς! ( με την ευρεία έννοια)


    -----------------
    ... όλα είναι δυνατά,αρκεί εσύ να θέλεις!

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : ORFEASMIRSINIS στις 01-10-2012 15:39 ]


    Post αρνητικής αξιολόγησης
    Hastaroth
    01.10.2012, 15:54

    Κύριε οδοντ-ντράμμερ,πάλι ανοησίες λές.

    Κατ'αρχάς,δέν ξεκίνησαν οι τρείς μεγάλες θρησκείες "απ'το ίδιο σημείο" (και ούτε ήταν "μιά περιοχή σάν την πλατεία Συντάγματος").

    Δεύτερον,ο "παλαιοεβραϊκός σκοταδισμός" που ειρωνικά αναφέρεις,είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνος γιά την καθιέρωση μιάς μέρας τής εβδομάδος ώς αργίας,όπου "μηδέ τα ζώα σου και οι δούλοι σου θα εργάζωνται".Οι μή σκοταδιστές τού Ελληνικού Φωτός δούλευαν ολημερίς κι'ολονυχτίς χωρίς ανάπαυλα (όσοι δούλευαν δηλαδή,οι τεχνίτες και γεωργοί και οι δούλοι,διότι οι άρχοντες εκάααθνταν).

    (Πέραν τού ότι δέν έχει νόημα η έκφραση "παλαιοεβραϊκός σκοταδισμός").

     

     


    Post αρνητικής αξιολόγησης
    DrLove
    01.10.2012, 17:42

    Το όπιο του λαού έχει πάρει στο λαιμό του πολλά πρεζάκια και το καθένα μέσα στην πνευματική μαστούρα του επιλέγει να δει αυτό που θέλει και μέχρι εκεί που μπορεί...

    Δεν προλαβαίνω να γράψω άλλα, γιατί περιμένω να έρθουν να με συλλάβουν.


    ORFEASMIRSINIS
    01.10.2012, 18:15

    Παράθεση:

    Το μέλος Hastaroth στις 01-10-2012 στις 15:54 έγραψε...

    ,πάλι ανοησίες λές.

    Κατ'αρχάς,δέν ξεκίνησαν οι τρείς μεγάλες θρησκείες "απ'το ίδιο σημείο" (και ούτε ήταν "μιά περιοχή σάν την πλατεία Συντάγματος").

     

     



      Μικρέ μου Χάσταροθ{#emotions_dlg.biggrin}, αν και Εβραίος, μου φαίνεται οτι δεν έχεις πάει ποτέ στα Ιεροσόλυμα. Διότι αν είχες πάει, θα γνώριζες οτι ο Ιερός Βράχος του Μωάμεθ, το τείχος των δακρύων και ο Γολγοθάς είναι το ένα δίπλα τ στο άλλο.

       Επίσης, The Capital, δεν είναι τα Ιεροσόλυμα, όπως περήφανα αναφωνούσε ο ξεναγός, αλλά η Αθήνα, η πόλη που γέννησε τις Επιστήμες, την Δημοκρατία, τις Τέχνες, τον Χρυσό Αιώνα! Τα Ιεροσόλυμα απο την άλλη γεννήσανε τις Θρησκείες ενος τιμωρού, βίαιου και επιλεκτικού ( το τελευταίο έχει σημασία){#emotions_dlg.biggrin} Θεού και τίποτα άλλο.Γι αυτό και ο όρος μου "παλαιοεβραϊκος", νομίζω είναι πολύ δόκιμος


    trelakias
    01.10.2012, 19:38

    Αν είναι άθεος κάποιος τι πειράζει?  Γιατί αποτελεί πρόβλημα δηλαδή?  Αυτό που έχουμε να πούμε στο θέμα είναι ότι ένας που δηλώνει άθεος κοροιδεύει τον εαυτό του?  Αμέσως βλέπω βγήκε το συμπέρασμα για το ποιόν του άλλου! Μπράβο, ελεύθερα πνεύματα βλέπω.