ελληνική μουσική
427 online   ·  209.871 μέλη

Περί ξύλων της κιθάρας

trelakias
15.11.2012, 13:11

Ορίστε θέμα για τα ξύλα.  Ιδέα του LlamaWithHat να πει τη γνώμη του ο καθένας. 

Παράθεση από το θέμα του byss.

Παράθεση:

Το μέλος LlamaWithHat στις 15-11-2012 στις 12:49 έγραψε...

Πραγματικά είναι κάπως μαγικό το πως επηρεάζει το ξύλο αν σκεφτείς ότι ο ήχος προέρχεται από τις ταλαντώσεις των χορδών όπως τις πιάνει ο μαγνήτης και όχι από τα φυσικά αντηχεία της κιθάρας.

Παρ' όλα αυτά πως εξηγήται η ηχητική διαφορά ανάμεσα σε μια κουφωτή κιθάρα και μια solid body, για παράδειγμα, τη στιγμή που έχεις πάνω τους καρφωμένους τους ίδιους μαγνήτες και χορδές, και εφ'όσων ο μαγνήτης δε μπορεί να πιάσει τις ταλαντώσεις του αέρα μέσα στο σώμα τις κάθε κιθάρας?

Γιατί δεν μπορεί?  Είναι άλλη κατασκευή.  Έχει ακουστικό ήχο, είναι κούφια και έχει εντελώς διαφορετική μάζα σαν όργανο συνολικά.

Παράθεση:

Επίσης γιατί κάνουμε τόση φασαρία γύρω από το ξύλο της ταστίερας, αν θα είναι rosewood ή maple και πως εξηγήται η τόσο εμφανής διαφορά ανάμεσα στον ήχο που παράγουν αυτά τα δυο είδη ξύλου?


Σε πεντακάθαρο ενισχυτή ναι ακούγεται μια διαφορά της τάξεως του 1% κατε με {#emotions_dlg.biggrin}

Παράθεση:

Και τέλος γιατί δίνουμε ένα σκασμό λεφτά για neck through κατασκευές και γενικότερα γιατί να υπάρχουν τόσες διαφορετικές κατασκευές κιθάρας ενώ με βάση την κοινή λογική θα έπρεπε να αναπτύσεται μόνο η τεχνολογία των ηλεκτρονικων στα όργανα? 

Είναι επίσης άλλη κατασκευή.  Έχει παραπάνω sustain και είναι δυσκολότερο να φτιαχτούν.

Αν παίξει ο ίδιος άνθρωπος με 2 κιθάρες ίδιες μα ίδιες σε όλα (βάρος, hardware, χορδές, set up) και με διαφορετική ταστιέρα στον ίδιο καθαρό λαμπάτο ενισχυτή ίσως ακουστεί μια μικρή διαφορά.  Αυτή η διαφορά είναι τίποτα μπροστά στο να παίξει με άλλη.... πένα.  Από την άλλη, κάνεις ένα τσακ στο eq του ενισχυτή και εξαφανίζεις τη διαφορά αυτή.  Υπάρχει διαφορά αλλά δεν είναι άξια να την συζητάμε νομίζω.  Πριν χρόνια δεν ενδιέφερε τι ξύλο είναι η κιθάρα ενώ τώρα όλοι ψάχνουν κουρδισμένα ξύλα.

Τρίχες baby τρίχες {#emotions_dlg.biggrin}

[ τροποποιήθηκε από τον/την trelakias, 15-11-2012 13:35 ]

[ τροποποιήθηκε από τον/την trelakias, 15-11-2012 14:18 ]


trelakias
15.11.2012, 22:30

Παράθεση:

Δε ξέρω baby αν είναι έτσι μπορούμε να πάρουμε ένα μεσέ για το τζάκι και 3 κόντρα πλακέ να πετάξουμε πάνω 6 χορδές και 2 state of the art μαγνήτες και να ακούσουμε αν θα βγάλει τον ίδιο ήχο με μια κιθάρα με τα καλύτερα ξύλα και τους ίδιους μαγνήτες.

Σιγά μην χαραμίσουμε τα ξύλα για το τζάκι {#emotions_dlg.tt2}

Στη hollow ο μαγνήτης ξέρει, όπως ξέρει και στις ακουστικές.  Τώρα το πως ξέρει και γιατί είναι θέμα για τους φυσικούς.

Ίδιο ήχο δεν θα ακούσουμε και υπάρχουν και συγκριτικά τεστ που το έχουν αποδείξει, συμφωνώ.  Όχι ότι τα κόντρα πλακέ θα είναι χειρότερα, είναι θέμα γούστου.  Το σετάρισμα, τα χέρια, οι μαγνήτες, χορδές, γέφυρα, καβαλάρης, nut, ηλεκτρικά, πένα, ενισχυτής (όπου υπάρχει και το eq) ακόμα και ο χώρος όπου ακούς έχει κατε με τόση σημασία όμως που το αν είναι maple ή rosewood η ταστιέρα έρχεται τελευταίο από όλα (και υποθέτουμε καρφί στον ενισχυτή, όχι με τα 10 πετάλια μπροστά).

Αν ακούσεις ένα κλιπάκι με μια κιθάρα θα καταλάβεις αν είναι maple ή όχι?


noizreduction
18.11.2012, 23:25Ποσο σημασια εχουν τα...βραχια ομως? {#emotions_dlg.rolleyes}


trelakias
18.11.2012, 23:31

Αυτός κι αν είναι Rock κιθαρίστας...