ελληνική μουσική
370 online   ·  208.012 μέλη

Η κλοπή της Λιλιπούπολης: Επιστολή των Ν. Κυπουργού και Ν. Χριστοδούλου

Konstantinosoa
Φθασμένος
Chat
01.11.2013, 01:30

Για να ασχοληθούμε και λίγο με τα μουσικά θέματα, ιδού ένα ζήτημα που τους ποιό πολλούς μας θα έπρεπε να μας ευαισθητοποιήσει:

«Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι κυκλοφόρησε πρόσφατα το CD «Ένα ταξίδι στη Λιλιπούπολη», ζωντανή ηχογράφηση από την ομότιτλη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Εδώ και μήνες είχαμε εκφράσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αντίρρησή μας στην έκδοση αυτή: όχι μόνον είχαν αφαιρεθεί επιλεκτικά πολλά τραγούδια, αλλά και σε πολλά άλλα είχαν γίνει αυθαίρετες επεμβάσεις που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν το χαρακτήρα τους. Είχαμε κοινοποιήσει τις αντιρρήσεις μας γραπτά τόσο στον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας Heaven, όταν μας είχε ζητήσει την άδεια για την έκδοση του δίσκου, όσο και στους καλλιτεχνικούς υπεύθυνους της παραγωγής. Όσο όμως κι αν θεωρούσαμε αυτονόητο ότι θα γίνονταν σεβαστές, τελικά αγνοήθηκαν προκλητικά: το CD κυκλοφόρησε όχι απλώς χωρίς τη συγκατάθεσή μας, αλλά και χωρίς να το γνωρίζουμε. Επιπλέον δε η συναυλία επαναλήφθηκε πριν λίγο καιρό στο Ηρώδειο χωρίς τις απαραίτητες διορθώσεις τις οποίες είχαμε ζητήσει. Οι υπεύθυνοι της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Αρσακείου που συμμετέχει με τη χορωδία του, από τους οποίους είχαν αποσιωπηθεί οι διαφωνίες μας, με επιστολή τους προς την δισκογραφική εταιρεία διαχώρισαν τη θέση τους σεβόμενοι τα δικαιώματα των συνδημιουργών. Είναι απαράδεκτο να προσβάλλεται τόσο βάναυσα η ακεραιότητα του έργου μας και μάλιστα από ανθρώπους του χώρου μας. Και είναι κρίμα νέοι ακροατές, και ιδίως παιδιά, να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη Λιλιπούπολη μέσα από ένα τέτοιο δίσκο. Είμαστε υποχρεωμένοι, μην μπορώντας να αποδεχθούμε με τη σιωπή μας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, να διαχωρίσουμε τη θέση μας δημόσια και να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη» . 


#1   
atreu73
Συγχορδία Μινόρε
Chat
01.11.2013, 08:16

Ακούστε εδώ την παράσταση. Σε κάποιους μπορεί να ακουστεί ωραία σε άλλους όχι. Όταν όμως ο δημιουργός λέει όχι. Τί να κάνουμε; Τότε το όχι σημαίνει όχι. Τέλος.

 


#2   
Jazzie
Περαστική Νότα
Chat
12.11.2013, 18:35

Συμφωνώ απολύτως με τους δύο συνθέτες, η δήλωσή τους ήταν απολύτως ουσιαστική.

Και πραγματικά η Πρωτοψάλτη ΔΕΝ κάνει για να τραγουδήσει Λιλιπούπολη. Το να ακούω από αυτήν τη Ρόζα Ροζαλία όταν την έχουμε ακούσει από τη Σαββίνα Γιαννάτου είναι προσβολή στα αυτιά μου!


#3   
takispag
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
24.11.2013, 22:37

Θεωρώ οτι δεν έχει να κάνει με το αν το έργο είναι καλύτερο ή χειρότερο. Το  μόνο που μετράει είναι αν ο δημιουργός έχει δώσει το οκ! Αν όχι, τότε δεν πρεπει να υπάρχει οποιαδήποτε συνέχεια στην έκδοση του νέου δίσκου.

Δε γνωρίζω τι νομικό πλαίσιο υπάρχει για κάτι τέτοιο. Θέλω να πιστεύω ότι στηρίζει τους δημιουργούς σ'αυτές τις περιπτώσεις.


#4   


Αυτά τα διάβασες;