ελληνική μουσική
    227 online   ·  210.815 μέλη

    Ηλεκτρικό βιολί, με προενισχυτή ή χωρίς;

    agent
    20.12.2013, 12:34

    Καλημέρα φίλοι μουσικοί,

     σκέφτομαι να αγοράσω ένα ηλεκτρικό βιολί, αλλά έχω κάποιες απορίες όσον αφορά τη χρησιμότητα του προενισχυτή, οπότε όποιος γνωρίζει και θέλει, ας βοηθήσει.

     Έχω βάλει στο μάτι ένα βιολί (Reiter) το οποίο διαθέτει προενισχυτή, ο οποίος όμως χρειάζεται μπαταρία για να λειτουργήσει. Το βιολί αυτό μπορώ να το πάρω και χωρίς τον προενισχυτή, μόνο με τον πιεζοκρύσταλλο. Η απορίες μου είναι οι εξής:

     α) Ποια τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα του προενισχυτή, και ποιες οι διαφορές με ή χωρίς αυτόν.

     β) Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τον προενισχυτή και τελειώσει η μπαταρία, το βιολί λειτουργεί μόνο με τον κρύσταλλο ή δεν λειτουργεί καθόλου; 

     γ) Ο προενισχυτής ακυρώνει τον κρύσταλλο, ή ο κρύσταλλος υπάρχει και λειτουργεί όπως κα να'χει;

     δ) Επίσης, υπάρχει και προενισχυτής (πάνω στο βιολί πάντα) που να λειτουργεί χωρίς μπαταρία;

    Αυτά προς το παρόν. Ευχαριστώ πολύ!


    STEFANOS604
    20.12.2013, 16:27

    Δεν έχω χρόνο να απαντήσω , απλά ρίξε μια ματιά για την προενίσχυση κιθάρας που  δεν διαφέρει απ’ του βιολιού ΕΔΩ: και θα λυθούν οι απορίες σου.

    Ενισχυτές Βιολιού

    Ισχύει κι εδώ ότι και για τους ενισχυτές ακουστικών οργάνων. Πολλοί στο διαδίκτυο διατείνονται ότι ο Peavey Vypyr 15 είναι από τους καλύτερους για ηλεκτρικό βιολί: Δείτε ΕΔΩ:

    Στο βιολί μπορείς αντί για κάψα να χρησιμοποιήσεις ένα tuner pickup:

    To tuner pickup χρησιμοποιούνταν, ειδικά σε έγχορδα ορχήστρας, για να μεταφέρει τον ήχο από έγχορδα όπως βιολί, βιόλα, τσέλο, μπάσο για βελτίωση του κουρδίσματος. Βέβαια σήμερα υπάρχουν τα γνωστά clipped κουρδιστήρια.

    Αυτά λοιπόν (κόστος 5 ευρώ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν κάψες με καλά αποτελέσματα για το βιολί

    Δείτε και αυτό:

    Προτεινόμενος ενισχυτής βιολιού : ΕΔΩ:

    Δείτε εδώ τον τρόπο τοποθέτησης κάψας στο βιολί.


    STEFANOS604
    21.12.2013, 22:46

    και μια πιο αναλυτική απάντηση , αν και δεν απαντήσατε αν κατανοήσατε το θέμα:

    a)      Τα πλεονεκτήματα θα τα είδες από το αναλυτικό link που σου παρέθεσα στο προηγούμενο post

    b)      Αυτό γίνεται αν αγοράσεις όργανο χωρίς προενισχυτή ή και χωρίς piezo και στο μέλλον θέσεις δικό σου εξωτερικό  piezo με βεντούζα ή αυτοκόλλητο με ένα είδος πλαστελίνης που αποκολείται εύκολα χωρίς να κάνει καμιά ζημια στο όργανο και διαθέτεις τον κατάλληλο ενισχυτή.

    c)       Τα όργανα που έχουν απ’ τη μάνα τους ενσωματωμένο προενισχυτή έχουν συνήθων το piezo κάτω από τη γέφυρα και το κύκλωμα piezo – προενισχυτή είναι συνήθως ενιαίο οπότε αν τελειώσει η μπαταρία φυσικά δεν λειτουργεί. Όμως συνήθως μια αλκαλική μπαταρία (κυρίως 9V - υπάρχουν και με 3 V) με επαγγελματικό παίξιμο διαρκεί για πολλούς μήνες και καλύτερα να διαθέτεις μαζί σου πάντα μια μπαταρία παρά να είχες τη δυνατότητα διαχωρισμού του ενιαίου κυκλώματος piezo-προενισχυτή ώστε να χρησιμοποιούσες τον piezo χωρίς τον ενσωματωμένο προενισχυτή (τότε θα πρέπει να διαθέτει προενισχυτή ο ενισχυτής σου. Αν είναι ενισχυτής κιθάρας σίγουρα θα έχει προενισχτυτή οπότε τότε μπορείς να συνδέσεις απ’ ευθείας τον piezo – είναι η φτηνή περίπτωση που σου ανέφερα στο προηγούμενο post).

     


    agent
    22.12.2013, 13:05

    Σε ευχαριστώ Στέφανε για τις πληροφορίες, ήταν αρκετά κατανοητές. Θα το συζητήσω και με τον καθηγητή μου και θα αποφασίσω.

    Ευχαριστώ πολύ!