Νεκταρία καλημέρα
Χαίρομαι που τα ξαναλέμε μετά από πολύ καιρό και φυσικά η γνώμη σου είναι βαρύνουσα.
Στην περιγραφή του Youtube αναφέρω:
‘’ Μερικά παραδείγματα από το ελληνικό ρεπερτόριο για Ύ (που δεν χορεύονται σαν Βαλς) είναι
• Ο Εθνικός μας Ύμνος
• Τα τσάμικα
Οι περισσότεροι εθνικοί ύμνοι είναι εμβατήρια (Marcha -- Ισπανικά) , ο δικός μας μελοποιήθηκε με βάση λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία, αλλά όχι ως εμβατήριο. Ένα στοιχείο του τρίσημου ρυθμού είναι ότι δεν μπορείς να παρελάσεις μ' αυτόν ή τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω εμβατήριο σε τρίσημο. ‘’
Απλά ήθελα να δείξω ότι ο Εθνικός μας Ύμνος ναι μεν είναι 3 /4 όμως δεν τον χορεύεις ούτε σαν βαλσάκι ούτε και σαν τσάμικο. (Θέλω να πω ότι ο τονισμός σ’ ένα μέτρο αλλάζει εντελώς τα βήματα σ’ ένα χορό, εμβατήριο...).
Το ίδιο συμβαίνει πχ και στα ζεϊμπέκικα , όπου υπάρχουν πολλές παραλλαγές (καμηλιέρικο, απτάλικο…) και ανάλογα του τονισμού του μέτρου , ενώ όλα είναι 9/8, φυσικά και θα έχουν διαφορετικά βήματα χορού.
Πάντως , επειδή έπαιζα για 12 έτη σε φιλαρμονική , τον Εθνικό μας Ύμνο τον παίζαμε πάντα ‘εν στάσει’’ και ουδέποτε παρελαύνοντας – αυτό εννοώ με τη φράση ‘’…όχι σαν εμβατήριο…και δεν γνωρίζω να υπάρχει τρίσημο εμβατήριο’’.
Μπορείτε παρτιτούρα να δείτε ΕΔΩ: Βέβαια για Τρομπέτα που έπαιζα εγώ θα πρέπει να τρανσπορταριστεί 1 τόνο χαμηλότερα. Ενδιαφέρομαι για την παρτιτούρα κορνέτας Bb.
Ευχαριστώ για το σχόλιο