ελληνική μουσική
418 online   ·  209.164 μέλη

Το χάπι που σου επιτρέπει να αναγνωρίζεις όλες τις νότες που ακούς

Jazz-Guitar
Σολίστ
Chat
12.03.2014, 12:10

"Περίπου 1 στους 10.000 ανθρώπους έχει το λεγόμενο ‘perfect pitch’ ή αλλιώς την ικανότητα να αναγνωρίζει και να μπορεί να κατονομάσει μία μία όλες τις νότες που ακούει. Η συγκεκριμένη ικανότητα μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι την ηλικία των 7 ετών, εκτός και αν όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, χορηγηθεί στον ενήλικα ένα συγκεκριμένο χάπι.

Ο καθηγητής του Harvard Takao Hensch και η ερευνητική του ομάδα δοκίμασαν τη χορήγηση ενός ψυχιατρικού φαρμάκου (valproate) κατάλληλου για περιπτώσεις επιληψίας σε μια ομάδα ενηλίκων χωρίς καθόλου μουσική παιδεία. Η επιλογή του συγκεκριμένου χαπιού έγινε βάσει προηγούμενων πειραμάτων σε ενήλικα ποντίκια, τα οποία έδειξαν ότι το εν λόγω χάπι τους επέτρεπε να μαθαίνουν πράγματα και να αναπτύσσουν ικανότητες που φυσιολογικά δε θα μπορούσαν σε μεγάλη ηλικία.

Όσο για τον άνθρωπο, έπειτα από δύο εβδομάδες online μουσικών ασκήσεων η ομάδα που είχε λάβει το ψυχιατρικό χάπι παρουσίαζε πολύ σημαντική βελτίωση στην αναγνώριση των νοτών σε σύγκριση με μια δεύτερη ομάδα στην οποία είχε χορηγηθεί placebo.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της μουσικής αλλά μπορεί να έχει πολύ ευρύτερη εφαρμογή, όπως για παράδειγμα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και σε άλλα πράγματα που είναι πολύ πιο εύκολα σε μικρή ηλικία."

Πηγές techgear, frontiers

 

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αξιόπιστη η έρευνα, άλλα έχει ενδιαφέρον...


#1   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
12.03.2014, 20:16

Ετσι φαίνεται

Ιδού και το abstract τής σχετικής έρευνας:

http://journal.frontiersin.org/Journal/10.3389/fnsys.2013.00102/abstract

απ'όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να "κατεβάσουν" το πλήρες άρθρο.

Φυσικά,γιά να φτάσουμε στο χάπι θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμη,οπότε μήν βιάζεστε,όλοι θα πάρουμε.

Θα μάς το γράφη άραγε το ΙΚΑ;(άν υπάρχη μέχρι τότε...) 


#2   
Jazz-Guitar
Σολίστ
Chat
14.03.2014, 11:22

Παράθεση:


Θα μάς το γράφη άραγε το ΙΚΑ;(άν υπάρχη μέχρι τότε...) 


καλό {#emotions_dlg.biggrin}


#3