ελληνική μουσική
166 online   ·  209.846 μέλη

Μαθήματα φωνητικής και σωστή χρήση της φωνής.

dimitrisxdd
03.04.2014, 23:40

Καλησπέρα! Είμαι αγόρι και είμαι 15 προς 16 ετών! Μεγάλο μου μεράκι είναι να μάθω να τραγουδώ σωστά. Η φωνή μου είναι mezzo tenor και πιάνω αρκετά ψηλές από ότι μου έχουν πει. Δεν έχω κάνει μαθήματα και θα ήθελα να μάθω να τραγουδώ σωστά. Μετά από πόσα χρόνια θα μάθω να τραγουδώ σωστά; Μετά από 2; Ή βελτίωση στην φωνή μου πότε θα φανεί; Θα μπορούσα να πω ότι ζωρίζω την φωνή μου αρκετές φορές ''τραγουδώντας'' ψηλά! Τι να κάνω ώστε να είναι καλοδιατυρημενη (κάποια tips)! 

Ευχαριστώ πολύ! Περιμένω αμεση απάντηση!


STEFANOS604
04.04.2014, 14:57

Όσο ταλέντο κι αν έχεις, δεν πρέπει να αγνοείς ότι η φωνητική λειτουργία έχει  όρια απόδοσης. Αν δεν το προσέξεις μπορεί να βλάψεις κάποτε τη φωνή σου, γι αυτό να τηρείς  τους κανόνες της καλής υγείας του λάρυγγα.

Ένας έμπειρος ΩΡΛ με έναν καλά εκπαιδευμένο δάσκαλο της φωνητικής τέχνης μπορούν να σε βεβαιώσουν αν έχεις επαγγελματικό μέλλον σαν τραγουδιστής αφού είναι οι μόνοι που μπορούν να δουν και να ακούσουν και με ειδικά μηχανήματα αν έχετε  φυσικά φωνητικά προσόντα.

Εγώ αυτό που μπορώ να σου πω είναι , ( ειδικά αν παίζεις κιθάρα -αν όχι είναι ευκαιρία στην ηλικία σου να ξεκινήσεις - θα σου δείχνει τον τόνο που σου ταιριάζει ) είναι να τραγουδάς χαμηλότερα από τα όρια σου και στο γραπτό σου  ρεπερτόριο να σημειώνεις την τονικότητα με την οποία το τραγούδι σου ‘’βγαίνει εύκολα’’. έτσι στο μέλλον θα λες εύκολα στην ορχήστρα : πχ παιδιά  ''Πάμε σε ΡΕ ΜΙΝΟΡΕ'' , '' ΛΑ ΧΙΤΖΑΖ'' ....

Αν ο τραγουδιστής δεν μπορεί να τραγουδήσει τις υψηλότερες ή τις χαμηλότερες νότες του τραγουδιού τότε απαιτείται μεταφορά σε χαμηλότερη ή υψηλότερη τονικότητα (το λεγόμενο Φωνητικό Τρανσπόρτο -Δείτε ΕΔΩ :).

Στο τραγούδι και την εκπαίδευση σ’ αυτό οι όλες διαδικασίες θα πρέπει να είναι όχι μόνο άνετες αλλά και ευχάριστες.

Εννοώ ότι θα κάνει  κακό στην καλλιέργεια της φωνής η μη σωστή κατάταξη της. {Ένας εμπειρικός κανόνας είναι πως –στο περίπου- οι γυναίκες τραγουδάνε κατά μία 4η  ή 5η  ψηλότερα. Βέβαια από bass μέχρι Soprano είναι μεγάλη η έκταση. Δείτε το ΕΔΩ: }

Επομένως το τραγούδι θα πρέπει να τραγουδιέται όχι στην αρχική τονικότητα που το τραγουδάει κάποιος επώνυμος τραγουδιστής αλλά στην τονικότητα που εσύ νοιώθεις άνετη για σένα.

Μαγνητοφώνησε κάτι να σ’ ακούσουμε και εδώ πιθανόν να πάρεις σωστές συμβουλές. Πάντως να εμπιστευτείς πρώτα το δάσκαλο της φωνητικής.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


freddieKrueger
04.04.2014, 16:46

Mezzo tenor είναι ένας όρος που είτε δεν υπάρχει είτε δεν χρησιμοπιοιείται πια μια και δεν τον έχω ξανακούσει.

Υπάρχει Mezzo soprano που είναi μεταξύ άλτο και σοπράνο στις γυναίκες.

Καταρχήν να πω πως ο Κύριος Στέφανος με κάλυψε με αυτά που είπε και συμφωνώ απόλυτα.

Μη βιάζεσαι φίλε μου να τραγουδήσεις ψηλά και δυνατά.Τις νότες που δεν έχεις την ικανότητα να τις τυαργουδήσεις σε ΟΛΕΣ τις εντάσεις με ΑΛΗΘΙΝΗ φωνή θα πρέπει να τις ΑΠΟΡΡΙΨΕΙΣ από τη φωνητική σου έκταση.

Δλδ αν μια νότα μπορείς μόνο δυνατά να τη βγάλεις καθαρή και όχι σε μέτρια ένταση ή σιγανά η νότα αυτή ΔΕΝ ανήκει στην τρέχουσα φωνητική σου έκταση.


STEFANOS604
04.04.2014, 17:47

Παράθεση:

Το μέλος JeffersonT στις 04.04.2014, 17:25 έγραψε...

Εφ' όσον δεν είσαι τενόρος, είσαι βαρύτονος........ 

Κατά τη γνώμη μου, και κατά πως φάνηκε από το λάθος στον ορισμό, μάλλον δεν έχεις δάσκαλο φωνητικής. Εννοείται πως χρειεάζεσαι έναν.


Πράγματι δεν χρησιμοποιείται o όρος  mezzo tenor αν και με googling θα βrεις τέτοια αναφορά.

Για να δώσουμε μια πιο πλήρη εικόνα {αν και το 1.) σπανίως χρησιμοποιείται)...

Η ανδρική φωνή  είναι από Πρίμα σε μπάσα είναι:  WIKI

  1. countertenor (Η υψηλότερη φωνή στους ενήλικες)  ΕΔΩ : (περίπου:  E3-E5),
  2. tenor (περίπου C3-C5),
  3. baritone (περίπου F2-F4) ,
  4. bass (περίπου E2 – E4)

Σημείωση:

Η λέξη ‘’περίπου’’ σημαίνει ότι ψάχνοντας θα βρεις και διαφορετικούς πίνακες απ’ αυτόν της wiki.

countertenor (ανδρική φωνή ισοδύναμη με τις γυναικείες contralto)


STEFANOS604
04.04.2014, 18:04

Από WIKI :

countertenor is a type of classical male singing voice whose vocal range is equivalent to that of the female contraltomezzo-soprano orsoprano[1] voice types.

Εντάξει η Wiki δεν είναι πάντα η άριστη αξιόπιστη πηγή....


costaspanag
05.04.2014, 01:14

Xωρίς να είμαι ειδικός, να συμπληρώσω και ότι στην ηλικία των15-16 ετών η φωνή συνήθως βρίσκεται ακόμα σε στάδιο αλλαγών, από παιδική σε αντρική (στάδιο "μεταφώνησης").


dimitrisxdd
07.04.2014, 19:29
Σας ευχαριστώ πολύ, όλους σας για τις συμβουλές σας. Αυτή την στιγμή ο λαιμός μου είναι χάλια και η φωνή μου επίσης. Πείτε μου σύντομα κάποια tips για την γρήγορη επαναφορά του λαιμού και του λάρυγγα σε καλή κατάσταση!
STEFANOS604
07.04.2014, 20:35

Πριν λίγες μέρες συζητήσαμε αυτό που ρωτάς ΕΔΩ :