ελληνική μουσική
246 online   ·  209.524 μέλη

O Rudolf Schenker των SCORPIONS για τον Φίλιππο Πλιάτσικα

jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
30.07.2014, 00:35


#1   
DrLove
Σολίστ
Chat
30.07.2014, 02:20
Η επικεφαλίδα του θέματος είναι τελείως ανακριβής. Ο Rudolf Schenker, αναφέρει απλώς το όνομα "Φίλιππος". Με την ίδια λογική μπορείτε να το ονομάσετε και "Τι λέει ο Rudolf Schenker για την Ακρόπολη".
#2   
Konstantinosoa
Φθασμένος
Chat
30.07.2014, 10:31

Μέγας ο φθόνος που συγκέντρωσε το συγκρότημα των ΠΥΞ ΛΑΞ όλα αυτά τα χρόνια, όπως και κάθε καλλιτέχνης που έκανε παράλληλα και μεγάλη εμπορική επιτυχία. Και να σκεφτείς πως πέραν των προσωπικών λόγων ορθώς σταμάτησαν γιατί το συγκρότημα έβγαζε δίσκους χωρίς να έχουν πλέον αποδοχή απο το κοινό τους(εννοώ ειδικά μετά την ΣΤΙΛΒΗ δεν έβγαζαν νέες επιτυχίες αλλά επαναλαμβάνονταν). Σοφή καλλιτεχνική επιλογή, όπως έλεγαν μάλλον σχετικά και οι ίδιοι: "παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν". Είναι σημαντικό που έστω στα συνταξιοδοτικά τους χρόνια, ονόματα σημαντικά της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως ο Rudolf Scenker συμμετέχουν με ελληνικά συγκροτήματα. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους Scorpions μαζί με τον μισό πλανήτη βέβαια, σέβομαι όμως και την πορεία των ΠΥΞ ΛΑΞ που μας έδωσαν πολλά αξιόλογα τραγούδια και ας μην ήταν οι μουσικάρες-δεξιοτέχνες. Συν λοιπόν στην όλη εκδήλωση !

[ τροποποιήθηκε από τον/την Konstantinosoa, 30-07-2014 10:33 ]


#3   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
30.07.2014, 12:07

Ο Schenker δέν αναφέρεται στους Πυξ-λαξ,αλλά μόνο στον Πλιάτσικα.

Αναμφισβητήτως οι ΠΥΞ-ΛΑΞ υπήρξαν σημαντικό συγκρότημα και έδωσαν όσα είχαν να δώσουν.Ομως το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά επαναλαμβάνονταν και έβγαζαν δισκΟΥΣ (το τονίζω αυτό) χωρίς να έχουν αποδοχή από το κοινό τους,υπήρξε αρνητικό σημείο.Επρεπε να είχαν σταματήσει ήδη μετά από τον πρώτο δίσκο που διαπίστωσαν ότι δέν είχε αποδοχή από το κοινό.

Πάντως άποψή μου είναι πως και ο ίδιος ο Πλιάτσικας πλέον έδωσε ό,τι είχε να δώση....

Οσο γιά το τί λέει ο Schenker γι'αυτόν,είναι δικαίωμά του να λέη την άποψή του,σωστά;


#4   
Konstantinosoa
Φθασμένος
Chat
30.07.2014, 12:56

Προφανώς, όσο για το θέμα της αποδοχής τα γράφω και εγώ όπως βλέπεις. Προσυπογράφω. Απλά η μεγάλη αποδοχή τους χωρίς κάποιο ιδιαίτερο δικαίωμα που δεν έδωσαν έχει κινήσει απο μεγάλη μερίδα τον πιο ροκάδων μάλλον, ένα ρεύμα εκδηλώσεων απαξίωσης στα διάφορα fora. Αν εδώ είχαμε τον Αγγελακα να κάνει τέτοια συνεργασία έστω και περιστασιακή, ενδεχομένως θα γράφαμε ή θα διαβάζαμε σεντόνια. Σαφώς δε αναφέρεται στον Φίλιππο, οι ΠΥΞ ΛΑΞ τυπικά δεν υφίστανται, αν και το εναπομείναν δίδυμο συχνά κάνει κοινές εμφανίσεις.

[ τροποποιήθηκε από τον/την Konstantinosoa, 30-07-2014 12:57 ]


#5   
PetrosTser
Φθασμένος
Chat
30.07.2014, 17:13

Επειδή μου φαίνεται ότι σε κάποιο σχόλιο έγινε αναφορά για συμμετοχή του Schenker, να πω ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς αφενός το όνομα του Rudolf δεν αναφέρεται στην αφίσα, αφετέρου την ίδια μέρα οι Scorpions παίζουν στην Γαλλία, οπότε μάλλον λίγο δύσκολο ο αγαπημένος κιθαρίστας, όσο θεός κι αν είναι στην κιθάρα, να βρίσκεται και στην Ακρόπολη ταυτόχρονα.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η "έκπληξη" του Rudolf...

χμ

χμ χμ

... λέτε να είναι η τηλεμεταφορά; {#emotions_dlg.biggrin}


-----------------

"LIVE TO ROCK!": Rock-metal εκπομπή κάθε Δευτέρα 18:00 - 20:00 εδώ στο Radio MusicHeaven! (http://radio.musicheaven.gr/

[ τροποποιήθηκε από τον/την PetrosTser, 30-07-2014 17:51 ]


#6   
crosroads
Συγχορδία Μινόρε
Chat
31.07.2014, 16:37

ο σενκερ εχει αποδειξει οτι ξερει απο UFO {#emotions_dlg.clap}


#7   
PetrosTser
Φθασμένος
Chat
31.07.2014, 18:14

χαχα αυτός είναι ο μικρός του ο μπράδερ, ο Μιχαλιός!

πάντως παίζει να κάνουν καμιά ζωντανή σύνδεση με τους Scorpions στην Γαλλία και να πούνε κανά κομμάτι μαζί... αυτό γίνεται θαρρώ... πιο εύκολα από διακτινισμό τουλάχιστον {#emotions_dlg.tt2}


-----------------

"LIVE TO ROCK!": Rock-metal εκπομπή κάθε Δευτέρα 18:00 - 20:00 εδώ στο Radio MusicHeaven! (http://radio.musicheaven.gr/

[ τροποποιήθηκε από τον/την PetrosTser, 31-07-2014 18:15 ]


#8   
JohnieAnto
Συγχορδία Μινόρε
Chat
10.08.2014, 16:08

καλησπέρα σε όλους, είδα το βιντεάκι και αναφέρει και τη φιλαρμονική.. πέρα απο τον Φίλιππο  όμως δε μας λέει οτι θα είναι εκεί ! απλά θα μας έχει μια έκπληξη.

Σε ότι αφορά στους ΠΥΞ ΛΑΞ και επειδή διάβασα διάφορα σχόλια πιο πάνω, έχω να προσθέσω οτι ήταν αξιολογότατο συγκρότημα και αυτό φάνηκε απο τα αποτελέσματα... για πολλά χρόνια γέμιζαν συναυλιακούς χώρους και πουλούσαν δίσκους και cd, όλοι μας έχουμε τραγούδια τους στο μυαλό μας και σίγουρα εχουμε συνδέσει και στιγμές μας με αυτά !

το αν ήταν μουσικάρες ή όχι είναι αλλο θέμα.... πόσοι μουσικάρες δεν κατάφεραν να κάνούν τίποτα αντίστοιχο ???

Προσωπικά ο Πλιάτσικας δεν μου αρέσει και δεν ακούω τα ταγούδια του, οφείλω όμως να παραδεχτώ όλα τα παραπάνω που έγραψα για το συγκρότημα στο οποίο συμμετείχε!

Είχα πάει σε πολλές συναυλίες τους και είχα περάσει πολύ καλά !


-----------------
http://www.thewisend.weebly.com

[ τροποποιήθηκε από τον/την JohnieAnto, 10-08-2014 16:10 ]


#9   
JohnieAnto
Συγχορδία Μινόρε
Chat
10.08.2014, 16:10

Παράθεση:

Το μέλος crosroads στις 31.07.2014, 16:37 έγραψε...

ο σενκερ εχει αποδειξει οτι ξερει απο UFO {#emotions_dlg.clap}χαχαχαχαχα!!!!!!!!!


#10   
Orfeus
Μουσικοπαραδεισένιος
Chat
10.08.2014, 19:21

Παράθεση:

Το μέλος JohnieAnto στις 10.08.2014, 16:08 έγραψε...

[...] Προσωπικά ο Πλιάτσικας δεν μου αρέσει και δεν ακούω τα ταγούδια του, [...]Δεν έχεις δίκιο για τον Πλιάτσικα.
Το φωνητικό του εύρος είναι τεράστιο. Οι δε κορώνες του, ανεπανάληπτες! {#emotions_dlg.tt2}


#11   
PetrosTser
Φθασμένος
Chat
10.08.2014, 20:42

Παράθεση:

Το μέλος JohnieAnto στις 10.08.2014, 16:08 έγραψε...

Σε ότι αφορά στους ΠΥΞ ΛΑΞ και επειδή διάβασα διάφορα σχόλια πιο πάνω, έχω να προσθέσω οτι ήταν αξιολογότατο συγκρότημα και αυτό φάνηκε απο τα αποτελέσματα... για πολλά χρόνια γέμιζαν συναυλιακούς χώρους και πουλούσαν δίσκους και cd

Εντάξει, το να πουλάς και να γεμίζεις στάδια δεν σε κάνει αυτόματα και αξιόλογο...

Παράθεση:

Το μέλος JohnieAnto στις 10.08.2014, 16:08 έγραψε...

όλοι μας έχουμε τραγούδια τους στο μυαλό μας και σίγουρα εχουμε συνδέσει και στιγμές μας με αυτά !

Εγώ όχι... {#emotions_dlg.whistling}


-----------------

"LIVE TO ROCK!": Rock-metal εκπομπή κάθε Δευτέρα 18:00 - 20:00 εδώ στο Radio MusicHeaven! (http://radio.musicheaven.gr/

[ τροποποιήθηκε από τον/την PetrosTser, 10-08-2014 20:42 ]


#12   
Konstantinosoa
Φθασμένος
Chat
11.08.2014, 13:01

Αν και το αρχικό θέμα διευρύνεται , σε αυτό συνέβαλα και εγώ, μιας και δόθηκε το έναυσμα ας επιχειρήσω να θέσω πιο αναλυτικά την δική μου άποψη, πάνω σε διάφορες ενστάσεις-άποψεις που εδώ διατυπώθηκαν.

Απο μικρό παιδί είχα τον Ελληνικό λόγο μέσα μου και γενικά είχα μια απόσταση απέναντι στην ξένη μουσική. Κάπου δεκαετία του 80΄, με τον υποφαινόμενο μεταξύ Δημοτικού και Γυμνασίου. Προτιμούσα ορχηστρικά κομμάτια, ότι "άρπαζα" απο κλασσική μουσική(σήμερα αναγνωρίζω στα τότε ακούσματα, στιγμές από Βιβάλντι, Μπάχ, Μπετόβεν και Μότσαρτ), Κλάιντερμαν και Ζαν Μισέλ Ζαρ, κάτι απο Παπαθανασίου.

Με την ροκ είχα αντιπάθεια, προφανώς λόγω της αντίθετης εκκλησιαστικής επιχειρηματολογίας, δικαίως ή αδίκως. Ωστόσο πέραν του υποκειμενισμού, η δεκαετία εκείνη αλλά και του 70΄ είχε τόσα πολλά hit που δεν ήξερες τί να πρωτοακούσεις. Έτσι και εγώ παρά την εξαιρετικά σημαντική ελληνική σκηνή του τότε, αποδεχόμουν πολλά ξένα τραγούδια, ορθώς, γιατί σήμερα που τα ξανακούω, αντιλαμβάνομαι πως είναι σωστά έργα τέχνης.

Η μουσική των Scorpions ήταν για μένα ξεχωριστή, μια μουσική που άγγιζε την εφηβική μου ψυχή και που δεν πάλιωσε με τον χρόνο, τουλάχιστον για το διάστημα απο τις αρχές του 70΄ περίπου έως τα μέσα του 90΄.

Σήμερα ξέρω το γιατί: Πολλές πανέμορφες δημιουργίες, σε όχι ένα επαναλαμβανόμενο μουσικό μοτίβο, εξαιρετικοί μουσικοί, εξαιρετική φωνή. Το ότι ήταν Γερμανοί, ήταν ένα μειονέκτημα γι΄αυτούς, καθώς σε επίπεδο προβολής δεν θα είχαν ποτέ την προώθηση που θα απολάμβαναν συγκροτήματα αγγλοσαξωνικά. Όπως και να έχει, όμως, αυτό δεν τους εμπόδισε να είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο κορυφαίο συγκρότημα.

Φυσικά υπήρχαν στην εποχή τους και άλλα συγκροτήματα αναφοράς όπως οι Led Zepelin ή Deep Purple κ.α., απο δε την Pop ξεχωρίζω μακράν τους ABBA.

Το ζήτημα βέβαια είναι η δημιουργία. Η μουσική σκηνή σπάνια κερδίζει απο την περιστασιακή σύμπραξη δύο καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες βέβαια που συνεργάζονται, τουλάχιστον οι σαπόρτ καλλιτέχνες, έχουν να το λένε στα παιδιά τους ως μια μνήμη αναφοράς την συνεργασία με τον τάδε ή τον δέινα.

Εν προκειμένω καλό νέο, έστω και έτσι, προφανώς ήσσονος σημασίας δημιουργικά, αλλά καλό νέο όπως και να έχει είναι η σύμπραξη αυτή. Θα ήταν βέβαια πιο πολύ ουσιαστικό να γράφονταν τραγούδια απο έναν Έλληνα για έναν σημαντικό ξένο, όπως παλαιότερα ο Ρακιντζής έγραψε όντως 3 καλά τραγούδια, σε Γκίλαν και Τάιλερ και ας άκουσε διάφορα.

Όσο για τους ΠΥΞ ΛΑΞ: Τα αξιόλογα τραγούδια τους είναι πολλά, ειδικά στον "Ήλιο του Χειμώνα", τους "Πρίγκηπες της Δυτικής Όχθης" και στο "Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο".

Και τα απόλυτα εμπορικά νούμερα, αποτελούν τεκμήριο του αξιόλογου παγκοσμίως. Όχι απαραίτητα ποιοτικά με την σειρά που έχουν στο εμπόριο, αλλά αναμφίβολα οι πωλήσεις και όχι τα εύκολα κλικ του διαδικτύου στο Youtube. 

Κανένας "εμπορικός" καλλιτέχνης στην Ελλάδα, δεν βρίσκεται στις πρώτες 10 θέσεις όλων των εποχών σε πωλήσεις, γιατί κανένας δεν πουλάει πάνω απο ένα μήνα.

Ο "Μεγάλος Ερωτικός" π.χ.  δεν πουλάει όπως οι γλουτοί της Ριάνα με την Μπιγιονσέ. Ωστόσο σε βάθος χρόνου κάνει μεγάλες και συνεχείς πωλήσεις, πολύ πάνω απο 200.000. Νούμερο απλησίαστο σήμερα για τον Ρέμο, την Αννούλα της Μυκόνου και της Κοντσίτα και τον Παντελίδη.

Κανένας "εμπορικός" καλλιτέχνης δεν γέμισε το ανοιχτό ΟΑΚΑ. Τρεις καλλιτέχνες το έκαναν, ο Νταλάρας, ο Σαββόπουλος με την βοήθεια του Νταλάρα και οι ΠΥΞ ΛΑΞ, με την προώθηση βέβαια που τους παρείχε το μότο της τελευταίας συναυλίας της σταδιοδρομίας τους.

Όσο για το θέμα φωνή που θίχτηκε, σε έναν τραγουδοποιό που δεν γράφει ροκ(η ροκ είναι άλλη περίπτωση), ελάχιστοι τραγουδοποιοί ή συνθέτες είχαν πραγματικά καλή φωνή και ας τραγούδαγαν τα τραγούδια τους.

Ο Στόκας είναι μια αρκετά καλή φωνή, μέχρι εκεί βέβαια, ενώ ο Πλιάτσικας είναι μια μέτρια φωνή αλλά τουλάχιστον γλυκιά. Δεν με εμποδίζει όμως να ακούσω τα πολλά καλά τραγούδια τους, σε μια τόσο στείρα εποχή. Να θυμίσω πως ούτε ο Θ. Παπακωνσταντίνου έχει ιδιαίτερη φωνή, ούτε ο Μάλαμας έχει φωνή, ούτε ο Αγγελακας έχει φωνή ιδίως για ροκ.

Οι καλλιτέχνες σήμερα δεν βλέπουν τα τραγούδια ως έργα τέχνης, που για να αναδειχθούν χρειάζονται αυτόνομες συνιστώσες, εξειδικευμένες. Κανείς δεν καίγεται να βρει μεγάλους τραγουδιστές. Και επειδή δεν συμβαίνει αυτό και οι συνθέσεις των τραγουδιών είναι γραμμένες σε 5 νότες, όσες και η φωνή του μέτριου τραγουδοποιού. Αντίστοιχα οι στίχοι συνήθως είναι άρπα-κολα με ολίγην απο βαριά κουλτούρα, καμωμένοι για να εξιτάρουν το μονίμως αγανακτισμένο κοινό.

[ τροποποιήθηκε από τον/την Konstantinosoa, 11-08-2014 13:10 ]


#13