ελληνική μουσική
511 online   ·  210.190 μέλη

Να ξεκινήσω μονωδία ?

lifewithoutmusicisnolife
05.10.2014, 12:25

Είμαι 15 χρονών και θέλω να ξεκινήσω κλασικό. Πηγαίνω 8 χρόνια χορωδία ,έχω κάποια πείρα απο κλασικά κομμάτια και η φωνή μου είναι σχετικά ώριμη και κατάλληλη για κλασικό ρεπερτόριο παρά έντεχνο . Θέλω πολύ να ξεκινήσω μονωδία αλλα δεν ξέρω αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσω την φωνή μου λόγω της ηλικίας μου . Επιπλέον δεν μπορώ να τραγουδήσω μόνη μου μπροστά σε κοινό μετά απο μια δραματική εμπειρία που είχα πέρυσι σε μια σχολική συναυλία στην οποία τραγούδησα με έναν συμμαθητή μου που έκανε πολλά χρόνια μονωδία ένα ντουέτο κλασικού τραγουδιού . Πήγε πολύ καλά αλλά πότε δεν θα ξεχάσω το τρομερό άγχος που ξαφνικά ένιωσα όταν ανέβηκα στην σκηνή ενώ όλα τα φώτα έπεσαν επάνω μου και κατα κάποιο τρόπο περίπου 400 άτομα θα έπρεπε να ακούσουν την φωνή μου και να προσέξουν μόνο εμένα , τον συμμαθητή μου , την καθηγήτρια που έπαιζε πιάνο και την κοπέλα που μας συνόδευε με το βιολί ... Σε κάποια στιγμή η φωνή μου κόπηκε απο το άγχος , πρέπει να είχα χύσει ένα κουβά ιδρώτα και έτρεμαν τα πόδια μου τα βλέφαρα και τα  χείλη μου .. δεν ήθελα να με κοιτάει κανείς , ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί ή να μην είχα δεχτεί ποτέ να τραγουδήσω σε αυτο το ντουέτο παρα όλα αυτα συνέχιζα να τραγουδάω τρέμοντας ..Στο τέλος όταν μας έδιναν συγχαρητήριά πολλοί είχαν προσέξει οτι ήμουν υπερβολικά αγχωμένη άλλοι οχι ... Απο τότε δεν έχω τολμήσει ούτε να το ξανασκεφτώ . Το όνειρό μου είναι να γίνω καθηγήτρια φωνητικής και κάποια μέρα να τραγουδήσω σε μια όπερα ή κάτι τέτοιο αλλα το αγχος μου κλείνει τον δρόμο ! ( κάτι ακόμα : απο μουσική και θεωρία ξέρω ελάχιστα πράγματα αλλα θα βάλω τα δυνατά μου να μάθω ... ίσως όμως το σκέφτηκα πολύ αργα ). 

[ τροποποιήθηκε από τον/την mary_omikron, 05-10-2014 14:02 ]


kwnstantinos40
18.10.2014, 22:59
Έχω από μέρες εντοπίσει την καταχώριση σου και μού ΄κανε μάλιστα εντύπωση που κανείς απ' τους πολυγραφότατους περί θεμάτων τραγουδιού, δεν έσπευσε να δημοσιεύσει κάποια απάντηση! Πήρα λοιπόν το θάρρος να γράψω εγώ κάποιες αράδες... Αν υπολόγισα σωστά, ξεκίνησες τη χορωδιακή σου "καριέρα" από 7 ετών. Αυτό Συνήθως ακούγεται σημαντικό και χρήσιμο, για τη μετέπειτά καριέρα ενός μονωδού και είναι μάλλον λίγοι εκείνοι οι τραγουδιστές κλασικού ρεπερτορίου, που δεν έχουν ξεκινήσει από παιδικές και νεανικές χορωδίες, ή που δεν έχουν εμπλακεί περιστασιακά σε κάποια επαγγελματική χορωδία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Από παιδικές χορωδίες όπως την ιστορική χορωδία της Αγ. Τριάδος Θεσ/νίκης ή του Αγ. Ευθυμίου Κερατσινίου, ή του Δημ. Ωδείου Λάρισας, ξεπήδησαν καλλιτέχνες με σημαντικές καριέρες! Δεν παραβλέπω πάντως και το γεγονός πως σε εκατοντάδες ερασιτεχνικές χορωδίες, επικρατεί τελείως λάθος αντίληψη, για τη χρήση και την ανάπτυξη του φωνητικού υλικού των χορωδών, επιβάλετε ο φωνητικός ανταγωνισμός και το πιεσμένο τραγούδι, με αποτέλεσμα οι χορωδοί ν' αποκομίζουν και να εμπεδώνουν έναν τελείως λανθασμένο τρόπο τραγουδιού, που απλώς προσπαθούν να αποβάλουν κατά τη διάρκεια των μετέπειτα σπουδών τους. Αν πραγματικά μπορεί να κινδυνέψει ένας νεαρός τραγουδιστής, ασχολούμενος με το κλασικό τραγούδι, από "τραυματισμούς" και κακώσεις, αυτό δε θα συμβεί εξ αιτίας συστηματικών σπουδών πλάι σε έμπειρους δασκάλους, αλλά εξ αιτίας ανορθόδοξων φωνητικών χορωδιακών προβών. Τέλος σε ότι αφορά το μόνιμο άγχος που μπορεί να προκαλέσει μια κακή εμφάνιση του παρελθόντος, έχω την αίσθηση πως δεν είναι και κάτι πρωτάκουστο! Θα 'λεγα μάλιστα πως είναι αρκετά συνηθισμένο. Οι εμφανίσεις μέσα σ' ένα χορωδιακό σύνολο, προσφέρουν συνήθως μια ασφάλεια που δεν ταιριάζει στο μονωδό. Πρόκειται για μια τελείως άλλη εμπειρία που προϋποθέτει επαρκή προετοιμασία και τεχνική αρτιότητα. Όταν πρόκειται μάλιστα να σταθείς πλάι σε κάποιο εμπειρότερο τραγουδιστή, η αίσθηση της σύγκρισης κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα... Καλή αρχή στις μουσικές σου σπουδές, δώσε έμφαση στα θεωρητικά και κάνε προσεκτική επιλογή στις μελλοντικές χορωδιακές ενασχολήσεις. Το επιλεγμένο ρεπερτόριο και η υψηλή μουσική διδασκαλία σε μια χορωδία, σου προσφέρουν ευρύτερη μουσική κουλτούρα, άριστη σχέση με την παρτιτούρα και σημαντικές ευκαιρίες μελλοντικής επαγγελματικής εξέλιξης. Προτείνω ανεπιφύλακτα, τη χορωδία ROSSARTE της Ρόζης Μαστροσάββα και την παιδ. χορωδία της Ε.Λ.Σ. υπό τη δ/νση της Μάτας Κατσούλη.
lifewithoutmusicisnolife
28.10.2014, 01:02
Σε ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σου :) κ για τον χρόνο π αφιέρωσες για να μ απαντήσεις . Απο φέτος ... τελικά ξεκίνησα κλασσικό τραγούδι ή αλλιώς μονωδία κ είναι υπέροχο ! πάντα μ άρεσε το κλασσικό τραγούδι κ πιστεύω πως είναι τα πάντα ! χθές είπα το πρώτο μ σόλο αυτη την φορά στο σχολείο για την 28 Οκτωβρίου κ πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενη γιατί το αγχος μ ήταν πολύ λιγότερο κ έτσι δεν έκανα κανένα λάθος :) κ πάλι σ'ευχαριστώ πολύ :)