ελληνική μουσική
    739 online   ·  210.833 μέλη

    Γιατί τόσα ‘’ελάχιστα μουσικά διαστήματα’’ σε κάθε σχολή ;

    musikos3a
    08.10.2014, 14:14

     Εννοώ πως για τόσα χρόνια οι λαοί ενώ τα κατάφεραν να συνυπάρχουν σε πολλούς τομείς  στη μουσική έχουμε:

    Οι Δυτικοί σαν  ελάχιστο μουσικό διάστημα το ΗΜΙΤΟΝΙΟ

    Οι Βυζαντινοί το ΜΟΡΙΟ

    Οι άραβες το ΜΑΚΑΜ

    Οι  ………….

    Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους; Πχ πως μια κλίμακα χιτζάζ  (όχι όπως παίζεται  με ένταστα αλλά με άταστα)  διαιρεί τα ηχητικά της μόρια ώστε να πλησιάσεις ποιο κοντά της.

    Και μια δεύτερη ερώτηση έτσι εγκυκλοπαιδικά , αν υπάρχει κάποιο software  που σου επιτρέπει την άμεση μετατροπή μιας Δυτικής πχ κλίμακας σε μια Αραβική

    Ρωτώ για  να μάθω πως γίνεται να  κουρδίζεις σωστά το άταστο όργανο σου ώστε να παίζει κάτι που θα μοιάζει ή τουλάχιστον που θα πλησιάζει ένα makam, ένα δρόμο, δηλαδή μια διαφορετική κλίμακα  απ’ ότι των Δυτικών .

    Ευχαριστώ


    STEFANOS604
    08.10.2014, 17:42

    Δείτε το άρθρο : ‘’ Συγκερασμένα & Ασυγκέραστα Συστήματα’’ ΕΔΩ : στο οποίο οι πληροφορίες που δίνω είναι πολύ  λεπτομερείς και πιστεύω κατανοητές και αφορούν την Ακουστική , τα Μαθηματικά ,τα Συγκερασμένα & Aσυγκέραστα τα κουρδίσματα αλλά και πρακτική εφαρμογή στις φυσαρμόνικες αλλά και πίνακες (τυφλοσύρτης) για άμεσο ασυγκέραστο κούρδισμα άταστων οργάνων .

    Τα μόρια ,(δεν έχω μεγάλη εμπειρία) δεν υπάρχουν στην κλασική μουσική. Είναι γνωστό ακόμα και από τον πλέον αρχάριο ότι η Δυτική μουσική δεν χρησιμοποιεί μόρια αλλά ημιτόνια.

    Τα  κουρδιστήρια (guitar tuners -κουρδιστήρια ) έχουν  μια κλίμακα που μετράει 100 υποδιαιρέσεις (cents) :

    από  – 50 έως + 50  υποδιαιρέσεις (cents).

    Cent  είναι το 1/100 του  ημιτονίου.

    Cent επομένως είναι το απόλυτα μικρότερο μουσικό διάστημα στη Δυτική Μουσική. Διάβασα ,αλλά το έχω διαπιστώσει και εγώ πρακτικά στην κιθάρα αλλά και φυσαρμόνικα μου , ότι το αυτί μας μπορεί να ξεχωρίσει μουσικά διαστήματα ΜΟΝΟ πάνω από 5 Cents (ξεκουρδίστε την κατά 5 cents βλέποντας με το tuner και ακούστε αν υπάρχει διαφορά….)

    Υπάρχουν 1200 cents ανά οκτάβα

    Η Οκτάβα (1200 cents) ορίζεται το ίδιο όπως στη Δυτική και για τη Βυζαντινή αλλά και τις Αραβικές Μουσικές – (οκτάβα είναι το διάστημα όπου ο λόγος των συχνοτήτων των νοτών του είναι 2 )

    12 ημιτόνια  ανά οκτάβα.

    Επομένως υπάρχουν 100 cents ανά ημιτόνιο ή

    50 cents  ανά ½ του  ημιτόνιου ή

    25 cents ανά Ό ημιτόνιου  ή 

    12,5 cents ανά 1/8 ημιτονίου ή

    6 cents  ανά 1/16 ημιτονίου.

    Απλά να προσθέσω , επειδή έχω ασχοληθεί με την εκμάθηση ζουρνά , στην Αρμένικη ,Τούρκικη Μουσική η οκτάβα έχει 54 μόρια .

    Δηλαδή κάθε Αρμένικο μόριο είναι  περίπου 1200/54 = 22 και κάτι cents

    Εύχομαι να συνεχιστεί η συζήτηση, σ' ένα τόσο ''ανοιχτό'' θέμα (συγκερασμού και μη) που είναι άλυτο εδώ και αιώνες , από γνώστες για τα ‘’ηχομόρια’’ και τα ‘’ βυζαντινά’’ και τα ‘’αραβικά’’...


    musikos3a
    09.10.2014, 06:42

    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες

    Στις ασυγκέραστες κλίμακες δεν υπάρχουν διφωνίες ; Προσπαθώ αλλά δεν ακούγονται σωστά