ελληνική μουσική
433 online   ·  208.907 μέλη

Leading note,Walking Bass

tallos
Φθασμένος
Chat
14.11.2014, 17:51

Leittone στα γερμανικα,Subsemitonium στα λατινικα,στα ελληνικα δεν ξερω πως λεγεται,μπορει καποιος να κανει μια αναλυση.


#1   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
15.11.2014, 14:49

Η μπασογραμμή (Walking Bass όπως την αναφέρεις) έχει ένα σημείο εκκίνησης ( συνήθως η τονική του ακόρντου) και έναν προορισμό ( συνήθως η τονική νότα του ακόρντου που ακολουθεί στην αλληλουχία των ακόρντων μια τονικότητας ) .

Η τελευταία νότα που παίζετε στην μπασογραμμή, πριν φθάσετε την τονική της επόμενης συγχορδίας είναι το Leading Tone ( Αν μεταφράζω καλά: Κυρίαρχη/Κορυφαία νότα - κι εγώ χρησιμοποιώ την εγγλέζικη ορολογία) .

Το Leading Tone βοηθά , να οδηγήσει μελωδικά το αυτί σας σε αυτή την επόμενη τονική .

Υπάρχουν λίγοι διαφορετικοί Leading Tones που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά στην τζαζ και δεν έχω εμπειρία για περαιτέρω ανάλυση.

Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο :

Μια 5η  ( μια καθαρή 5η πάνω από την τονική ) . Αναλυτικά στο άρθρο: ‘’ Μπασοκίθαρο ‘’

Τη νότα αυτή , άποψη μου, τη λέω leading note αφού ακόμα κι αν η αλληλουχία ακόρντων μιας μελωδίας συγκεκριμένης τονικότητας (πχ στην απαιτούμενη βασική αλληλουχία ακόρντων D  ματζόρε:  D - G - A7 αν παραμένει στατικό πολύ ώρα μόνο το D τότε χτυπάμε και τη μπάσα χορδή Α-  )  παραμένει στατική σε ένα ακόρντο  ακόμα και τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη σταθερότητα αυτή.

Θα περιμένω κι εγώ , από μουσικούς , ειδικά γνώστες τις τζαζ, περαιτέρω διευκρινήσεις και παραδείγματα.

 Ελπίζω να βοήθησα , έστω εγκυκλοπαιδικά.


#2   
tallos
Φθασμένος
Chat
15.11.2014, 15:18
απ ότι ξερω αυτή η νοτα μπορει να είναι,χρωματικη,διατονικη η ντομιναντ.Στο μπασο βρισκεται παντα στο τεταρτο χτυπημα.
#3   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
15.11.2014, 16:01

Στη τζαζ ή άλλη μουσική ΝΑΙ.

Στο δικό μου ελληνικό ρεπερτόριο η νότα αυτή είναι η dominant (πχ Α είναι η dominant βαθμίδα της  D —η της νότα / η 5η καθαρή) .

Να σημειώσω ότι μιλώντας με πιο ‘’στενά’’ κριτήρια το Leading Tone μεταφράζεται σαν ‘’Προσαγωγέας’’ = η έβδομη βαθμίδα της διατονικής κλίμακας που οδηγεί στην τονική (Προσάγω = οδηγώ στην τονική). Για παράδειγμα , στην κλίμακα C  , Leading Tone (προσαγωγέας) είναι η νότα Β και το ακόρντο πλέον είναι το Β που  χρησιμοποιεί τις νότες Β , D , και F (diminished συγχορδία). Δεν το ανέφερα προηγουμένως, γιατί πράγματι με την ευρεία έννοια μιλώντας,  υπάρχουν διαφορετικοί Leading Tones :

όπως ανέφερα:

’Υπάρχουν λίγοι διαφορετικοί Leading Tones που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά στην τζαζ και δεν έχω εμπειρία για περαιτέρω ανάλυση’’.

ή όπως λες εσύ :

''η νότα αυτή μπορεί να είναι να είναι ,χρωματική ,διατονική ή ντομιναντ''

 


#4   
tallos
Φθασμένος
Chat
15.11.2014, 16:52
η νοτα αυτή λεγεται ντομιναντ όταν σαν τελευταια νοτα του ακορντου συμπιπτει με την πεμπτη νοτα του επομενου ακορντου.
#5   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
15.11.2014, 17:01

Αν D major είναι το ακόρντο που παίζουμε η 5η του νότα είναι η Α (σε διάστημα 5η καθαρή) και αυτή η νότα Α είναι η τονική του επόμενου ακόρντου (Α major)


#6   
Asgartha
Βασική Νότα
Chat
25.04.2015, 23:13

To walking bass, το μπάσο που περπατάει δηλαδή, συνήθως "περπατάει" σε τέταρτα.  ΣΤα Ελληνικά το λέμε βηματικό μπάσο, γιατί αυτό ακριβώς κάνει, περπατάει με κοντινά βήματα και ή ανεβαίνει ή κατεβαίνει. Είναι μία μπασογραμμή που κινείται συνήθως σε τέταρτα. 

Τώρα οι νότες που χρησιμοποιεί είναι προφανώς νότες της συγχορδίας (1-3-5-7), και η τελευταία νότα σε κάθε μέτρο προσπαθούμε να είναι leading note, μία νότα δηλαδή που οδηγεί στη νέα συγχορδία που έρχεται στο νέο μέτρο. 

Αυτή η νότα (to leading tone) έχει 3 εκδοχές:

1) χρωματική: θα είναι συνήθως σε απόσταση ημιτονίου πάνω ή κάτω από την τονική του επόμενου ακόρντου. 

2) διατονική πλησιέστερη: θα είναι μία διατονική νότα της κλίμακας στην οποία αντιστοιχεί το ακόρντο που παίζουμε, και θα είναι κοντά στην τονική του νέου ακόρντου

3) δεσπόζουσα: η δεσπόζουσα του νέου ακόρντου που θα έρθει στο επόμενο μ'ετρο. 


#7   


Αυτά τα διάβασες;