ελληνική μουσική
433 online   ·  208.906 μέλη

Σπουδές σε ΤΕΙ Ηχοληψίας ή ΙΕΚ;

Alexiou981
Περαστική Νότα
Chat
04.12.2014, 20:12

Καλησπέρα... Τον τελευταίο καιρό με απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα, το εαν δηλαδη θα πρέπει να σπουδάσω σε ενα ΤΕΙ ή σε ΙΕΚ... Απο όσα διάβασα στο ΙΕΚ εχει ενδιαφέροπνται πράγματα όπως εκμάθηση του Cubase, Pro tools και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων τα οποία είναι απαραίτητα για ενα μουσικό παραγωγό ( στην περιπτωσή μ με ενδιαφέρει για μουσικός παραγωγός/ηχολήπτης... Απο την άλλη τώρα στο ΤΕΙ απο οτι είδα εχει φυσική, μαθηματικά και κάποια αλλα μαθηματα τα οποία απο την μια είναι χρήσιμα για εναν ηχολήπτη απο την άλλη δεν ειδα να εχει πρακτικη εξάσκηση σε λογισμικά όπως στο ΙΕΚ.... Τέλος ακούγεται ότι τα ΤΕΙ έχουν ελειψεις σε καθηγητές και οτι οι υποδομές δεν ειναι σε καλη κατασταση και διάφορα τετοια , επίσης στο ΙΕΚ διαβασα οτι προσφέρει και πρακτική εργασία σε κάποιο μεγαρο μουσικής... Ποια είναι κατα τη γνώμη σας η καλυτερη επιλογή αλλα και παράλληλα αυτη που θα μου ανοίξει περισσότερους δρόμους στο να μπορώ να βγάζω το ψωμί μ που λεμε με αυτο που μου αρέσει???

[ τροποποιήθηκε από τον/την jorge, 06-12-2014 14:36 ]


#1   
DanaeAthanasiadou
Σολίστ
Chat
06.12.2014, 04:13

Τα προγράμματα στα οποία αναφέρεσαι ( cubase ) δε χρειάζεται να πας σε καμμία σχολή για να τα μάθεις. Μπορείς να το κατεβάσεις και να το μάθεις μόνος σου πολύ εύκολα. Αυτό και όμοιά του.

Το πτυχίο από ΤΕΙ πάντως είναι σίγουρα ανώτερο από ένα ΙΕΚ. Αλλά από την άλλη στην Ελλάδα αυτά τα επαγγέλματα δεν έχουν ψωμί.
Αν θες να το σπουδάσεις για να ικανοποιήσεις το πάθος σου οκ, αλλά μη νομίζεις ότι θα καταφέρεις να ζήσεις κάνοντας μόνο αυτό.
Μακάρι δλδ να τα καταφέρεις και στο εύχομαι με όλη μου τη καρδιά, αλλά ξέρω πολλά παιδιά που σπουδάσαν και σε ΤΕΙ και σε ΙΕΚ και κάνουν άλλες δουλειές για να ζήσουν.
Εκτός κι αν έχεις σκοπό να φύγεις έξω ή μέχρι να αποφοιτήσεις έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Όπως και να'χει προσωπικά πιστεύω καλύτερα το ΤΕΙ. Όσο για πρακτική, το ΤΕΙ σου δίνει περισσότερες και καλύτερες επιλογές.
Ποιός σου είπε ότι το ΙΕΚ σου δίνει δυνατότητα πρακτικής σε "κάποιο μέγαρο μουσικής"? Μόνο ένα Μέγαρο Μουσικής υπάρχει, αυτό των Αθηνών. Και σίγουρα κανένα ΙΕΚ δεν στέλνει σπουδαστές του εκεί για πρακτική.


#2   
Alexiou981
Περαστική Νότα
Chat
11.12.2014, 17:24
Αρχικα ευχαριστω για το ενδιαφέρον!!! Εγω μόλις τελειώσω έχω σκοπο να φύγω έξω. Όσο για το μεγαρο το διαβασα στο site τοθ Ιεκ
#3   
LydiaS
Βασική Νότα
Chat
21.01.2015, 14:59
Kαλησπέρα, ειδα πριν λιγο την αναρτησή σου και πιστευω ότι μπορει να σε βοηθησει η αποψή μου, επειδή έχω ακούσει για την δουλεια στα ΙΕΚ. Στο ΙΕΚ το σίγουρο ειναι οτι κανεις πρακτική από το πρώτο εξάμηνο και έχεις συνεχή εργαστηριακη εκπαίδευση,ενω σε ΤΕΙ αναλώνεσαι σε θεωρία. Στο ΤΕΙ οι σπουδες ειναι 4 χρόνια ενώ σε ΙΕΚ ειναι δύο χρόνια η φοίτηση. Να πω επίσης οτι οσον αφορά τις υποδομές δεν υπάρχει καμία σύγκριση.... Στο ΙΕΚ λόγω επαφών με διάφορες εταιρίες ειναι και πιο εύκολο να βρεις δουλειά.
#4   
Music-ologist
Περαστική Νότα
Chat
23.01.2015, 15:57

Το ερώτημα ΤΕΙ ή ΙΕΚ είναι σαν να ρωτάς, αν θα μάθεις καλύτερη φυσική στο Λύκειο ή στο Tμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου. Προφανώς και στο ΤΕΙ (τριτοβάθμια εκπαίδευση) είναι καλύτερες οι σπουδές.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε η διαβάθμιση, είναι προφανές ότι καλύτεροι καθηγητές διδάσκουν στα ΤΕΙ γιατί είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια πρόσληψης (πρέπει να έχουν οπωσδήποτε και ανθρώπους με διδακτορικό), ενώ στα ΙΕΚ -βάσει νόμου- αρκεί να είσαι επαγγελματίας του χώρου. Επίσης, οι καθηγητές των ΤΕΙ πληρώνονται καλύτερα από τα ΙΕΚ. Στα ΙΕΚ είναι γνωστό ότι οι σπουδαστές πληρώνουν πολλά και οι καθηγητές συνήθως δεν πληρώνονται και τόσο καλά. Τέλος τα ΤΕΙ έχουν πολύ περισσότερους διδάσκοντες, άρα εμπλουτίζεις τις γνώσεις και δεξιότητές σου από περισσότερους ανθρώπους με διαφορετικά background.

Στα ΤΕΙ προβλέπεται η πρακτική άσκηση έξι μηνών, για την οποία πληρώνεσαι. Βλ. υποτροφίες ΤΕΙ ηχοληψίας Κρήτης http://www.teicrete.gr/mta/gr/?q=node/421

Υπόψιν ότι με τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών φοιτητών Erasmus, μπορείς ως φοιτητής ελληνικού ΤΕΙ, να σπουδάσεις για 1 ή 2 εξάμηνα σε αντίστοιχη σχολή της Ευρώπης.

Ό,τι κι αν επιλέξεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι:

  1. να μάθεις τα ονόματα των καθηγητών και να αναζητήσεις τα βιογραφικά τους. Αυτοί θα σε διδάξουν άλλωστε.
  2. δες το πρόγραμμα σπουδών του εκάστοτε ΤΕΙ ή ΙΕΚ που θες να πας (πχ εδώ το πρόγραμμα του ΤΕΙ ηχοληψίας Κρήτης http://www.teicrete.gr/mta/gr/?q=node/94
  3. Μπες στο Facebook και ψάξε το group των σπουδαστών των εκάστοτε σχολών που θέλεις να συγκρίνεις, και ρώτα τους να σου πουν την εμπειρία τους, να σου περιγράψουν συγκεκριμένα τί μαθήματα κάνουν, κτλ.

Αν θέλεις μόνο γρήγορη επαγγελματική πιστοποίηση με πιο πρακτικά μαθήματα, πήγαινε καλύτερα σε διετές ΙΕΚ. Αν θες να εμβαθύνεις περισσότερο, και θεωρητικά και πρακτικά, στην ηχοληψία και στις ιδιότητες των ήχων, (ή να συνεχίσεις σπουδές στο εξωτερικό) καλύτερα πήγαινε σε τετραετές ΤΕΙ.


#5   
Music-ologist
Περαστική Νότα
Chat
23.01.2015, 16:08

ΥΓ. Είδα ότι αναφέρεσαι σε Cubase και τέτοια. Τα διδάσκονται στο ΤΕΙ. Απλώς στους τίτλους μαθημάτων δεν θα δεις Cubase, κτλ, αλλά τίτλους όπως: Studio Protool, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ, mastering, κτλ. 

Στο ΤΕΙ, δλδ, οι τίτλοι των μαθημάτων δλδ αναφέρονται στο πώς επεξεργάζεσαι τον ήχο (χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων cubase, κτλ). Όχι, στο ποια προγράμματα χρησιμοποιείς για να τον επεξεργαστείς.

Και πάλι, για λεπτομέρειες, θα σε βοηθήσει το 3 του προηγούμενου ποστ μου. Ψάξε στο fb το γκρουπ των φοιτητών της σχολής που θες, και ρώτα τους ό,τι σε ενδιαφέρει.


#6   
bv
Περαστική Νότα
Chat
23.01.2015, 16:25

Alexiou981 κι εγώ σκέφτομαι περι μαθημάτων επεξεργασίας ήχου τελευταία. Κλίνω ίσως σε κάποια  online μαθήματα ή σεμινάρια . Το ψάχνω δηλαδή έτσι. Πολλά πανεπιστήμια , εξωτερικού κυρίως, κάνουν τμήματα online μαθημάτων! Σκέψου κ ψάξε κι αυτό αν σ ενδιαφέρει


#7   
LydiaS
Βασική Νότα
Chat
27.01.2015, 10:11
Σεβαστές όλες οι απόψεις αλλά να πω ότι από ΙΕΚ σε ΙΕΚ και από ειδικότητα σε ειδικότητα τα πράγματα διαφέρουν. Πήγαινε και ρίξε μία ματιά σε Ιδιωτικό ΙΕΚ στην οδό Κοδρικτώνος και θα δεις ότι ειδικά στον τομέα της Μουσικής Τεχνολογίας υπάρχει μεγάλη οργάνωση, επώνυμοι συνεργάτες και στούντιο που είναι ανοιχτά 24 ώρες! Ας μην εκφραζόμαστε εριστικά και άσχημα και επηρεάζουμε αρνητικά τον κόσμο χωρίς να ξέρουμε. Και όλα αυτά τα λέω γιατί έχει φοιτήσει εκεί πολύ κοντινό μου άτομο και μου έχει μεταφέρει τα καλύτερα... Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις!
#8   
geo321
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
27.01.2015, 17:47

Καλησπερα και απο μενα........................για μενα το πρωτο πραγμα που πρεπει να δεις ειναι που θελεις να πας,αν δεν ξερεις που θελεις να πας δεν θα φτασεις ποτε.

Για μενα προσωπικα ειναι 2 εντελως διαφορετικα πραγματα ο ηχοληπτης απο το μουσικο παραγωγο,ασχετα με το τι συμβενει σημερα.

Ενας ανθρωπος λοιπον θα πρεπει η να διαλεξει ενα πραγμα να σπουδασει η πολλα,αναλογα με τα λεφτα του με το χρονο του κ.λ.π.

Ο ηχοληπτης αρχικα ειναι ενας ανθρωπος που χειριζεται καποια μηχανηματα μεσα σε ενα χωρο και πρεπει να ξερει το τι κανει το κεθε μηχανημα το τι προσφερει ποιες ειναι οι δυνατοτηες του κ.λ.π. ετσι ωστε να γραψει το αποτελεσμα που θα προκυψει απο ενα ανθρωπο η απο ενα συνολο.

Ο μουσικος παραγωγος πρεπει να εχει γνωση το πως θα στησω ενα τραγουδι,τι θα κανει ποιος,τι ηχος πρπει να βγει και πολλα αλλα.

Αυτος ο ανθρωπος δεν ειναι απαραιτητο να ξερει πως θα χειριστει ενα μηχανημα αλλα πως το τραγουδι θα εχει καλυτερο ηχο,αρα ενορχηστρωση,αρα μουσικες σπουδες πιθανον γνωσεις μαρκετινγκ,τι μηχανηματα θα πρεπει να εχω κ.λ.π.

Οπως βλεπεις ειναι πολλα πραγματα και διαφορετικα που φυσικα και μπορεις να τα σπουδασεις αν θελεις και μπορεις.

Οσο αναφορα το τει η το ιεκ,εγω θα πω πως και στα ιεκ υπαρχουν ανθρωποι με σπουδες διδακτορικα κ.λ.π. 

Δεν ειναι απαραιτητο πως εγω αν εχω διδακτορικο οτι σιγουρα θα γινω καθηγητης σε πανεπιστημιο.

Αν θες λοιπον να μαθεις πολλα πραγματα για τον ηχο και με βαθος και πιο πολυ βαση στην θεωρια και λιγοτερο στην πραξη πηγαινε σε τει.

Αν θες περισσοτερο πραξη και λιγοτερο θεωρια πηγαινε σε ιεκ.

Αν θες να γινεις ενας σωστος μουσικος παραγωγος πρεπει να σπουδεσεις μουσικη ενορχηστρωση κ.λ.π. αυτο δεν θα το σπουδασεις ουτε στο τει ηχοληψιας ουτε στο ιεκ.

Στο ιεκ θα παρεις βασεις αλλα θα ειναι μπερδεμενες και οχι γιατι φταιει καποιος καθηγητης,απλα γιατι η μουσικη και αυτα που λεω πιο πανω θελουν χρονια,ουτε 2 ουτε 4. σιγουρα 10 με 12 αναλογα φυσικα με το ποσο ταλεντο εχεις ποσο δουλευεις και με το ποσο σωστος θες να εισαι απεναντι σε καποιον που ζηταει τις υπηρεσιες σου.

Βλεπεις κανονικα δεν υπαρχει κατι ευκολο.............ασχετως εαν σημερα μπορει καποιος να κανει ενα δισκο βαζοντας ενα ηχοληπτη που εχει καποιες βασικες γνωσεις να γραφει μεσα απο ενα synth midi νοτες και να κανει ολη την δουλεια,του μουσικου παραγωγου του ενορχηστρωτη του να κανει mix,rec kai mastering.

Σε αυτη την δουλεια υπαρχει ενας ανθρωπος εξιδικευμενος για καθε κοματι και καθε ρολο που κανονικα εχει γνωσεις για το αντικειμενο του.


#9   


Αυτά τα διάβασες;