ελληνική μουσική
238 online   ·  208.897 μέλη

Αλλαγή ωδείου

ElViolinist
Περαστική Νότα
Chat
17.07.2015, 21:23

Πάω σε ένα ωδείο από το οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος, ειδικά από το δάσκαλο μου. Όμως η τιμή του είναι αρκετά ακριβή για εμένα, περίπου 100 ευρώ το μήνα και θα ακριβύνει και άλλο του χρόνου γιατί δε θα είμαι πια καινούριος οπότε δε θα έχω την έκπτωση. Επίσης κάτι άκουσα και για το ΦΠΑ ότι θα ανέβει οπότε το κόστος θα πάει γύρω στα 120 ευρώ που είναι ένα ποσό το οποίο πραγματικά, δε θέλω να το διαθέσω τα βρίσκω πάρα πολλά και οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας. Όμως θέλω οπωσδήποτε να συνεχίσω το βιολί γιατί το αγάπησα. Βρήκα ένα ωδείο αρκετά φθηνότερο που αν κάνω 2 όργανα θα μου έρθει η τιμή περίπου γύρω στα 100 ευρώ (ίσως λίγο λιγότερο). Για δεύτερο όργανο είμαι μεταξύ τρομπέτας, τσέλου η πιάνου (αγαπώ τον ήχο και των 3). Ποιο προτείνετε; Σκεφτόμουν από τη μια ότι το τσέλο θα είναι πιο εύκολο από το βιολί, το φλάουτο θα είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί δεν έχω ξαναδοκιμάσει πνευστό και το πιάνο νομίζω είναι απωθημένο μου.. ΥΓ επειδή το βιολί είναι αρκετά δύσκολο θέλω κάτι που να βγάζει ωραίο ήχο έστω και αν δε μπορώ να παίξω πολλά κομμάτια.. πχ το πιάνο σαν πιάνο α ακούγεται πάντα δε θα σκούζει σαν το βιολί..

[ τροποποιήθηκε από τον/την ElViolinist, 18-07-2015 02:23 ]


#1   
DanaeAthanasiadou
Σολίστ
Chat
18.07.2015, 11:31

Το τσέλο είναι παρόμοιο με το βιολί, οπότε αν ξέρεις να παίζεις βιολί θα μπορείς να παίξεις και τσέλο. 
Το να αγοράσεις τρομπέτα θα σου βγει αρκετά ακριβό ( όλα τα πνευστά είναι ακριβά, γιατί εσωτερικά τουλάχιστον, είναι καλυμμένα με ασήμι, είτε χρυσό για προστασία από τα υγρά του στόματος).
Το πιάνο είναι επίσης αρκετά ακριβό σαν όργανο, αλλά τουλάχιστον μπορείς να ξεκινήσεις με ένα αρμόνιο.

Προσωπικά θα σου σύστηνα να μη κάνεις 2ο όργανο. Μάθε καλά το ένα, φτάσε σε ένα αρκετά καλό επίπεδο και μετά ασχολήσου με ένα άλλο. 

Το να κάνεις 2 όργανα ταυτόχρονα, τη στιγμή που δεν είσαι προχωρημένος σε έστω ένα, δεν είναι κ πολύ καλή ιδέα. Αλλά αυτό είναι δική σου απόφαση.

Επίσης το γεγονός πως το άλλο ωδείο που βρήκες έχει 2 όργανα στη τιμή του ενός, θα έπρεπε να σε προβληματίσει. Τουλάχιστον εμένα ως καθηγήτρια μουσικής, χρόνια σε ωδεία, με προβληματίζει πάρα πολύ. Ειδικά σε ότι αφορά στο επίπεδο των καθηγητών που διδάσκουν εκεί πέρα, στο επίπεδο του ωδείου συνολικά και στο επίπεδο σπουδών που προσφέρει.


Είναι αναγνωρισμένο από το κράτος? Έχεις δει τον αριθμό απόφασης? Έχεις κάνει έστω ένα δοκιμαστικό μάθημα να δεις αν σου ταιριάζει ο καινούριος καθηγητής? Από την άλλη, ποιο ωδείο είναι ανοιχτό τέτοια εποχή? Τα ωδεία κλείνουν τέλη Ιούνη και ανοίγουν αρχές Σεπτέμβρη.

Εγώ στη θέση σου ( μιας που είπες ότι σου ταιριάζει ο καθηγητής από το παλιό σου ωδείο) θα επικοινωνούσα μαζί του/της να συζητήσουμε για ιδιαίτερα. Τα οποία θα σου βγουν λιγότερα απ' ότι έδινες στο ωδείο.


#2   
CROSS
MusicHeaven Guru
Chat
18.07.2015, 13:06

Ποσο κρίμα να είναι πλέον τα ωδεία ΜΟΝΟ επιχείρησεις και τίποτα περισσότερο...αυτό το 2 σε 1 μου θυμίζει πιτσαρία.Μήπως να βάλουν δώρο και κανενα αναψυκτικό?Αν διψάσεις  απο το ένα όργανο στο άλλο να μη τρέχεις στα περίπτερα.

Μήπως το ωδείο που αναφέρεσαι αρχίζει απο ΟΠ και τελειώνει σε ΡΑ ?Aν είναι αυτό,κάνει πολύ καλό,νταβαντζιλίκι.Ψάχνει δασκάλους που έχουν μαθητές(απο ιδιαίτερα),να τους γράφει εκεί,να τους παίρνει τα μισά δίδακτρα και σε αντάλλαγμα να του δίνουν την ''5ετη εγγύηση''που χρειάζεται στο υπουργείο.Η απόλυτη κατάντια δηλαδή.

Το καλύτερο είναι να κάνεις ιδιαίτερα με τον καθηγητή σου,που σου αρέσει κιόλας.Σίγουρα γίνεται μην έχεις αμφιβολία για αυτό.Κάνε μέχρι να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο,κι αν ενδιαφέρεσαι να το πάς για πτυχίο κλπ,μπαίνεις στο ωδείο εκείνη την περίοδο.Σχετικά με τα θεωρητικά,είναι το Α και το Ω.Που πάς χωρίς αυτα,με αλλα λόγια.Και εκεί δε χρειάζεται να χρυσοπληρώνεις ωδείο.Με τον ίδιο καθηγητή,μπορείς να κάνεις τα βασικά θεωρητικά τουλάχιστον.Απο κει και πέρα,αν θες να πας για πιο σοβαρά,κάνε λίγο αργότερα(να χεις προχωρήσει το βιολί πρώτα γιατί δε θα χεις χρονο αλλιώς)αρμονία.Μετά θα δείς αν θελεις να προχωρήσεις κι αλλο στα θεωρητικά.Προς το παρόν δε σε ενδιαφέρει αυτό.

Σχετικά με την επιλογή 2ου οργάνου,κατα τη γνώμη μου ακολούθησε το απωθημένο σου.Το τσέλο που αναφέρεις είναι ενα συγκλονιστικης ομορφιάς όργανο(και ακουστικά και ως εικόνα).Αν γίνεις καλός βιολονίστας,θα μπορεις λογικά να ασχοληθείς και με αυτό,χωρίς μεγάλο κόστος πιστεύω(δεν εννοώ σχετικά με την απόκτηση του οργάνου).Το φλάουτο,επίσης είναι υπέροχο.Αν είσαι και σε ηλικία που μπορεί να παρασυρθείς να αρχίσεις κάπνισμα,είναι μια τέλεια επιλογή για να μην το κάνεις.Ως πνευστό,χρειάζεται δυνατούς πνεύμονες.:)

Το τρίλημμά σου είναι μεγάλο.Ακολούθησε το ένστικτό σου λοιπόν.

Αλλά ΑΝ το 2ο όργανο το συζητας μονο και μονο επειδή ειναι στο πακέτο προσφοράς,νομίζω είναι εντελώς λάθος ως κριτήριο.

Και ξαναλέω,πόσο κρίμα,η μουσική,μία απο τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του ανθρώπου,να έχει συνδεθεί τόσο πολύ πλέον με τα διαβολοχαρτάκια(=λεφτά)Κάπου είχε πάρει το αυτί μου μια τύπισσα που έλεγε ότι για να καταργηθούν τα δίδακτρα χρειάζονται μόνο μερικά ψωροεκατομμύρια.:ρ.Και επείδη ακούμε αυτές τις μέρες τις λέξεις δις σαν να ναι καραμέλες(που είναι δηλαδή),λίγα εκατομμύρια να έβαζαν για να καλύπτεται η πληρωμή των δασκάλων κλπ,τα δίδακτρα δε θα υπήρχαν,και τώρα εσύ δε θα είχες αυτες τις απορίες!:)

[ τροποποιήθηκε από τον/την CROSS, 18-07-2015 23:48 ]


#3   
ElViolinist
Περαστική Νότα
Chat
18.07.2015, 20:17
Συμφωνώ μαζί σου αυτά που λες περί ωδείων και επιχειρήσεις.. δηλαδή πρέπει κάποιος να είναι πλούσιο να ασχολείται με μουσική; Γιατί αντικειμενικά για τις εποχές που ζούμε 110-120 ευρώ το μήνα για βιολί για κάποιον όπως εγώ που κάνει 1,5 χρόνο βιολί δεν είναι πάρα πολλά;; Όχι το ωδείο δεν είναι αυτό που λες το λένε ελεύθερο και μου φαίνεται συμπαθητικό από το site. Δεν έχει προσφορά 2 σε 1 απλά όπως τα υπολόγισα εγώ μου βγαίνει όσο το άλλο ωδείο. Τώρα για δεύτερο όργανο το σκέφτομαι είμαι και 22 χρονών μαντράχαλος. Σκεφτόμουν ότι το φλάουτο ναι μεν είναι ωραίο, αλλά μου θυμίζει το βιολί με την έννοια ότι παίζουν και τα 2 κυρίως τη μελωδία.. το πιάνο το νιώθω πιο ολοκληρωμένο και θεωρώ ότι συμπληρώνει ωραία το βιολί.. τώρα το τσέλο απλά θα έχει ενδιαφέρον να βρίσκω και τις διαφορές μεταξύ αυτού και του βιολιού + τη φοβερή χροιά του.
#4   
CROSS
MusicHeaven Guru
Chat
19.07.2015, 00:00

Εντάξει,πάλι καλά που δεν ήταν προσφορά 2 σε 1.Τουλάχιστον δεν έφτασε μέχρι εκεί το πράγμα.

Νομίζω απο αυτα που γράφεις ότι σου αρέσουν και  τα 3 εξίσου.Είσαι ακόμα πολύ μικρός,οπότε μπορείς άνετα να τα μάθεις και τα 3 κάποια στιγμή.Δε παίζει κανένα ρόλο η ηλικία και ειδικά στη μουσική δεν θα σταματήσεις ποτέ να ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα,όσες γνώσεις κι αν αποκτήσεις,είτε σε επίπεδο οργάνου,είτε σε θεωρητικό.


#5   
ElViolinist
Περαστική Νότα
Chat
19.07.2015, 03:02
Έχεις δίκιο μου αρέσουν και τα 3.. Το βιολί που μαθαίνω δεν πρόκειται να το αφήσω μέχρι να το κατέχω σαν όργανο.. μακάρι να μπορέσω να παίξω και τα 3 μια μέρα.. για την ωρα με έχει κερδίσει το φλάουτο. Λέω να αγοράσω ένα αυτές τις μέρες και βλέπουμε.. κάπως έτσι ξεκίνησα και με το βιολί..
#6   
essendream
Συγχορδία Μινόρε
Chat
19.07.2015, 13:54

Είχα καταλάβει στην αρχή ότι μάλλον ζοριζεσαι με την τιμή του ωδείου σου που είναι ακριβό αλλά έχεις βρει τον ιδανικό δάσκαλο!! Δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΚΟΛΟ να βρεις καλό δάσκαλο! Πίστεψέ με γιατι έχω βασανιστει πολύ με το θέμα αυτό του δασκάλου θέλοντας να μάθω ακορντεόν!!

Βάλε προτεραιότητες και μην επηρεάζεσαι εύκολα με αυτά που σου τάζουν τα ωδεία! Και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών τα ίδια κάνουν για να κερδίσουν πελατεία!! Δύο γλώσσες και η δεύτερη σου ρχεται φτηνότερη! Άλλο όμως η ξένη γλώσσα κι άλλο η μουσική που θέλει πολύ ώρα πρακτικής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!!

Κράτησε το ωδείο σου για την ώρα, γιατι δεν ξέρεις τι διευκολύνσεις μπορείς να έχεις τώρα που σφίγγουν όλο και περισστόερο τα ζωνάρια! Μπορεί να απφασίσει το ωδείο σου να κρατήσει την ίδια τιμή και έτσι να συνεχίσεις να έχεις τον καλό δάσκαλο! Συζήτησε το επίσης με τον δάσκαλο βιολιού μήπως δύο ιδιαίτερα το μηνα αντί για τέσσερα στο ωδείο σου δίνουν την ίδια ποιότητα χωρίς να ζορστείς παραπάνω!

Μάθε καλύτερα αυτό το υπέροχο όργανο που διάλεξες γιατί για να αγοράσεις αυτή τη στιγμή πνευστό που να ναι καλό κι όχι.....made in China  πιστεψέ με ότι θα σου έρθει δυό φορές η ετήσια σου εισφορά στο ωδείο! Βάλε και τα έξοδα για να το μάθεις με έναν καλό δάσκαλο..... τρέχα γύρευε μετά να βρεις τόσα λεφτά!!

Να θυμάσαι πως για να χεις εσύ μια πιο ποιοτική Διδασκαλία ενός οργάνου, ένα ωδείο που δεν λειτουργεί καθαρά ως επιχείρηση του τύπου 2 σε 1 σαν τα....σαμπουάν μαλλιών, είναι πολύ συμφερτικότερο από αυτό που θέλει να κερδίζει πελατεία και μετά από ένα χρόνο βαράει τιμές ενώ έχεις αρχίσει και δεύτερο όργανο και δεν θες να το σταματήσεις!!  Καταλαβαίνεις τώρα τι θέλει να πετύχει το "πελατειακό ωδείό" που σου τάζει δύο όργανα στην τιμή του ενός;;;

Είναι ωστόσο αναπόφευκτο ένα ωδείο να μην λειτουργήσει και ως επιχείρηση αφού είναι ουσιαστικά μια επιχείρηση!!! Έχει έξοδα ΦΠΑ όπως κι εσύ, Καθηγητές να πληρώσει, γραμματεία και καθαριστές, καθαρίστριες και όλα όσα έχει μια επιχείρηση. Σεβάσου το ωδείο σου για αυτό που είναι και για την ποιότητα που σου προσφέρει αφού βρήκες όπως λες καλό δάσκαλο. Δεν ξερω τη ηλικία σου , εισαι έφηβός; Εϊναι πολυ όμορφο να ασχολείσαι με μουσική και πολύ εποικοδομητικό! Φθάσε λοιπόν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο με το υπέροχο όργανο που  διάλεξες, και άσε τα τρία μαζί γιατί οι καιροι σφίγγουν άγρια και ήδη το ένα θα σου φτάνει σε λίγο καιρό..... και δεν θα απορείς καθόλου για την δυσκολία του να παίξεις και τα τρία μαζί μια μέρα!!


#7   
ElViolinist
Περαστική Νότα
Chat
19.07.2015, 17:05
Έχεις δίκιο σε αυτά που λες essendream. Με τον δάσκαλο τα πάω πολύ καλά, προσέχει τη λεπτομέρεια και νιώθω ότι δε με αφήνει στην τύχη μου και μου μαθαίνει γενικά πράγματα. Μου έχει μιλήσει και λίγο γενικότερα για τη μουσική (δουλεύει κα σε συμφωνική). Βέβαια έχω παρακολουθήσει και μια χρονιά θεωρητικά οπότε μας γλίτωσε χρόνο από το να μου μαθαίνει θεωρία. Το άλλο ωδείο που είδα δεν έχει τέτοιο πακέτο απλά χρεώνει 69 ευρώ το μήνα για 40 λεπτά και 59 ευρώ το μήνα για 30 λεπτά . Επίσης κάτι γράφει για μια μικρή έκπτωση αν γραφτείς και σε δεύτερο μάθημα (το έχει και το ωδείο μου αλλά όση έκπτωση και να έχει 180 το μήνα θα μου βγει). Οπότε μαθηματικά και μόνο εγώ κατέληξα ότι σε αυτό το ωδείο μπορώ να μάθω 2 όργανα στην τιμή που στο άλλο ωδείο μαθαίνω το ένα. Δεν έχω μιλήσει με το άλλο ωδείο μόνο το site έχω δει. Αν κρατήσει την παλιά τιμή θα μείνω, αλλά 120 ευρώ ειλικρινά δε μπορώ να διαθέσω και το βρίσκω και άσχημο με αυτή την κατάσταση που ζούμε να μην υπάρχει κατανόηση από φορείς πολιτισμού. Εκτός αν θέλουν η μουσική να ναι για 5-10 άτομα. Φλάουτο θα πάρω ένα φτηνο και βλέπουμε. Αν δε ότι μου αρέσει θα πάρω ένα ακριβότερο (έχω βρει από τον νάκα με 250 ευρώ). Δε μπορώ όμως να επενδύσω σε ένα μουσικό όργανο πρωτού βεβαιωθώ ότι μου αρέσει..
#8   
essendream
Συγχορδία Μινόρε
Chat
19.07.2015, 19:46

Nα ξέρεις πως ένα πραγματικά καλό φλάουτο θα κάνει πάνω από 1.000 ευρώ.

Τώρα βέβαια εξαρτάται από τις προτεραίότητές σου όπως είπα. Η ποιότητα στην προσφορά τέχνης αφορά και την ζήτηση και την προσφορά. Δεν είναι ούτε ιεραποστολή, ούτε φιλανθρωπία. Είναι τέχνη και πρέπει να σέβεται τον εαυτό της!! Όσοι θέλουν να ασχοληθούν μαζί της θα κάνουν και θυσίες, και όταν μιλάμε για θυσίες δεν εννούμε για μόνο 20 ευρώ επιπλέον τον μήνα..... αλλού όι θυσίες φτάνουν και τα 40 ευρώ το μήνα! Έχουμε μάθει στα παζάρι .....αυτό είναι το πρόβλημά μας τελικά!!!

Αυτό που πληρώνεις αυτό παίρνεις και σου εύχομαι να μην μετανιώσεις που άφησες τον κατοχυρωμένο καθηγητη που μάλιστα είναι και μέλος συμφωνικής οπότε θα σου μάθει πραγματικά πολλά πράγματα για έναν αμφιβόλων προσώντων που απλα΄προσπαθεί να επιβιώσει από τις γνώσεις του στο όργανο που παίζει......Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή συνέχεια σε ότι αποφασίσεις!!! {#emotions_dlg.biggrin}


#9   
ElViolinist
Περαστική Νότα
Chat
19.07.2015, 23:48
Δε θα πάρω ένα ακριβό φλάουτο γιατί ακόμα δε ξέρω αν θα κάνω μάθημα ή αν θα μου αρέσει. Επίσης και με ενα καλό φλάουτο άμα δε ξέρεις να παίζεις δεν έχει νόημα. Σε πρώτη φάση θέλω να πειραματιστώ μόνος μου. Η τέχνη πρέπει να είναι προσιτή σε όλους. Δε λέω να είναι και τσάμπα γιατί και οι μουσικοί κάπως πρέπει να ζήσουν. Για τις εποχές που ζούμε όμως 120 ευρώ για ένα όργανο και μάλιστα για αρχάριο είναι υπερβολικά πολλά. Και δεν είναι μόνο αυτά είναι και άλλα που σου τραβάνε ανά διαστήματα. Ειδικά για οτ φλάουτο το οποίο ελπίζω να αγοράσω κάποια από αυτές τις μέρες θέλω κάποιον απλά να μου δείξει τα στοιχειώδη και ας μην είναι και ο κορυφαίος του είδους του.
#10   
ElViolinist
Περαστική Νότα
Chat
23.09.2015, 01:19
Τελικά έμεινα στο ωδείο που ήμουν και πιστός στο βιολί. Ούτε φλάουτα ούτε τίποτα. Ξανερωτεύτηκα το βιολί θα έλεγα. Και θέλω να μείνω πιστός στην όποια τέχνη έχω αποκτήσει και να την εξελίξω. Αν δεν το κάνω να "τραγουδήσει" δε θα το αφήσω από τα χέρια μου. Νιώθω ότι έχει τόση δύναμη μέσα του το βιολί που πρέπει να του επιτρέψω να τη βγάλει με τη μουσική του.
#11   


Αυτά τα διάβασες;