ελληνική μουσική
    625 online   ·  210.826 μέλη

    Πιάνο δίπλα σε καλοριφέρ,γίνεται?

    LydLyd
    27.09.2015, 18:30

    Καλησπέρα σας,

    μετακόμισα σε καινούργιο σπίτι επιπλωμένο αυτη τη βδομάδα και η μοναδική θέση που χωράει το πιάνο είναι ακριβώς δίπλα σε ενα καλοριφέρ. Γνωρίζω οτι δεν κανει καλό αλλα ξέρει κάποιος πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι ?? Απλά ξεκουρδίζεται ή καταστρέφεται και εσωτερικά? Μήπως θα μπορουσα να κλείσω το συγκεκριμένο καλοριφερ?

    [ τροποποιήθηκε από τον/την LydLyd, 27-09-2015 18:31 ]


    CROSS
    27.09.2015, 21:48

    Γιατί δεν αλλάζεις τη διαρρύθμιση του χώρου,για να χωρέσει αλλού?Εγώ αυτό θα έκανα.Αν το βάλεις δίπλα σε καλοριφέρ που θα λειτουργεί,ξέχνα το το πιάνο σου!Οπότε ή θα το κλείσεις όπως είπες,ή θα το βάλεις σε άλλο σημείο.Και εννοείται ότι θα πρέπει να αφήσεις μια μικρή απόσταση απο τον τοίχο(που πρέπει να είναι εσωτερικός)μια παλάμη περίπου.


    STEFANOS604
    28.09.2015, 10:49

    Δεν έχω πιάνο , όμως αυτά που θα πω ισχύουν για όλα τα έγχορδα και για τις ηλεκτρονικές συσκευές και άρα με την κοινή λογική και για το πιάνο που έχει χορδές.

    Είμαι σίγουρος ότι με την αγορά πιάνου και ειδικά αν είναι ακριβό στο συνοδευόμενο εγχειρίδιο σίγουρα θα υπάρχουν ,μεταξύ των άλλων και πληροφορίες για τις ελάχιστες αποστάσεις από θερμαντική πηγή , για τρόπους προφύλαξης από μη απ’ ευθείας ηλιακές ακτίνες σε μια ηλιόλουστη μέρα μέσα από το παράθυρο , από συνθήκες υψηλής υγρασίας….( Στα νησιά τα περισσότερα σπίτια χρησιμοποιούν αφυγραντήρα ) .

    Τα πιάνο , τα έγχορδα…είναι κατασκευασμένα από πολλούς διαφορετικούς τύπους υλικών όπως ξύλα κορυφαίας ποιότητας , σίδηρο,  ορείχαλκο, πλαστικό , κλπ τα οποία όλα επηρεάζονται διαφορετικά από την ηλικία , τη φθορά από τη χρήση,τη θερμοκρασία και την υγρασία.

    Μεταβολή των ανωτέρω παραμέτρων θα έχει σαν συνέπεια τη φθορά τους και ένα πρώτο σύμπτωμα θα είναι η μη σταθερότητα του κουρδίσματος.

    Άρα το σώμα του καλοριφέρ σίγουρα θα επηρεάσει κάποια απ’ αυτά τα υλικά και αν είναι πλησίον του σώματος ίσως κάποια των υλικών να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά.

    Στην περίπτωση σου , αν δεν υπάρχει άλλη λύση μετακίνησης σε άλλο σημείο ή αν δεν να κατεβάσεις τη θερμοκρασία του σώματος , το κούρδισμα θα βαίνει προς ύφεση .

    Η κεντρική θέρμανση ξέρουμε επίσης ότι ξηραίνει τον αέρα και  κατά συνέπεια, θα απομακρύνει την υγρασία από τα ξύλινα μέρη του πιάνου με καταστροφικές συνέπειες αν τέτοιο περιβάλλον είναι καθημερινό.

    Μια καλή λύση είναι να ρυθμίσετε το συγκεκριμένο σώμα αρκετά χαμηλά .

    Επίσης αν τοποθετήσετε το πιάνο (?)  ή οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή τουλάχιστον 30 – 40 cm από το σώμα καλοριφέρ σε μια μέτρια θερμοκρασία θα πρέπει να είναι ΟΚ .

    Αν όμως  το δωμάτιο είναι κρύο, εις βάρος της υγείας σας και του παιξίματος (με κρύα δάκτυλα σίγουρα δεν παίζεις σωστά) και αφού υποχρεωτικά δεν υπάρχει για την τοποθέτηση του άλλος χώρος με τις σωστές περιβαλλοντικές συνθήκες τότε:

    Απενεργοποιήστε το συγκεκριμένο σώμα και χρησιμοποιήστε ηλεκτρικό σώμα μακρύτερα

    Αν όχι , αυτό που προτείνω είναι όχι μόνο για πιάνο αλλά και οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή αλλά και λοιπά έγχορδα όργανα:

    Το καλοριφέρ σου σίγουρα θα έχει φάτσα τη πίσω πλευρά του πιάνου. Βέβαια το ξύλο του περιβλήματος του πιάνου είναι καλό μονωτικό υλικό για τα εξαρτήματα στο εσωτερικό του .

    Καλόν είναι επίσης να τοποθετήσετε ένα μπολ με νερό (τα γνωστά εμαγιέ , κεραμικά…) με όσο το δυνατόν  μεγαλύτερη επιφάνεια ( για καλύτερη εξάτμιση ) να ακουμπά επίπεδα στο συγκεκριμένο σώμα του καλοριφέρ ώστε να αυξάνεται η υγρασία κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης αν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή.

    Θα μπορούσες για περισσότερη ασφάλεια να ζητήσεις από ένα επιπλοποιείο να σου κόψουν στις διαστάσεις της πίσω πλευράς του πιάνου ένα κομμάτι λεπτό κόντρα πλακέ που να το ντύσεις με αλουμινόχαρτο και να το τοποθετήσεις , με κάποια γωνία που εσύ θα δεις ποια είναι η καλύτερη , στο ενδιάμεσο πιάνου – σώματος καλοριφέρ που να ενεργεί σαν μία προστατευτική ασπίδα μεταφοράς της θερμότητας στο πιάνο και σαν ανακλαστήρας θερμότητας.

    Μερικοί ,διακοσμητικά,επεενδύουν με ξύλο τα σώματα των καλοριφέρ αφήνοντας οπές στο πάνω μέρος ή στα πλάγια

    Για 100% προστασία άλλαξε διαμέρισμα

    [ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 28-09-2015 10:53 ]


    LydLyd
    28.09.2015, 19:41
    Ευχαριστώ πολυ για την κατατοπιστικότατη απάντηση.....Θα κάνω οτι μπορώ γιατι δίνω για πτυχίο και δεν θα μ αρεσε να καταστραφεί το πιανο μου :)
    AlkisKakaliagos
    28.09.2015, 22:48

    Γίνεται.Παίζω πιάνο και χορδίζω επίσης πιάνα.Το πιάνο μας πρέπει να το έχουμε μακρυά από πηγές θερμότητας.Αλλά ένα τζάκι και ένα σώμα καλοριφέρ δεν είναι το ίδιο πράγμα.Βάλε το πιάνο δίπλα στο καλοριφέρ.'Οταν θ'ανάψεις το καλοριφέρ βάλε το χέρι σου πάνω στην επιφάνεια του πιάνου και παρατήρησε πόσο ζεστάθηκε.Μπορεί να νοιώσεις πολύ χαμηλή θερμότητα άρα και ακίνδυνη.Αν νοιώσεις οτι πρέπει να προστατέψεις το πιάνο μπορείς να βάλεις ανάμεσα τους μια επιφάνεια θερμομονωτική (ένα κομάτι φελιζόλ) σε διαστάσεις ίσες της επιφάνειας του πιάνου που βλέπει προς το καλοριφέρ.Θα πρέπει να γνωρίζεις οτι τα καλοριφέρ θερμαίνουν τον αέρα,γίνεται πιο ελαφρύς και φεύγει προς τα πάνω.Αυτά που έγραψα ισχύουν μόνο για τα συνηθισμένα σώματα καροφέρ και όχι για άλλες θερμαντικές πηγές (τζάκια,σόμπες κλπ.