ελληνική μουσική
372 online   ·  209.018 μέλη

Η όπερα του Βέρντι Οθέλλος στο Ηρώδειο

Sofia
Φθασμένος
Chat
16.06.2005, 23:36
Η όπερα του Βέρντι "Οθέλλος" στο Ηρώδειο από τη Λυρική Σκηνή


Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι "Οθέλλος" παρουσιάζεται στις 22, 23, 24 και 26 Ιουνίου στο Ηρώδειο.
Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυστινού, σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, διεύθυνση χορωδίας Φάνης Παλαμίδη και χορογραφία της Ιρίνας Ακριώτη.
Τους δύο πρωταγωνιστικούς ανδρικούς ρόλους κρατούν εναλλάξ, για τον "Οθέλλο", ο Χάικι Σιούκολα 22, 24/6 και ο Βαγγέλης Χατζησίμος 23, 26/6 και για τον "Ιάγο" ο Φράντς Γκρούντχεμπερ 22, 24/6 και ο Βιτόριο Βιτέλι 23, 26/6, ενώ στο ρόλο της Δεισδαιμόνας θα εμφανιστεί η Δήμητρα Θεοδοσίου.
Στους λοιπούς ρόλους εμφανίζονται η Μαρία Μαρκέτου, ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Φίλιππος Δελατόλας, ο Κωνσταντίνος Σφυρής, ο Κωνσταντίνος Κατσάρας, ο Δημήτρης Πλατανιάς και ο Διονύσης Σουρμπής.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι στο κάτω διάζωμα 80, 70, 60, 50 και ομαδικό 40 ευρώ. Στο άνω διάζωμα 35, ομαδικό και σπουδαστικό 25 ευρώ.
Μετά την επιτυχημένη όπερα "Αΐντα", ο Τζουζέπε Βέρντι συνέθεσε σε ηλικία 76 ετών τον εκρηκτικό "Οθέλλο".
Η όπερα ακολουθεί την πλοκή του ομώνυμου δράματος του Σαίξπηρ, ο οποίος υπήρξε ο αγαπημένος ποιητής του μουσουργού.


Το λιμπρέτο που έγραψε ο στενός συνεργάτης του Βέρντι, Αρίγκο Μπόιτο, περιγράφει βήμα προς βήμα τον καταποντισμό του ήρωα από την κορυφή της δόξας του στην κόλαση της αρρωστημένης του ζήλιας.
Η δράση εκτυλίσσεται στην Κύπρο. Εκεί, διοικητής του νησιού είναι ο ηρωικός πολεμιστής "Οθέλλος" που έχει παντρευτεί την πανέμορφη πατρικία της Βενετίας, Δεισδαιμόνα. Ο Οθέλλος, δυνατός και κυρίαρχος άνδρας, το μόνο που δεν μπορεί να τιθασεύσει είναι ο ίδιος του ο εαυτός και τα ξεσπάσματά του.
Σπρωγμένος από τον ραδιούργο και εκδικητικό σημαιοφόρο του, Ιάγο, θα αποδεχθεί, χωρίς να εξετάσει, τις ψευδείς κατηγορίες εναντίον της γυναίκας του, και πλημμυρισμένος από ζήλια, θα στραγγαλίσει την αθώα Δεισδαιμόνα, νομίζοντας ότι τον απατά.


Πηγή: www.ert3.gr/news

#1   


Αυτά τα διάβασες;