Βλέποντας την αγωνία του ατόμου να μπορέσει να διαλέξει ότι καλύτερο μπορεί και θέλει να πετύχει για το μέλλον του, θα ήθελα να πω δυό λόγια, με σκοπό να βοηθήσω έστω και λίγο αν μπορώ, ένα άτομο το οποίο είναι άγνωστο σε εμένα. Θεωρώ σαν δεδομένο ότι το ενδιαφέρον είναι πραγματικό και δεν πρόκειται απλώς για μία έμμεση διαφήμιση με μορφή ερωτο-απαντήσεων, αλλά ακόμα και έτσι αν είναι δεν πειράζει, κάποιες πληροφορίες μπορεί να είναι χρήσιμες σε κάποιον που ενδιαφέρεται.
Δεν τυχαίνει να γωρίζω την Sae και το πρόγραμμα σπουδών τους, αλλά από ότι είδα στην ιστοσελίδα της Sae, δίνει Βρετανικό πτυχίο Bachelor. To πτυχίο bachelor από όσο γνωρίζω αναγνωρίζεται πλήρως σε όλη την ευρώπη. Όταν αποφοιτήσει κάποιος από ένα τέτοιο κολλέγιο, το πτυχίο bachelor που θα πάρει θα πρέπει να είναι απολύτως ίδιο με αυτό που θα έπαιρνε αν φοιτούσε στην Βρετανία στο πανεπιστήμιο Middlesex University, με το οποίο συνεργάζεται το ίδρυμα που είναι στην ελλάδα. Για σιγουριά ρωτήστε το αυτό.
Η διάρκεια σπουδών στην Αγγλία (γενικά για ένα πτυχίο) είναι 36 μήνες, δηλαδή 3 χρόνια. Αυτός είναι και ο χρόνος σπουδών στην Αγγλία για να πάρει κάποιος γενικά το πρώτο πανεπιστημιακό πτυχίο (Bachelor) και αν διακριθεί για την βαθμολογία του, τότε το παίρνει με honours, δηλαδή παίρνει "Bachelor in honours" που σημαίνει "με άριστα" ή με "αριστεία". Το bachelor μετράει πολύ στην αγορά εργασίας σαν το σπουδαιότατο πρώτο βήμα, ή αν προτιμάτε σαν το σπουδαιότατο πρώτο άλμα προς την επαγγελματική επιτυχία. (Αυτό το HONS που διάβασα παραπάνω να υποθέσω ότι σημαίνει "Honours"?)
Φυσικά και η εργασιακή εμπειρία που θα αποκτήσει ο απόφοιτος και κάτοχος πτυχίου Bachelor, στην πορεία της εργασίας του μετά την αποφοίτηση, θα παίξει και αυτή τον δικό της μεγάλο ρόλο.
Στη Αμερική η διάρκεια σπουδών γενικά για κάποιο πτυχίο Bachelor είναι 4 έτη, αλλά μη νομίζεις ότι στην Αγγλία κάνουν κάτι λιγότερο, απλά το αμερικάνικο σύστημα είναι λίγο διαφορετικό από το αγγλικό. Δηλαδή στο αμερικάνικο σύστημα μπορείς να πάρεις σαν μάθημα επιλογής "ελληνική γλώσσα", όπου σαν ελληνας που είσαι τα μιλάς άψογα, άρα έχεις ένα Α + plus στο μάθημα αυτό, κάτι που σου ανεβάζει τον μέσο όρο της βαθμολογίας σε όλα τα μαθήματα και έτσι μπορείς να πάρεις καλύτερους βαθμούς στο πτυχίο. Ή ακόμα μπορείς να επιλέξεις σαν μάθημα επιλογής "κολύμβηση" που ξέρεις π,χ, ότι είσαι πολύ καλός σε αυτό, άρα να έχεις και από εκεί ένα A+ Plus, κάτι που θα σου ανεβάσει τον μέσο όρο της γενικής βαθμολογίας.
Στο Αγγλικό σύστημα δεν εχεις δυνατότητα να πάρεις ένα τέτοιο μάθημα "χάρισμα", και τα μαθήματα επιλογής είναι και αυτά σχετικά με το αντικείμενο σπουδών σου και έτσι παραμένεις σφικτά συνδεδεμένος με το κύριο αντικείμενο των σπουδών σου οπότε τελειώνεις σε 3 χρόνια. (παρενθετικά λέω ότι στην Σκωτία ίσως να υπάρχουν κάποιες διαφορές στα έτη, ας κοιτάξει ο κάθε ενδιαφερόμενος τι ισχύει)
Φυσικά στην Αμερική για αυτό το 4 έτος πληρώνεις, δεν είναι δωρεάν. Στην Αγγλία "καθαρίζεις" σε 3 χρόνια, άρα πληρώνεις 1 έτος λιγότερο, άρα σου έρχεται πιό φτηνά, όχι μόνο σαν τα δίδακτρα του ενός επιπλέον έτους, αλλά σου έρχεται φτηνότερα και σαν κόστος διαμονής, (ενοίκια, φαγητό, και διάφορα αλλά έξοδα).
Επειδή διάβασα σε προηγούμενο ποστ (με αγγλικούς χαρακτήρες) κάτι περίπου "πήγαινε κατευθείαν στην αγγλία να σπουδάσεις", πρέπει να πω ότι δεν είναι έτσι κάτι τόσο απλό να πάς κατευθείαν στο αγγλικό πανεπιστήμιο, γιατί θα πρέπει να υπολογήσεις τα δίδακτρα του προγράμματος σπουδών που θα ακολουθήσεις (πληροφορίες στα site των πανεπιστημίων) και σε αυτά να προσθέσεις και το κόστος διαμονής, φαγητού, εισητήρια αεροπορικά ή και απλά καθημερινά, και διάφορα άλλα έξοδα, και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η Αγγλία είναι ακριβή για το μέσο εισόδημα. Για τους πλούσιους δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Δεν το λέω αυτό για να αποθαρρύνω κανέναν, το λέω για να ληφθεί υπ όψιν.
Αν πας κατευθείαν στην Αγγλία για σπουδές θα πρέπει επίσης να ζυγίσεις καλά τα αγγλικά που μιλάς και που καταλαβαίνεις. Είσαι σίγουρος-η ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις και να κατανοήσεις τους αγγλικούς όρους του προγράμματος που σε ενδιαφέρει; Μήπως χρειάζεσαι κάποια εντατικά μαθήματα αγγλικών και με χρήση των όρων του αντικειμένου που θα σπουδάσεις ειδικά αν σκοπεύεις να αρχίσεις (ή να συνεχίσεις) σπουδές στην Βρετανία; Δες το καλά αυτό.
Από όσο γνωρίζω τα μαθήματα στα κολλέγια στην Ελλάδα γίνονται στα ελληνικά, γιατί δίνουν πρώτα έμφαση στην κατανόηση των μαθημάτων. Παράλληλα όμως ο ενδιαφερόμενος-φοιτητής πρέπει να δείξει ενδιαφέρον για να καταλαβαίνει όσο πιό καλά την αγγλική γλώσσα. Όσο πιό καλά καταλαβαίνει αγγλικά, τόσο το καλύτερο, γιατί θα του χρειαστούν, ειδικά αν συνεχίσει τις σπουδές του στην Βρετανία.
Επικοινώνησε με το Sae και κάνε αρκετές ερωτήσεις.
Μιά επκοινωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κολλεγίων, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμη.
Σύνδεσμος Ελληνικών Κολλεγίων
http://hca.gr/
υ/σ Όλοι γνωρίζουν ότι τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ είναι Ανώτερα από τα ιεκ, και τα ιεκ είναι κατώτερα των Πανεπιστημίων. fanya24 γενικά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν και αυτοί που κινούνται από ταπεινά κίνητρα και φθονούν τα Κολλέγια.
Φθονούν την ιδιωτική εκπαίδευση για πολλούς λόγους, ίσως και προσωπικούς ή καθαρά ιδεοληπτικούς-κομματικούς. Φθονούν αυτούς που πάνε σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ποιός ξέρει, ίσως επειδή δεν μπορούν να πάνε οι ίδιοι, ή για όποιον άλλο λόγο μπορείς ή δεν μπορείς να φανταστείς. Επίσης Φθονούν και την επιτυχία των άλλων. Αυτή είναι μία αλήθεια που σίγουρα έχω διαπιστώσει.
Ακόμα και αυτά που διαβάζεις τώρα σε αυτό το ποστ από ένα απλό μέλος (εμένα) του φόρουμ, θα πρέπει να τα διασταυρώσεις, γιατί κανείς δεν μπορεί να σου πεί τι να κάνεις και οι πραγματικά αρμόδιοι να σου δώσουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται είναι τα ιδρύματα-Κολλέγια που συνεργάζονται με τα Βρετανικά Πανεπιστήμια. Το λέω αυτό προς αποφυγήν άσκοπων παρεξηγήσεων. Έχω ξαναγράψει σε παρόμοιο θέμα ότι μόνο οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποφασίσουν τι να κάνουν.
Ότι πάντως και αν αποφασίσεις να κάνεις, σου εύχομαι καλή επιτυχία.