ελληνική μουσική
106 online   ·  208.213 μέλη

Συνοδευτικός εξοπλισμός για βιολί

andreas1111
Περαστική Νότα
Chat
02.02.2016, 21:53

Ψάχνω πληροφορίες για τεχνικό εξοπλισμό βιολιού που θα μου δώσει τη δυνατότητα να έχω ηλεκτρονική υποστήριξη από άλλα όργανα άλλα και ένταση ήχου , ώστε να μπορώ μόνος μου να εμφανίζομαι σε ζωντανές παραστάσεις. Ευχαριστω για τη βοήθεια.


#1   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
04.02.2016, 00:24

Απαντώ, χωρίς να είμαι γνώστης βιολιού, στο ποστάρισμα σου καθώς το βιολί είναι ακουστικό όργανο και για την ηλεκτρονική υποστήριξη χρησιμοποιείται ο ίδιος εξοπλισμός όπως στην ακουστική κιθάρα , μπουζούκι….

Όταν λέμε ‘’Ακουστικά Όργανα’’ εννοούμε αυτά τα οποία ακούγονται χωρίς να χρειάζονται ενίσχυση. (πχ βιολί, ακουστική & κλασσική κιθάρα , φυσαρμόνικα ,Ντραμς, τρομπέτα…..)

Όταν στα παραπάνω όργανα θέλουμε να ενισχύσουμε τον ήχο τους τότε χρειαζόμαστε έναν ενισχυτή που να δίνει καθαρό τον ήχο τους χωρίς παραμόρφωση και εφφέ.  Αυτοί οι ενισχυτές λέγονται  Ενισχυτές Ακουστικών Οργάνων  (Acoustic Amps).

Η σύνδεση των οργάνων αυτών γίνεται με μικρόφωνα , μαγνήτες και πιεζοηλεκτρικούς αισθητήρες .

 

Αισθητήρες βιολιού:

Ένα βιολί μπορεί να έχει από τη μάνα του ηλεκτρονικό σύστημα (συνήθως piezo/ κρύσταλλο) ή αν δεν έχει, μπορείς να τοποθετήσεις εσύ κάψα σε στυλ βεντούζας (πχ ΕΔΩ) ή κάψα αυτοκόλλητη (πχ ΕΔΩ: ) ευκόλως τοποθετούμενη και αποσπώμενη χωρίς να αφήνει ίχνη ή κάψα με κλιπ (πχ ΕΔΩ : ). Σπάνια θα βρείτε βιολί με αισθητήρα μαγνήτη (πχ ΕΔΩ :) , όπως και με κάψα μικροφώνου (πχ ΕΔΩ :)

 Κάψα με προενισχυτή ή χωρίς προενισχυτή (preamp);

Με την κάψα (ανάλογα μάρκας) παίζεις και ακούγεσαι χωρίς προενίσχυση. Μπορείς όμως για καλύτερη ποιότητα και για να βάλεις δικά σου χαρακτηριστικά στον ήχο να χρησιμοποιήσεις εξωτερικό προενισχυτή (όχι στο σώμα του βιολιού - πχ ΕΔΩ :). Στα ηλεκτρικά βιολιά σε άλλα υπάρχει μόνο η κάψα και δεν απαιτούν προενισχυτή (πχ ΕΔΩ : ) και άλλα απαιτούν προενισχυτή (πχ ΕΔΩ : )

 Ενισχυτές Βιολιού

Ισχύει κι εδώ ότι είπαμε στο άρθρο για ‘’ Ενισχυτές Ακουστικών Οργάνων ’’ . .

 Ακουστικοί Ενισχυτές

1η περίπτωση:

Πχ ΕΔΩ: Τέτοιον ενισχυτή χρειάζεσαι αν θέλεις αυτόνομα να παίζεις σε μια ταβέρνα και γενικά σε μικρή αίθουσα λίγων ατόμων. Αυτοί οι ενισχυτές ( για όργανα ) έχουν 2 βαθμίδες.

  • Τον προενισχυτή για την προενίσχυση του σήματος από  HiZ/Instrument level (εκεί συνδέεται το βύσμα ‘’καρφί’’ του καλωδίου από το βιολί , κιθάρα, μπουζούκι..) ο οποίος ενισχύει το σήμα σε επίπεδο Line level και
  • Τον τελικό ενισχυτή που ενισχύει το σήμα σε  Speaker Level (είναι στις υποδοχές που συνδέονται τα ηχεία)

 2η περίπτωση:

Αν παίζεις με μεγάλη ορχήστρα τότε απαιτείται ένας μεγάλος σε watts ενισχυτής ΡΑ (πχ ΕΔΩ : ) ο οποίος είναι αυτόνομο κομμάτι στο οποίο συνδέεται κονσόλα (πχ ΕΔΩ : )και από τον οποίο, σε speaker level, οδηγούνται τα παθητικά ηχεία (πχ ΕΔΩ J.

Εσύ , αν παίξεις σε τέτοιο συγκρότημα απλά θα συνδέσεις το βύσμα ‘’καρφί’’ του καλωδίου της κάψας του βιολιού σου σε μια είσοδο της κοινής κονσόλας.

 3η περίπτωση:

ίδια φιλοσοφίας με την 2η περίπτωση) αλλά για μικρά σχήματα (Μικρά Συστήματα PA) δείτε ΕΔΩ:

Κονσόλα + αυτοενισχυόμενα ηχεία ή αυτονισχυόμενη κονσόλα

 

4η περίπτωση:

Όλοι οι ενισχυτές κιθάρας (στο Clean Channel) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση ακουστικής κιθάρας (φυσικά και ηλεκτρικής , όμως στο Lead Channel) , βιολιού , μπουζουκιού , ……

 5η περίπτωση:

 Με ελάχιστα χρήματα (το δικό μου Layout) για υπαίθριες εκδηλώσεις , για παρέα σε σπίτια και ταβέρνες , όπου ανάλογα του ενισχυτή θα έχεις και την αντίστοιχη ένταση.

 

 

Σίγουρα θα σε βοηθήσουν όταν παίζεις μόνος σου:

READY Greek DRUM RYTHMS – ΕΤΟΙΜΟΙ Ελληνικοί ΡΥΘΜΟΙ ΝΤΡΑΜΣ: ΕΔΩ

 


#2   


Αυτά τα διάβασες;