ελληνική μουσική
457 online   ·  208.867 μέλη

Θέλω να μάθω να τραγουδάω

ElViolinist
Περαστική Νότα
Chat
03.03.2016, 21:26

Μου αρέσει πολύ η μουσική και το τραγούδι. Εδώ και μερικά χρόνια μαθαίνω και βιολί οπότε έχω άμεση επαφή με τη μουσική. Επίσης η φωνή μου δεν είναι καλή, είμαι φάλτσος. Σκεφτόμουν όμως, συγκριτικά με το βιολί ότι και το να τραγουδάς μαθαίνεται κάπως.. θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν για κάποιον που δεν έχει καλή φωνή μπορεί να υπάρξει σημαντική βελτίωση αν ακολουθήσει μαθήματα για να μπορεί (όχι επαγγελματικά φυσικά) να τραγουδάει και το αποτέλεσμα να μην είναι απλά υποφερτό, αλλά να ναι μελωδικό. Έχω επίσης ακούσει ότι δεν είναι όλες οι φωνές για όλα τα κομμάτια και μπορεί να είσαι καλός σε ένα είδος μουσικής που δε σου αρέσει. Εγώ θα ήθελα ένα μουσικό είδος ανάλογο με αυτό των nightwish. Ξέρω ότι η ανάρτηση μου είναι λίγο τρικυμία εν κρανίω αλλά κάποιος σχετικός φαντάζομαι μπορεί να καταλάβει τι εννοώ. 

ΥΓ πόσο περίπου στοιχίζουν τα μαθήματα φωνητικής; και πόσα χρόνια χρειάζεται για να δεις σημαντική βελτίωση;


#1   
Sofiannam
Περαστική Νότα
Chat
03.05.2016, 15:55

Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια όσο το δυνατότερο κατατοπιστικότερη απάντηση,  αν και δεν είμαι σε καμία περίπτωση ειδικός.

Η δασκάλα της φωνητικής μου, έχει αναλάβει κατά καιρούς φωνές που ήθελαν λίγη περισσότερη δουλειά, όπως υποθέτω από τα λεγόμενά σας είναι και η δική σας, και κατάφεραν έστω και μετά από αρκετό καιρό και πολύ κόπο να φτάσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα.Μου έχει πει για μία συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς βέβαια να γνωρίζω από κοντά την κοπέλα, η οποία ήταν φάλτσα και δεν μπορούσε να πει ούτε ένα στίχο του εθνικού μας ύμνου σωστά. Μου είχε πει χαρακτηριστικά πως δεν καταλαβαινες για ποιο τραγούδι επρόκειτο.

Κι όμως, αν δεν κάνω λάθος μετά από διάστημα 3-4 χρόνων, κατάφερε να τραγουδάει ολοσωστα. Βέβαια κάθε φωνή είναι διαφορετική και μπορεί να χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο χρόνο για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν κρίνω βέβαια από την γνώση του βιολιού, το οποίο από όσο γνωρίζω χρειάζεται μουσικό αυτί, εσείς πρέπει να έχετε μουσικό αυτί ή αν μην τι άλλο να μπορείτε ευκολότερα να "καταλάβετε" μια μελωδία, άρα να σας είναι ευκολότερη η επίτευξη του στόχου για το τραγούδι.

Επαναλαμβάνω, βέβαια, πως σε καμία περίπτωση δεν είμαι ειδικός. Ξέρω σίγουρα όμως πως αν αφιερώσετε λίγο χρόνο και κόπο θα δείτε αργά ή γρήγορα μεγάλη αλλαγή!

Όσον αφορά τα μαθήματα από προσωπική πείρα, αν και δεν έχω αλλάξει ωδείο στα δύο χρόνια που κάνω φωνητική, κυμαίνονται γύρω στα 100€. Συνήθως βέβαια για τον πρώτο χρόνο υπάρχει μία έκπτωση της ταξης των 25 ευρώ. 

Ελπίζω να βοήθησα έστω και 2 μήνες μετά από την δημοσίευση σας! 

[ τροποποιήθηκε από τον/την Sofiannam, 03-05-2016 16:02 ]


#2   
DanaeAthanasiadou
Σολίστ
Chat
03.05.2016, 18:01

Καλησπέρα, Χρόνια Πολλά!

Μόλις είδα την ανάρτησή σου φίλε μου και ήθελα να σχολιάσω κάποια πράγματα πάνω σε όσα λες....

Αρχικά λες πως είσαι φάλτσος, από την εμπειρία μου ως μουσικός κ καθηγήτρια φωνητικής θα ήθελα να σε ενημερώσω πως το ποσοστό των ανθρώπων που είναι πραγματικά φάλτσοι είναι περίπου 3% στον παγκόσμιο πληθυσμό.. Αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το ότι κάποιος προσπαθεί να τραγουδήσει εκτός τονικότητας του, εκτός έκτασης του, όπως θες πες το, με αποτέλεσμα να ακούγεται φάλτσος, χωρίς όμως να είναι πραγματικά...

Μπορείς να δεις σημαντική βελτίωση στη φωνή σου αν έχεις 3 πράγματα: υπομονή, επιμονή και καλό δάσκαλο/δασκάλα.

Το ότι μπορεί να είσαι καλός σε ένα είδος που δε σου αρέσει δε σημαίνει πως πρέπει σώνει και καλά να ασχοληθείς με αυτό. Καλύτερα να προσπαθήσεις γι' αυτό που σε εκφράζει καλύτερα.
Έτσι κι αλλιώς με υπομονή, επιμονή και καλό δάσκαλο, μπορείς να μάθεις να τραγουδάς ότι αγαπάς.

Η μουσική των Nightwish είναι αρκετά δύσκολη όσο αφορά στη γυναικεία φωνή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι ακατόρθωτη, έτσι κι αλλιώς, τουλάχιστον η Tarja Turunen έχει κάνει κλασικό, είναι αυτό που λέμε "σοπράνο" ( ειμαι fan ), η Anette Olzon από μικρή ασχολήθηκε με το όμποε (άσχετο), αλλά προέρχεται από μουσική οικογένεια και η τελευταία Floor Jansen ειναι καθηγήτρια φωνητικής. 

Όσο αφορά στο κόστος των μαθημάτων, αυτό εξαρτάται από το δάσκαλο ( αν κάνεις ιδιαίτερο ) ή από το ωδείο στο οποίο θα επιλέξεις..

Η βελτίωση εξαρτάται από τον κάθε μαθητή. Φυσικά παίζει ρόλο και το κάτα πόσο έχει γνώσεις κι εμπειρία ο δάσκαλος, αλλά είναι 20% του δασκάλου και 80% του μαθητή. Το ίδιο ισχύει και για τα όργανα..

Ελπίζω να βοήθησα, αν χρειάζεσαι παραπάνω πληροφορίες, είμαι στη διάθεσή σου.


#3   


Αυτά τα διάβασες;