ελληνική μουσική
84 online   ·  209.548 μέλη

Απορία για mini amp ακουστικής

mihalis19
Περαστική Νότα
Chat
13.03.2016, 21:24

γεια σας! Επειδή είμαι άσχετος θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση! Έχω μια ηλεκτροακουςτικη  κιθάρα. Αν αγοράσω τον μικρό ενισχυτή vox amplug joe satrian θα μπορώ να ακούω ήχο ΜΟΝΟ από τα ακουστικά μου; Ή θα ακούγεται και ο φυσικός ήχος από την κιθάρα; Το θέλω για να μην ενοχλώ το μωρό. . ειμαι σκέτη ηχορύπανση!  

συγχωρέστε με αν ρωτάω βλακεία αλλά δεν έχω πολλές γνώσεις! 

Σύμφωνα με την λογική θα ακούγεται και ο φυσικός ήχος της κιθάρας αλλά δεν ξέρω! 

Ευχαριστω και σορρυ για τον κόσμο που κούφανα με την ερώτηση! Χάχαχαχ

[ τροποποιήθηκε από τον/την mihalis19, 13-03-2016 22:00 ]


#1   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
13.03.2016, 23:07

Ανόητες ερωτήσεις πιστεύω ότι δεν υπάρχουν. Απαντήσεις ναι.  Λάθος ερωτήσεις ναι είναι αυτές που δεν έχουν απάντηση.

Στο θέμα μας τώρα.

Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί ή μάλλον δεν το σκέφτηκα έτσι γιατί πολλές φορές τα βράδια έκανα practice απλά τοποθετώντας  μια κάλτσα  κάτω απ’ τις χορδές στην πλευρά του καβαλάρη και δεν ακουγόταν καθόλου. Αλλά αυτό το έκανα αλά για να μάθω τους δακτυλισμούς κάποιου ακόρντου και τα γυρίσματα ( αλληλουχία ακόρντων ) κάποιων ακόρντων χωρίς να νοιάζομαι αν ακούγονται.

Απ’ τη στιγμή που είδα το ποστάρισμα σου μέχρι τώρα δοκίμασα διάφορα:

  • Σφράγισα την οπή με σκληρό χονδρό χαρτόνι (μικρή εξασθένηση)
  • Σφράγισα την οπή με 2 σφουγγαράκια (μικρή εξασθένηση)
  • Παραγέμισα το ηχείο με ένα μεγάλου μήκους βελούδο που είχα για εργασίες από κάποια παλιά πολυθρόνα μέχρι την οπή και φρόντισα να ακουμπά και στο άνω και στο κάτω καπάκι αφού οι δονούμενες χορδές θέτουν σε κίνηση τη γέφυρα της κιθάρας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί δόνηση στο καπάκι . Μετά  σφράγισα την οπή με το σκληρό αρχικό χαρτόνι (αρκετά σημαντική εξασθένηση)

Πιστεύω αν το ηχείο παραγεμιστεί πλήρως η σίγαση θα είναι σχεδόν πλήρης. Θα πρέπει όμως να βρεις κάποιο ύφασμα που να μπορείς εύκολα να το εισάγεις και να το εξάγεις. Τέτοιο ύφασμα έχουν κάποιες μωροδιακές κουβερτούλες. Είχα κάποια τέτοια αλλά δεν ήθελα να τη χαλάσω να κάνω λωρίδες που θα της έραβα μεταξύ τους ώστε να εισάγονται και να εξάγονται εύκολα στο ηχείο.

Κάτι άλλο που σκέφτομαι αλλά δεν το έχω τώρα , θα το δοκιμάσω αύριο, είναι να βάλω εντός του ηχείου ένα μπαλόνι, να το φουσκώσω μέχρι να αγγίξει με πίεση το άνω – κάτω καπάκι. Αν πετύχει τότε όταν θες να ακούγεται κανονικά το σπας και όταν θέλεις σίγαση τοποθετείς νέο. Θα τα πούμε αύριο μετά τη δοκιμή.


#2   
mihalis19
Περαστική Νότα
Chat
13.03.2016, 23:54

Βρήκα αυτό εδώ! υπαρχείο και βίντεο στο Youtube.  http://m.ebay.co.uk/itm/231855119504

Η απορία είναι η εξής έστω ότι βάζω μέσα ρούχα μπαλόνια Η ακόμα και αυτό που δείχνω πιο πάνω! Αν βάλω τον ενισχυτή τον μικρό και συνδέσω τα ακουστικά μου θα ακούγεται σωστά ή οχι;; 


#3   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
14.03.2016, 08:22

 

Αυτό που δείχνεις είναι ένα είδος φθηνού STRING DAMPENER ή  Fretwrap όπως αλλιώς λέγεται που περιέγραψα στα σχόλια στο άρθρο μου εδώ: χρησιμοποιείται κυρίως στις ηλεκτρικές κιθάρες μεταξύ χορδών και ταστιέρας και ολισθαίνει επί της ταστιέρας. Χρησιμοποιώντας το για mute φυσικά αυτό που θα ακούς από τον ενισχυτή θα είναι αλλοιωμένο .

Το ίδιο , αλλά με κόστος μηδενικό, μπορείς να πετύχεις αν τυλίξεις εναλλακτικά (από τη μια χορδή  να περνάει από πάνω και από την άλλη αποκάτω) μια λωρίδα χαρτιού ή λεπτού υφάσματος ή για πλήρη σίγαση ,όπως ήδη είπα, να τοποθετήσεις μια κάλτσα ή….. κάτω απ’ τις χορδές στην πλευρά του καβαλάρη

Με το παραγέμισμα που ανέφερα ο ήχος θα είναι φυσιολογικός αφού στην ουσία έχεις μετατρέψει την ακουστική σε ηλεκτρική (χωρίς ηχείο) 

  • Στην 1η περίπτωση επιδράς στις χορδές (γι αυτό ο ήχος θα ίναι εντελώς αλλοιωμένος απ' τον ενισχυτή.
  • Στη 2η περίπτωση επιδράς στο ηχείο (και συγκεκριμένα κάνεις το άνω καπάκι αναίσθητο στις δονήσεις των χορδών - όπως δυμβαίνει στην ηλεκτρική κιθάρα)

[ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 14-03-2016 08:27 ]


#4   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
14.03.2016, 14:43

Το θέμα ήταν πράγματι ενδιαφέρον, τοποθέτησα μπαλόνι….αλλά και βιντεοσκόπησα και τις άλλες παραπλήσιες μεθόδους . Αλλά καλύτερα δείτε τα στο Video που μόλις ανέβασα:

 


#5   
mihalis19
Περαστική Νότα
Chat
19.03.2016, 22:32

Μπράβο! Κατατοπιστικοτατο και άψογο! Ευχαριστώ παρά πολυ! 


#6