Δίπλωμα Πιάνου. Ώρες διαβάσματος, ταχύτητα, τελικός στόχος

JulietMich
04.03.2020, 20:52

Γεια σας!

Είμαι μαθήτρια πιάνου εδώ και 9 χρόνια.Είχα πάρει την απόφαση να μην δώσω πτυχίο αλλά να πάω κατευθείαν για δίπλωμα.Πριν λίγο καιρό έδωσα προκριματικές εξετάσεις όλα τα κομμάτια, εκτός από το concerto και ετοιμάζομαι να δώσω τον Ιούνιο οπότε βρίσκομαι στην τελική ευθεία. Ξέρω όλα τα κομμάτια απ'έξω. Παρόλο που είμαι τόσο κοντά στις εξετάσεις αναρωτιέμαι αν θα είμαι έτοιμη να δώσω καθώς η δασκάλα μου από την μία μου λέει ότι ειμαι σε καλό δρόμο αλλά από την άλλη με πιέζει να παίζω πιο γρήγορα, πράγμα που εμένα δεν μου βγαίνει. Όταν παίζω πολύ γρήγορα αγχώνομαι πάρα πολύ, δεν καταλαβαίνω τι παίζω και ετσι προκύπτουν πολλά λάθη. Αυτό δεν μου αρέσει καθόλου γιατί εγώ θέλω να νιώθω το κομμάτι όταν παίζω και όχι απλά να εντυπωσιάζω με την ταχύτητα και την δεξιοτεχνία. Με ενδιαφέρει το παίξιμό μου να ταιριάζει με την προσωπικότητά μου και όχι να προσπαθώ να κάνω show, κάτι που είναι τελειώς εκτός του χαρακτήρα μου.Γιαυτό θα ήθελα να ρωτήσω, το δίπλωμα απαιτεί οπωσδήποτε μεγάλη ταχύτητα; Το γεγονός ότι έχω πάρα πολύ άγχος όταν παίζω μπροστά σε άλλους, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Στόχος μου είναι απλά να πάρω το χαρτί για να ξεκινήσω να δουλεύω ως δασκάλα. Δεν σκοπεύω να κάνω δημόσιες εμφανίσεις, να γίνω σολίστ κτλ. Εδώ τώρα έρχομαι και στον δεύτερο προβληματισμό μου.Μήπως, επειδή δεν το έχω τόσο με την ταχύτητα και τον κόσμο, δεν είμαι για δίπλωμα;;

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι πάνω από 5 ώρες την ημέρα μου είναι πολύ δύσκολο να παίζω..Τις φορές που έχω προσπαθήσει να παίξω περισσότερο νιώθω μεγάλη κούραση, δεν μπορώ να συγκεντωθώ, κάνω περισσότερα λάθη και νιώθω ότι οι παραπάνω ώρες δεν θα μπορέσουν να μου προσφέρουν τίποτα. Η δασκάλα μου λέει ότι το δίπλωμα θέλει τουλάχιστον 7 ώρες αλλά εγώ πιστεύω ότι αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εσείς από την δική σας εμπειρία τι γνώμη έχετε πάνω σε αυτά;

Ευχαριστώ!


pmatsinopoulos
23.10.2020, 12:41
Πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Κρίμα που δεν έχει απαντήσει κάποιος που ξέρεις. Θα με ενδιέφεραν και εμένα οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές.
-aggelikh-
05.10.2021, 10:02
Το διάβασμα στο δίπλωμα όπως και στο πτυχίο έχει να κάνει με τις ανάγκες του κάθε μαθητή. Άλλος μπορεί να χρειάζεται όλη τη μέρα να διαβάζει και αλλος μπορεί να χρειάζεται 5 ώρες. Το ζήτημα είναι να δεις εσύ πως ανταπεξερχεσαι και από ποια ώρα και μετά κουράζεσαι. Κατά τη γνώμη μου θεωρώ οτι λειτουργεί το να παίζεις με πολλά διαλείμματα. Έτσι δίνεις στον εαυτό σου χρόνο να αφομοιώσει ο,τι έμαθε. Οσον αφορά τη ταχύτητα, καλό είναι να την εφαρμόζεις εκεί που χρειάζεται ανάλογα το κομμάτι και όχι παντού.
anonimimousikos
10.10.2022, 23:11
Είμαι κι εγώ στο πτυχίο μου, βέβαια έχω πολύ δρόμο ακόμα. Επειδή δουλεύω το κλασικό οκτάωρο δεν έχω χρόνο για διάβασμα. Οι καθηγητές μου, μου λένε ότι για μένα το ιδανικό διάβασμα αυτή τη στιγμή θα είναι 3 ώρες μαξ. Επειδή κι εγώ μετά τις 5 ώρες είμαι σαν ζόμπι, κάνω λάθη, δεν αφομοιώνω αυτό που παίζω και δεν υπάρχει η απαραίτητη συγκέντρωση λόγω κούρασης θεωρώ πως δεν ωφελεί να διαβάζουμε 7 και 8 ώρες χωρίς το διάβασμα εν τέλει να είναι ποιοτικό. Καλύτερα λίγες ώρες και καλές. Αγχώνομαι κι εγώ πάρα πολύ με την ταχύτητα και δεν βγάζω τον εκφραστικό χαρακτήρα του κομματιού. Αυτό που μου λένε επίσης είναι ότι καλύτερα είναι να το παίξω το κομμάτι λίγο πιο αργά στις εξετάσεις αλλά να είναι σωστό στο χρόνο, στις νότες φυσικά και στις δυναμικές, να μπορώ να το ερμηνεύσω σαν επαγγελματίας. Οπότε λίγο πιο αργά παρά γρήγορα, με άγχος και σαν ρομπότ.
klapatas
07.12.2022, 13:25
Οποιος σου ειπε οτι χρειαζεσαι 7 ωρες την ημερα για το διπλωμα ειναι ασχετος με την τεχνη και επιστημη του πιάνου, ξεκαθαρα, οποιος και να ειναι! Εκτος και προετοιμαζεσαι για το διαγωνισμο Van Cliburn οποτε εκει το συζηταμε. Αν η υλη που εχεις κανει ειναι ελειπης και δεν εισαι ετοιμη για δίπλωμα ειναι αλλο θεμα. Ουτε οι 12 ωρες θα σε σωσουν. Αν εχεις καποιο βιντεο που να παιζεις μπορω να σου πω αν εισαι επιπεδου διπλώματος και αν εχεις τα στοιχειωδη τεχνικα και ερμηνευτικα στοιχεια που χρειαζονται. Ακουω και κρινω εκατοντάδες υπερ-ταλαντουχα και χαρισματικα παιδια και εφηβουε σε μηνιαια βαση και μπορω να σε βοηθησω. Μιση σελιδα να παιξεις απο καθε κομματι του διπλώματος αρκει για να εχω πληρη αποψη.