ελληνική μουσική
415 online   ·  210.210 μέλη

Κατατόπιση ως προς τα μαθήματα που θα χρειαστώ.

IoannaKj
08.04.2020, 21:08

Γεια σας παιδιά! 
Ίσως φανεί περίεργη η απορία μου, αλλά θα ρωτήσω. 

Θέλω να μάθω μουσική. Να μάθω να διαβάζω μουσική, να τοποθετώ την φωνή μου σωστά πάνω στις νότες που θα διαβάζω και θέλω να μάθω και πιάνο. 
Το θέμα είναι το εξής όμως. Είμαι σχεδόν 30 και δεν έχω καμία προηγούμενη μουσική εμπειρία, πέρα από ό,τι κάναμε κάποτε στο σχολείο και ό,τι τραγουδούσα στο θέατρο όταν ασχολιόμουν με την υποκριτική (έχω κάνει musical). 

Δεν ξέρω τι να ζητήσω, πώς να το ζητήσω, αν βγάζει νόημα αυτό που θέλω και αν είναι εφικτό στην ηλικία μου. 

Ονειρεύομαι; Υπάρχει περίπτωση σε τέτοια ηλικία να μάθω αυτά που θέλω; Γίνεται; Και αν ναι, πώς θα τα ζητήσω. Ντρέπομαι πάρα πολύ να πάω έτσι χύμα στο κύμα σε ένα ωδείο και να ρωτήσω γιατί πραγματικά, δεν γνωρίζω τι να ζητήσω. 
Στο παρελθόν έκανα ορθοφωνία (στη δραματική σχολή) και φωνητική (σε ωδείο) αλλά ουσιαστικά, απλά μου δίνανε τραγούδια από musical και τα τραγουδούσα στην φωνητική. Δεν ξέρω καν αν αυτό κάνουν στη φωνητική στα ωδεία. Εγώ πάντως, αυτό έκανα. Αυτό που θέλω είναι να έχω μια παρτιτούρα πχ και να μπορώ από μόνη μου να τη διαβάζω σωστά "αυτόματα" χωρίς να την σκέφτομαι. 

Συγνώμη αν σας κούρασα. 
Ευχαριστώ! 


CROSS
09.04.2020, 13:20

Το θέμα της ηλικίας μην το σκέφτεσαι.Το 30 είναι ένας αριθμός,τίποτα περισσότερο και τελείως σχετικός.Αυτό που αντιλαμβανόμαστε πχ σαν ένα έτος,απο μια άλλη οπτική μπορει να ισοδυναμεί με ένα δέκατο του δευτερολέπτου.Το διάστημα που θα είσαι σε αυτή τη ζωή δε το καθορίζει αυτός ο αριθμός.Επίσης όσα πράγματα και να σπουδάσεις πάνω στη μουσική,ποτέ δε θα είναι αρκετά γιατί δεν υπάρχει πραγματικό τέλος σπουδών.Άρα κι απο τα 15 να ξεκινούσες δε θα άλλαζε ουσιαστικά κάτι,εκτός απο το ότι θα απολάμβανες τη διαδρομή περισσότερο καιρό.Τέλος,για να το ψάχνεις σημαίνει ότι είναι κάτι που σου λείπει.Οπότε ξεκίνησέ το χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Όμως δεν κατάλαβα τί ακριβώς ρωτάς.Απο τη μία αναφέρεις ότι έχεις κάνει φωνητική σε ωδείο και έχεις τραγουδήσει σε musical,κι απο την άλλη ότι δεν ξέρεις να διαβάζεις νότες αλλά ούτε και να τις τραγουδάς σωστά.Ίσως έχεις διατυπώσει λάθος τις ερωτήσεις σου.Οπότε καλό είναι να το ξεκαθαρίσεις για να ξέρουμε τι να απαντήσουμε. Για να σε διευκολύνω λίγο,μπορείς να αναφέρεις ένα πχ απο κάτι που τραγουδούσες παλιότερα;


IoannaKj
09.04.2020, 16:52
Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Λοιπόν, ξέρω εντελώς τα βασικά. Δηλαδή το κλειδί του σολ πάνω στο πεντάγραμμο και τους χρόνους που έχει μία νότα (ολόκληρο, μισό κτλ). Αυτά είναι που είχαμε μάθει στο δημοτικό. Από κει και πέρα, δεν έχω κάνει κάτι παραπάνω σε σπουδές στη μουσική. Στη δραματική σχολή και στο ωδείο που πήγα για να κάνω musical, απλά μου δίνανε το κομμάτι με τις νότες και τα λόγια και απλά το τραγουδούσα. Χωρίς να μου ζητάνε να τραγουδήσω τις νότες. Απλά "με το αυτί μου" ό,τι άκουγα από το πιάνο που με συνόδευε. Απλά επειδή μου έχει μείνει από μικρή η διάρκεια της νότας όταν τη βλέπω (πάνω στο πεντάγραμμο εννοώ), με διευκόλυνε στο να τραγουδήσω ένα τραγούδι που δεν ήξερα καθόλου, αλλά με πολλή πολλή δυσκολία. Ούτε στο ωδείο ούτε στη δραματική σχολή μου μάθανε νότες, ή να διαβάζω αυτά που βλέπω σε ένα πεντάγραμμο. Κι εγώ πήγα με την προοπτική ότι αυτά θα τα μάθαινα. Τουλάχιστον στο ωδείο. Αλλά δεν... Με λίγα λόγια για να μην σε μπερδεύω παραπάνω, θέλω να μάθω να διαβάζω στο 100% μια παρτιτούρα (έτσι λέγεται το κομμάτι που είναι γραμμένο στο πεντάγραμμο;) και να μπορώ να ξέρω ότι η νότα που τραγουδάω είναι πχ η Λα ή η Ντο κοκ. Και επειδή θα ήθελα πάρα μα πάρα πολύ να μάθω και πιάνο, θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να το κάνω. Ακούω συχνά να μου λένε ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να παίξω κάτι γιατί δεν έχω μακριά δάχτυλα πχ. ή ότι θέλει πάνω από 10 χρόνια για να παίξεις πιάνο κτλ. Αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει να δίνω ρεσιτάλ. Απλά να παίζω κομμάτια.
CROSS
10.04.2020, 12:03

Καλησπέρα,μα τί ώδείο ήταν αυτό;δεν έχω ξανακούσει κάτι ανάλογο!

Ξεκινάω απο το θέμα του πιάνου.Αρχικά μην σκέφτεσαι τί σου λένε δεξιά και αριστερά.Επικεντρώσου μόνο στο τι θέλεις ΕΣΥ.Ότι έχεις κοντά δάχτυλα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να παίξεις πιάνο.Με παιδικά χέρια τα παιδιά θαύματα παίζουν κανονικά σαν ενήλικες με χρόνια σπουδών.Επομένως ηλικίες,κοντά δάχτυλα κλπ τα ξεχνάς.Το πρώτο βήμα είναι να βρείς δάσκαλο/δασκάλα πιάνου.Είναι πολύ βασικό τουλάχιστον για ένα διάστημα να εχεις σωστή καθοδήγηση και να μην πειραματιστείς μόνη σου.Η σωστή τοποθέτηση των χεριών και η κατανόηση του τρόπου παιξίματος(πώς πιέζεις τα πλήκτρα,απο πού πρέπει να δίνεις την ώθηση που χρειάζεται και ένα σωρό ακόμα τεχνικά θέματα)είναι το Α και το Ω.Αν ξεκινήσεις με λάθος τρόπο,αργά ή γρήγορα θα σταματήσεις να παίζεις.Αν σου αρέσει και το δείς σοβαρά,ανάλογα τον ρυθμό εξέλιξής σου θα μπορείς να παίζεις ότι θέλεις.Ο χρόνος και σε αυτή την περίπτωση είναι σχετικός.

Για την φωνή τώρα..Το να μάθεις να διαβάζεις παρτιτούρα σημαίνει να μάθεις θεωρία και αρμονία(τουλάχιστον τα βασικά)Έτσι θα μπορείς να καταλαβαίνεις την μουσική που βλέπεις και όχι μόνο να την διαβάζεις.Σίγουρα για να μπορέσεις να τραγουδήσεις σωστά,θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον δάσκαλο/δασκάλα φωνητικής.

Θέλει δουλειά μην νομίζεις οτι θα είναι παιχνίδι.Χρειάζεσαι ώρες μελέτης καθημερινά για να φτάσεις σε κάποιο αποτέλεσμα.Οπότε μπορείς να ψάξεις για ωδείο,και να πείς ότι ενδιαφερεσαι για θεωρητικά μαθήματα(θεωρία και όταν την τελειώσεις,αρμονία),μαθήματα πιάνου και φωνητικής.Θα σου προτείνουν κάποιους δασκάλους και θα μιλήσεις μαζί τους ωστε να ξεκινήσετε μαθήματα.Αν προτιμάς ιδιαίτερα,μπορείς να ψάξεις για κάποιον που να διδάσκει όλα τα παραπάνω.Συνήθως  οι δάσκαλοι φωνητκής έχουν διαδαχθεί και κάποιο άλλο μουσικό όργανο,εκτός απο τη φωνη τους,κυρίως πιάνο(εννοείται ότι θα ρωτήσεις αν διδάσκει και πιάνο,δεν αρκει μόνο να ξέρει).Για τα θεωρητικά ισχύει το ίδιο,για ανάγνωση και κατανόηση παρτιτούρας αρκεί ο ίδιος δάσκαλος.Αν αργότερα θές να το εξελίξεις σε ανώτερο επίπεδο βρίσκεις τότε ξεχωριστές ειδικότητες.


IoannaKj
10.04.2020, 12:57
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Σίγουρα θα κινηθώ με ιδιαίτερα, γιατί δουλεύω και δεν έχω καθόλου σταθερό ωράριο. Αλλάζει ανά πάσα στιγμή. Και δυστυχώς έχω μόνο την Κυριακή ελεύθερη. Δεν ξέρω τι θα μπορώ να βρω ή να πρωτομάθω με μια Κυριακή.
CROSS
11.04.2020, 11:26

Αν σου αρέσει,θα βρείς τον χρόνο.Καλή αρχή!


tina1x
12.04.2020, 13:18
Γεια σας. Με ενδιαφερει κ εμενα το τραγουδι αλλα δεν ξερω αν εχω την δυνατοτητα. Καποιοι μου λενε οτι δεν το εχω καθολου κ αλλοι οτι χρειαζομαι δουλεια. θα ηθελα να παρω αλλη μια γνωμη απο καποιον που εχει γνωσεις
xkostas
06.05.2020, 23:50
Όλα γίνονται με λίγη θέληση! Μία ωρίτσα να μελετάς την μέρα μουσικήείναι αρκέτη γι αυτά που θέλεις