ελληνική μουσική
  320 online   ·  211.034 μέλη

  Απορία σχετικά με τον οπλισμό

  KlrPt
  13.08.2020, 07:47

  Έστω, πως έχουμε στην αρχή οπλισμό, που ανεβάζει τη Ρε ένα ημιτόνιο - σε Ρε# . Αν με αυτόν τον υπάρχοντα οπλισμό, δούμε στο πεντάγραμμο γραμμένο Ρε# , τότε θα πρέπει να ανέβουμε άλλο ένα ημιτόνιο, δηλαδή να παίξουμε Μι; Αν ναι, γιατί δεν γράφουμε απλά Μι; Το συνάντησα σε παρτιτούρα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  Γράφω πρώτη φορά, συγχωρέστε με αν τοποθέτησα την απορία σε λάθος μέρος του site.


  CROSS
  15.08.2020, 19:39

  Kάπου έχεις μπερδευτεί.Η μόνη περίπτωση να έχεις οπλισμό μία δίεση,που να διαβάζεις ως ρε,είναι να είσαι σε κλειδί φα,και να είναι φα#,αλλά απο λάθος να το διαβάζεις ως ρε,επηρεασμένος απο το κλειδί σολ.Δεν υπάρχει οπλισμός ρε#.Για να υπάρχει το ρε# στον οπλισμό,θα πρέπει να έχουν προηγηθεί άλλες 3 διέσεις,φα#,ντο# και σολ#(ή να και έχει περισσότερες διέσεις,που ακολουθούν την ρε#).

  Για το ερώτημα σχετικά με το αν συναντήσεις την νότα με δίεση,ενώ η δίεση υπάρχει στον οπλισμό,η μόνη περίπτωση είναι,να έχει προηγηθεί η ίδια νότα με αναίρεση,μέσα στο ίδιο μέτρο,ή να έχει αλλάξει όλος ο οπλισμός απο ένα σημείο και μετά,μέσα στην παρτιτούρα.Το να είναι σε ισχύ η δίεση οπλισμού,και να ξαναμπεί στη νότα,μπορεί να είναι μόνο τυπογραφικό λάθος.Για να παίξεις διπλή δίεση,θα πρέπει να υπάρχει δίπλα στη νότα η διπλή δίεση.