ελληνική μουσική
367 online   ·  209.863 μέλη

3.5 χρόνια σπουδές βιολιού με ABRSM σύστημα (Αγγλία)! Συνέχεια στην Ελλάδα;

AnnaViolin
30.12.2020, 17:20

Γειά σας και χρόνια πολλά σε όλους,

σπουδάζω στην Αγγλία τα τελευταία 5 χρόνια και τα τελευταία 3.5 κάνω ιδιαίτερα μαθήματα βιολιού και δίνω εξετάσεις κάθε χρόνο με το σύστημα ABRSM. Μόλις περασα τις εξέτασεις του 3ου επιπέδου πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων γιατί νωρίτερα είχαν αναβληθεί λόγω κορονοϊου. Εν πάσει περιπτώσει τώρα ξεκινάω να δουλεύω την ύλη του τέταρτου επιπέδου. Παράλληλα μελετάω για να δώσω εξετάσεις θεωρίας επιπέδου 5 στο τέλος αυτής της χρονιάς με το ίδιο σύστημα.

Κατά πάσα πιθανότητα θα γυρίσω Ελλάδα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και θέλω πάρα πολύ να συνεχίσω τις σπουδές μου στο κλασσικό βιολί. 'Εριξα μια ματία στην ύλη για βιολί στην Ελλάδα για τα διάφορα επίπεδα με το ελληνικό σύστημα και δεν μπορώ να βρώ αντιστοιχία.Λογικά θα πρέπει να δώσω εξετάσεις για να καταταγώ σε κάποιο επίπεδο σε ελληνικό ωδείο αλλά μήπως γνωρίζει κανείς περίπου πια θα ήταν η αντιστοιχεία;Επίσης στην Ελλάδα βλέπω ότι υπάρχουν πολλά γενικά μαθήματα ενώ εδώ κάνουμε μόνο θεωρία εκτός από ear training/aural skills (συγχωρέστε με δεν ξέρω πως να τα μεταφράσω) που είναι μέρος των πρακτικών μαθημάτων.

Άλλη λύση θα ήταν να συνεχίσω στην Ελλάδα με το ABRSM σύστημα, είτε κάνοντας ιδιαίτερα είτε σε ωδείο και να δίνω τις εξετάσεις καθε επιπέδου. Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε τη γνώμη σας αν θα ήταν καλύτερο να συνεχισω με το βρετανικό ή το ελληνικό σύστημα και σε κάθε περίπτωση αν θα προτείνατε ιδιαίτερα μαθήματα ή ωδείο; Με ενδιαφέρει να μάθω καλή τεχνική και να συνεχίσω να πιστοποιώ τα επίπεδα σπουδων μου. Γνωρίζω ότι το ABRSM δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα αλλα για μένα το να περνάω τις εξετάσεις έδωσε κάποιο στόχο και πιστοποίηση της ποιότητας σπουδών. Επίσης ο τωρινός μου δάσκαλος διδάσκει βιόλι σε πανεπιστήμιο εδω οπότε υπάρχει κάποια εμπιστοσύνη στην ποιότητα εκπαιδευσης. 

Ευχαριστώ πολύ όσους διάβασαν το 'σεντόνι'. Ειλικρινά οποιαδήποτε συμβουλή/βοήθεια στο πως να συνεχίσω σπουδές βιολιού στην Ελλάδα θα ήταν πολύτιμες. Καλή συνέχεια γιορτών!


John-Tzinieris
31.12.2020, 21:27

Απαντώ χωρίς να έχω και την πολύ μεγάλη σχέση με μαθήματα βιολιού ή ωδεία (μερικές φορές το χρόνο βγάζω από τη θήκη του και βασανίζω ανελέητα ένα βιολί Stentor {#emotions_dlg.biggrin} )

Για την αντιστοιχία εγώ θα ρωτούσα σε κάποιο μεγάλο ωδείο (π.χ. Νάκας).. Αν πρόκειται πάντως να μείνεις στην Ελλάδα δεν είναι καλή ιδέα η μακρόχρονη επένδυση σε κάτι που δεν αναγνωρίζεται (άποψή μου).. Το είδος των μαθημάτων (ιδιαίτερα ή ωδείο) έχει σχέση με το τί ακριβώς θέλεις να πετύχεις.. Σίγουρα στο Ωδείο έρχεσαι σε επαφή με περισσότερο "μουσικό κόσμο" (γενικά θετικό) και υπάρχει και πρόγραμμα σπουδών κάπως συγκεκριμένο..

Καλή χρονιά έτσι κι αλλιώς!

[ τροποποιήθηκε από τον/την John-Tzinieris, 31-12-2020 21:35 ]


AnnaViolin
08.01.2021, 01:28
Σ'ευχαριστώ πολύ. Καλή Χρονιά! Έχεις ένα δίκιο για το πρόγραμμα σπουδών κι εγώ πιστεύω βοηθάει πολύ να ξέρεις περίπου που βαδίζεις. Και μάλλον έχεις δίκιο και για τις εξετάσεις αν και δεν είμαι σίγουρη τι θέλω να πετύχω με τις σπουδές αυτές. Θα ήθελα πάρα πολύ να παίξει κάποια στιγμή σε κάποια ορχήστρα έστω και ερασιτεχνική αλλά μπορεί αυτό να είναι και άπιαστο όνειρο. Καλή ιδέα να ρωτήσω κάποιοι ωδείο για την αντιστοιχία.