ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

Αναζήτηση συνεργασίας για μελοποίηση στίχων με τίτλο Ενός μηνός σιγή

kateriz
    30.06.2025, 09:38

Καλησπέρα,

Κάνω τα πρώτα μου βήματα στη συγγραφή στίχων και ανεβάζω παρακάτω ένα πρόσφατο ποίημά μου, μήπως ενδιαφέρεται κάποιος για τη μελοποίησή του.

Επειδή το ποίημα είναι αρκετά μεγάλο στη μορφή που παραθέτω, έκανα δοκιμαστικά κάποιες παρεμβάσεις για να το μελοποιήσω, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

🎧 Μπορείτε να ακούσετε μια ενδεικτική εκδοχή εδώ:
    🔗 
    Link

" target="_new" data-start="742" data-end="832">>

......................................................................................................................

Ενός μηνός σιγή
    ξέχνα με σου είπα
    της παρηγοριάς σου τη φωνή
    γυρεύοντας δε βρήκα

μού φυγες κι ας σου μήνυσα
    πως θέλω μόνο εσένα
    για το καλό μου μ' άφησες
    γλυκόπικρό μου ψέμα

το αντίο σου με πλήγωσε
    και η επιμονή σου
    που μ' αναγκάζει πια να ζω
    δίχως τον ήχο απ' τη φωνή σου

μα πιο πολύ με πλήγωσε
    που πάνε πέντε χρόνια
    από τότε που με κοίταξες
    μ' αγάπη και συμπόνια

δεν το εννοούσα μάτια μου
    που σου είπα να σωπάσεις
    αυτό που ήθελα να πω
    είναι μη με ξεχάσεις

με άλλον αύριο θα γυρνώ
    στα μέρη που με πήγες
    το δάκρυ μου θα συγκρατώ
    για τις τυφλές μου ελπίδες

κι αν κάποτε σε ξαναδώ
    ίσως κάτι να νιώσω
    ίσως πάλι και τίποτα
    και να το μετανιώσω
    που τόσα χρόνια σ' αγαπώ
    ούτε θυμάμαι πόσα
    για να φτάσω στο παρελθόν
    να βγάζω πια τη γλώσσα

για πότε μού 'δωσες φτερά
    για πότε μου τα πήρες
    τρελάθηκαν μου φαίνεται
    του φεγγαριού μου οι μοίρες

τη μια προστάζουν έρωτα
    την άλλη νοσταλγία
    την τρίτη τη φαρμακερή
    στέλνουν αδιαφορία

λευκό το χρώμα που άφησες
    κενό το πέρασμά σου
    στιγμές που πεταχτήκανε
    στα απορρίμματά σου

της λησμονιάς η μούσα
    κάπου στέκει και χαμογελά
    με δάκρυα στα μάτια
    για τα όνειρά μας τα απατηλά
    που γίνανε κομμάτια

τι σού 'δωσα τι μού 'δωσες
    κανείς δε λογαριάζει
    μηδέν γράφει το πηλίκο μας
    κι αυτό πια δεν αλλάζει

αντίο πια, σε χαιρετώ
    ώρα καλή να έχεις
    κι αν κάποτε σε ξαναδώ
    πώς ένιωσα θα κατέχεις

σού 'πα πολλά, μα κράτησε
    μονάχα τούτο δω
    δεν έχει τίποτα τ’ όμορφο
    το να ξυπνάς από όνειρο γλυκό

..................................................................

Κάθε σχόλιο, θετικό ή αρνητικό, είναι ευπρόσδεκτο!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Κατερίνα

CHE
    30.06.2025, 18:01

Κατερίνα είναι πολύ ωραίοι οι στίχοι σου. Βέβαια είναι όντως πολλοί και στη σύγχρονη τραγουδοποιία αυτό συναντάται μόνο στα rap/trap/hip-hop. Στο Pop τραγούδι συναντάμε συνήθως το μοντέλο: εισαγωγή - κουπλέ - ρεφρέν - 2ο κουπλέ - ρεφρέν - σόλο - (3ο κουπλέ) - ρεφρέν - φινάλε. Εσύ αντί για 3-4 κουπλέ (το πολύ) έχεις... 13 κουπλέ (!!!) κι ένα ρεφρέν. Προφανώς αυτό είναι... "αντιεμπορικό" ή, όπως θα έλεγε ο Γιώργος Ζαμπέτας "αυτό είναι κατάθεση στον Άρειο Πάγο". Για να χρησιμοποιηθούν όλοι οι στίχοι σου, απαιτείται ένα τραγούδι διάρκειας... 8 λεπτών. Στο δείγμα που ανέβασες, έπραξες σωστά και έκανες περικοπές. Το αποτέλεσμα είναι γοητευτικό, ίσως και γιατί η φωνή μοιάζει πολύ με της Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Εν προκειμένω η προσέγγιση είναι μινιμαλιστική, οπότε ως προς την ενορχήστρωση δεν υπήρχαν ιδιαίτερες απαιτήσεις από την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία συνήθως συνδυάζει το έντεχνο με το minimal (σπανίως συνδυάζει το έντεχνο με πλούσιες ενορχηστρώσεις). Υποθέτω, λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο είχες στο μυαλό σου, αν και δεν το αναφέρεις πουθενά [κάτι που θα ήταν χρήσιμο σε κάποιον που ενδεχομένως θα θέλει να μελοποιήσει τους στίχους σου, αφού έτσι του δίνεις μια επιθυμητή από σένα κατεύθυνση]. Μακάρι να βρεθεί κάποιος να εμπνευστεί μία μελωδία από τους στίχους σου. Ειδάλλως, "παίξε" με την Τεχνητή Νοημοσύνη και σε διάφορα είδη γιατί καμιά φορά το αποτέλεσμα μπορεί να σε καταπλήξει σε κάποιο ύφος που δεν θα το περίμενες ποτέ.

freddieKrueger
    01.07.2025, 06:24

Όμορφη στιχουργική προσπάθεια σε ένα πολυφορεμενο θέμα:τον έρωτα.

Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος που δεν έχει γνωρίσει αληθινή απώλεια,πείνα,πόλεμο και άλλα δεινά,η βασική θεματολογία συγκίνησης του θα είναι ο έρωτας.

Αυτό δεν το γράφω για να κρίνω την επιλογή σου απλά αφορούσε τη δική μου συναισθηματική προσπάθεια να θυμηθώ πως ήμουν κάποτε που με άγγιζαν οι σχέσεις με.τους ανθρώπους.

Στο διαταυτα:Έξυπνοι στίχοι όμορφη πένα.

Δεν με.ενοχλει που είναι αρκετοί σε ποσότητα.

Πολυ εύστοχα ο αγαπητός CHE χαρακτήρισε δια στοματος...Ζαμπετα ότι αυτό αποτελεί "κατάθεση στον Άρειο Παγο" ))

Στο σημείο αυτό έκανες ακόμη κάτι που απαιτεί ταλέντο:επέλεξες στους στίχους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο 

Επίσης με εντυπωσίασε που έδωσες ρολο και στα δύο πρόσωπα που συμμετέχουν στην θεματολογία των στίχων σου.

Αυτό αύξησε τη συγκινησιακή αξία του πονήματος του.

Αφήνω τελευταίο το κερασάκι με την άποψη μου για την.ΑΙ:Είναι καλή στο να δίνει συμβουλές στο chat gpt αλλά της λείπει το "νεύρο "

Δεν έχει ψυχή.

Κι έχει ηχορωμα που δεν είναι ανθρώπινο αλλά ρομποτικό 

Έκανα το αντίστροφο πείραμα.

Έφτιαξα μουσική κι ανέθεσαν στο ΑΙ να φτιάξει στίχους.

Το αποτέλεσμα ήταν μετριότατο.

Κλισέ φράσεις επαναλαμβανοταν.

Πχ "του ερωτα η σπιθα" "το πάθος της στιγμης" "ή αλήθεια των ματιών σου" σε ένα μέτριο αποτέλεσμα.

Ένοιωσα ότι η μουσική που έγραψα πήγε...άπατη 

Θα σου πω λοιπόν ένα μικρό τρικ:

Αν θες να γράψεις μουσική αλλά νοιώθεις ότι δεν μπορείς η ότι δεν έχεις τις απαιτούμενες γνώσεις τότε απλά 

Τραγουδά μαι στροφή των στίχων σου απλά αυθόρμητα.Μια μικρή "χαζούλα " μελωδία. 

Ότι θα μουρμούριζες μόνη σε μια βόλτα σου 

Από εκεί ξεκινούν όλα.

Αν δεν βρίσκεις άνθρωπο να μελοποιήσεις ρο υπέροχο πόνημα σου δεν πειράζει.

Ανάρτησε το κι άσε τους επίδοξους μουσουργους μα φαντάζονται μελωδίες όπως όταν διαβάζεις ένα βιβλίο χωρίς εικόνες τις κατασκευάζεις εσύ.