ελληνική μουσική
    834 online   ·  210.833 μέλη

    Ε=mc² Μια εξίσωση 100 χρονών

    mirrors
    30.09.2005, 10:47
    Quote:

    Το μέλος AT στις 30-09-2005 στις 02:44 έγραψε:

    Μικρή μου, μια χαρά κατάλαβες και σ' ευχαριστώ ιδιαιτέρως.... Ναι, το είδα και ξέσπασα η γυναίκα....
    Αλήθεια, μπορώ να σε λέω χαμομηλάκι;;; (Μου άρεσε -δεν φαντάζεσαι πόσο...- πολύ!!! )







    Eλεύθερα! Και μένα μου άρεσε, αλλά έχω διαλέξει ήδη ψευδώνυνο !
    Δεν πειράζει! Εγώ να σε λέω Άννα ή προτιμάς κανένα ζαρζαβατικό?
    W4TT4N4B3
    30.09.2005, 15:04
    οταν διαβασα το ονομα του ΚΑραθεοδωρη στο post για τη θεωρια της σχετικοτητας μου θυμισε εκεινον τον τυπο απο την τηλεοραση που λεει Δυνατα και ελληνικα που διαφημιζε 1 βιβλιο με τιτλο "Ποιος Einstein....ο ΚΑραθεοδωρης" υπονοωντας και οτι ο ΚΑραθεοδωρης ειναι ο πατερας της θεωριας της σχετικοτητας αλλα καποια σιωνιστικη συνωμοσια το απεκρυψε.αχχααχχαχα

    1 απλο συνειρμο εκανα, δεν υπονοω οτι το ειπε καποιος εδω μεσα αυτο.

    η αληθεια απο οσα εχω διαβασει ειναι οτι ο Einstein ειχε καποιες αποριες πανω σε ζητηματα μαθηματικων και ο ΚΑραθεοδωρης το βοήθησε σημαντικα και δραστικα στην επιλυση τους.

    μαλιστα ο ΚΑραθεοδωρης ειχε αναλαβει μετά απο προτροπη του Ελ. Βενιζελου το 1920 την οργάνωση του ελληνικου πανεπιστημιου στη Σμυρνη. Το μονο που κατάφερε ηταν να διασωσει απο τις σταχτες μεγαλα τμηματα της βιβλιοθηκης οταν επηλθε η μικρασιατικη καταστροφη.

    η σημασια της θεωρίας του Einstein δε βρίσκεται μονο στα αποτελεσματα που μπορουν να προκυψουν αν επαληθευτει και στις πρακτικες εφαρμογες της
    αλλά στο ότι αυτή η θεωρία αμφισβητεί μια ολοκληρη κοσμοθεωρια.

    η θεωρία των κβάντων βρίσκεται σε μετωπική αντίθεση με τη θεωρια του Einstein που υποστηρίζει ότι ο χρονος μπορει να καμπυλώνεται. Ποιος απο τους 2 έχει δικιο? μηπως και οι 2? αυτα ειναι τα ωραία της επιστημης.

    πολυ πρωτοποριακη η σκεψη και η συλληψη του Einstein αμφισβητησε ενα οικοδομημα που χτιζοταν χρονια και που δεν το τάραζε κανενας σεισμος.

    και αν θυμαμαι καλα ο Einstein το βραβειο νομπελ δεν το κερδισε για τη θεωρια της σχετικοτητας
    grammophone
    30.09.2005, 17:37
    Quote:

    Το μέλος W4TT4N4B3 στις 30-09-2005 στις 15:04 έγραψε:


    και αν θυμαμαι καλα ο Einstein το βραβειο νομπελ δεν το κερδισε για τη θεωρια της σχετικοτητας





    Όντως, το κέρδισε για την εξήγηση τού φωτοηλεκτρικού φαινομένου.


    W4TT4N4B3
    30.09.2005, 17:50
    μαλλον η επιστημονική κοινότητα δεν ήταν ετοιμη αρχικα να αποδεχτεί τη θεωρία του Einstein.

    παντως αν θυμαμαι καλα η θεωρία της ειδικής σχετικότητας μπορεί να συνδυαστεί με την κβαντική μηχανικη δημιουργώντας την κβαντικη ηλεκτροδυναμική που αν εφαρμοστεί σε πρακτικό επιπεδο μπορεί να μας δωσει την εξηγηση για την αντιυλη.

    τα προβλήματα για τις 2 θεωρίες ξεκινουν με την εισαγωγή της γενικής σχετικότητας( νεα θεωρία της βαρύτητας του Einstein)

    ισως ενας φυσικός να μπορούσε να εξηγησει καλύτερα.
    grammophone
    30.09.2005, 17:50
    Κάποια μέρα στο μακρινό μέλλον, που δεν θα έχω μυαλό και δεν θα με νοιάζει να εξευτελιστώ, μπορεί να γράψω μία τρελλή δημοσίευση: Νομίζω ότι η ειδική θεωρία είναι λανθασμένη, και μάλιστα σε περισσότερα τού ενός σημεία!

    Όμως, ακόμη και σύμφωνα με την δική μου λογική (ή τρέλλα), αυτός ο τύπος είναι σωστός, αλλά... κατά τύχη! Την ορθότητα του την εξασφαλίζουν 2 αλληλοαναιρούμενα σφάλματα.
    W4TT4N4B3
    30.09.2005, 18:00
    απορρίπτεις γενικα τη θεωρια της σχετικότητας και αποδέχεσαι συλλήβδην την κβαντικη θεωρία; νομιζω η δευτερη ειναι πιο αιτιοκρατικη ή κανω λαθος;
    grammophone
    30.09.2005, 18:34
    Quote:

    Το μέλος W4TT4N4B3 στις 30-09-2005 στις 18:00 έγραψε:

    απορρίπτεις γενικα τη θεωρια της σχετικότητας και αποδέχεσαι συλλήβδην την κβαντικη θεωρία; νομιζω η δευτερη ειναι πιο αιτιοκρατικη ή κανω λαθος;





    Μπορεί να φανεί περίεργο... αλλά απορρίπτω μόνο την ειδική θεωρία τής σχετικότητος! Συμφωνώ με την γενική θεωρία, ως πρός την ιδέα και την μεθοδολογία.

    Επειδή όμως η γενική θεωρία στην ανάλυσή της θεωρεί απειροστά διαστήματα όπου ισχύει η ειδική θεωρία, θα σχοληθώ κάποια στιγμή ώστε να δώ πώς μεταβάλλονται τα αποτελέσματά της εάν πούμε ότι στα απειροστά αυτά διαστήματα ισχύει κάτι άλλο. Εάν αυτά θα μπορούν να εξηγήσουν τα φαινόμενα θα είμαι λίγο πιο σίγουρος... για την τρέλλα μου.


    W4TT4N4B3
    30.09.2005, 18:40
    παντως σε ακραιες συνθηκες γενικη θεωρια και κβαντικη θεωρια δεν μπορουν να συνδυαστουν , δλδ για μαυρες τρυπες. ετσι δεν ειναι;

    θα τα ξαναπουμε grammophone
    Sofia
    01.11.2005, 15:03
    Διάβασα ένα ωραίο αρθράκι και για να μην ανοίγω καινούριο τόπικ απλά το παραθέτω εδώ


    Ο θάνατος του Aϊνστάιν

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

    Εξηγήστε μας, αγαπητέ Νομπελίστα, τους νόμους της Φυσικής με ένα απλό παράδειγμα. «Είναι απλό: το ότι μιλάμε και δεν παρεμβάλλεται τίποτα στη μετάδοση του ήχου είναι ένας νόμος της Φυσικής».

    Σε πολλούς θα φανεί περίεργο, αλλά η Φυσική έχει πολλά κοινά σημεία με την πολιτική. Μαίνεται κι εκεί, για παράδειγμα, ένας λυσσαλέος πόλεμος ανάμεσα στους φανατικούς της ιδεολογίας και τους πραγματιστές. Οι πρώτοι έχουν μια θρησκευτική προσέγγιση των προβλημάτων, πρώτα ρίχνουν μια ιδέα κι ύστερα προσπαθούν να την αποδείξουν. Οι δεύτεροι είναι πεισμένοι πως οποιαδήποτε ιδέα πρέπει πρώτα να την επαληθεύσουν. Ο Ρόμπερτ Λάφλιν, που διδάσκει στο Στάνφορντ και το 1998 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Την περασμένη εβδομάδα, ο 55χρονος ασπρομάλλης που μοιάζει περισσότερο με παίκτη του ράγκμπι παρά με επιστήμονα βρέθηκε στη Γένοβα για να εγκαινιάσει το ετήσιο Φεστιβάλ Επιστήμης. Και εκεί, κήρυξε ούτε λίγο ούτε πολύ τον θάνατο του Αϊνστάιν - και μάλιστα τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη θεωρία της σχετικότητας! Το πρόβλημα με τη θεωρία αυτή, λέει σε συνέντευξή του στη Στάμπα, είναι ότι έχει γίνει ένα σύμβολο, ένα εμπορικό σήμα. Τα πειράματα όμως δείχνουν ότι η περίφημη εξίσωση e=mc² δεν λειτουργεί στις πολύ μικρές αποστάσεις. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Να σταματήσουν οι έρευνες επειδή θέτουν υπό αμφισβήτηση μια οικουμενική πεποίθηση; Μα η Φυσική δεν ικανοποιείται ποτέ με μια ιδέα, πηγαίνει πάντα πιο πέρα. Αλίμονο αν μολυνθεί κι αυτή από τον ιό της ιδεολογίας!

    Στις μέρες μας, λέει ο Αμερικανός Νομπελίστας, βλέπει κανείς ένα αντιεκσυγχρονιστικό ρεύμα να διαπερνά τις δυτικές κοινωνίες, εκτοπίζοντας σχεδόν τον Διαφωτισμό. Είναι λογικό: στις δημοκρατίες οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να σφάλλουν. Είναι σχεδόν καταδικασμένοι να σφάλλουν προτού αρχίσουν να καταλαβαίνουν. Οι προοπτικές της ανθρώπινης κλωνοποίησης μας ενοχλούν, ακόμη κι όταν αυτή έχει θεραπευτικούς σκοπούς. Μια μέρα όμως θα ανακαλύψουμε ότι οι ασθενείς μας σπεύδουν για θεραπεία στην κλινική του δρος Χουάνγκ Γου Σουκ, του Κορεάτη επιστήμονα που κλωνοποίησε το πρώτο ανθρώπινο κύτταρο και έχει ήδη οργανώσει τράπεζα κλωνοποιημένων εμβρυακών κυττάρων προς χρήση από οποιοδήποτε ερευνητικό ίδρυμα του κόσμου (συνέντευξή του στον Χάρη Καρανίκα δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στον Ταχυδρόμο). Και τότε θα καταλάβουμε ότι είχαμε κάνει λάθος.

    Θα αμφισβητήσουμε λοιπόν τα πάντα; Ακόμη και τον Δαρβινισμό; «Όχι βέβαια. Μην ανησυχείτε όμως με την επίθεση που έχουν εξαπολύσει στην Αμερική οι φανατικοί της θρησκείας. Μπορεί να επιβάλουν τη διδασκαλία του "ευφυούς σχεδιασμού" στα σχολεία, αλλά δεν θα τους πιστέψει κανείς. Ο ιδεολογικός δογματισμός λειτουργεί μόνο στους ενήλικες, τα νέα παιδιά είναι πιο ευφυή απ' ό,τι νομίζουμε. Έχω πολλούς φίλους που μεγάλωσαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση και κανείς τους δεν πήρε στα σοβαρά τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία... ».




    «Τα μήλα του Μπομπ»: με το σκίτσο αυτό, ο Ρόμπερτ Λάφλιν «εξηγεί» τις επιπτώσεις της βαρύτητας στα μήλα του Νεύτωνα

    http://diastaseis.blogspot.com