Quote:
|
Το μέλος skouiler στις 21-03-2006 στις 16:54 έγραψε:
Εάν κάποιος θέλει να τραγουδήσει δεν είναι απαραίτητο να έχει κάνει μαθήματα φωνητικής. Αυτό θέλω, μέσες άκρες, να πω.
Και πολλοί, ίσως οι περισσότερο σπουδαίοι τραγουδιστές, δεν κάνανε μαθήματα. Κι όμως η φωνή είναι έμφυτη. Όπως πάντα είναι.
Αν κάνεις μαθήματα φωνητικής για να πεις όπερα, που λέμε, καλά τα κάνεις. Η ίσως αν θες να "πεις" και κάποιες κορώνες σε ροκ κομμάτια μπορεί να καταστραφείς αν δεν κάνεις μαθήματα. (όπως έπαθε νομίζω ο τραγουδιστής των μετάλικα ο οποίος δεν έκανε και κορώνες)
Πρέπει όμως ο δάσκαλος σου να σε αποθαρρύνει, εφοσον είσαι άχρηστος. Έχω γυρίσει κάμποσα ωδεία και έχω ακούσει κάτι άθλιους τραγουδιστές να κάνουν μαθήματα για να τραγουδήσουν το "Ωφ αμάν" (νυν "πίνω και μεθώ" ή " ωχ αμάν") ή τον "Αποσπερίτη" ή τραγούδια του Μάλαμα ή του Ιωαννίδη.
Και ειλίκρινά είμαι κάθετος σε αυτό που θα πω.
Όσα μαθήματα φωνητικής και να κάνεις αν έρθει ένα ταλαντούχο τσιγγανάκι θα σε σβήσει σε ένα λαικο ή σε ένα δημοτικό τραγούδι ή ακόμα σε ένα αμανέ. Όσο και αν δουλέψεις τη φωνή σου, δεν πρόκειται να πεις ένα βαρβάτο τραγούδι του Μπάμπη του Μπακάλη.
Θα μου πεις είναι κριτήριο φωνητικής ικανότητας το να πεις μπακάλη; Όχι βέβαια. Αλλά σε ότι αφορά το ελληνικό τραγούδι - το οποίο πολλοί πάνε να δειδαχθούν στα ωδεία - το λαϊκό, το ρερμπέτικο και το δημοτικό(ιδίως το δημοτικό) είναι ότι πιο απαιτητικό.
Τώρα αν κάποιους τους ενθαρρύνουν οι φίλοι τους να τραγουδήσουν επειδή κάνανε δυο η τρία μαθήματα με κάποιον τενόρο, σίγουρα και αυτοί, οι φίλοι δεν ξεφεύγουν από τον γενικό κανόνα: Ο ΚΟΣΜΟΣ (όπως και γώ σε ότι αφορά την ξένη κυρίως μουσική) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ. πχ Αν εγώ που το αυτί μου έχει συνηθίσει σε ανατολίτες τραγουδιστές (σαφώς πιο τεχνίτες και πιο μερακλήδες από τους φωνακλάδες δυτικούς) ακούσω μια κορώνα απλή από μιά κοπελίτσα του ωδείου πιθανώς να ενθουσιαστώ. Αν όμως καταλάβω πόσο απλό είναι αυτό που κάνει - να τραγουδάει απ' το στομάχι και πόσοι τραγουδιστές δυτικοί κάνουν πολύ καλλίτερες κορώνες τότε ίσως να μην την προσέξω καθόλου.
Εγώ πιστεύω ότι τα ακούσματα του κόσμου καθορίζουν το επίπεδο της μουσικής.
Όσο μεγάλος πχ κι αν ήταν ο Καζαντζιδης ποια τύχη θα είχε σήμερα; Σήμερα που τα αυτιά του κόσμου θα τον "αποκαλούσαν" απλά "φωνάρα" (με ενοχλεί αυτό) όπως θα αποκαλούσαν (Δυστυχώς!!! Μπορούσα να πω κι άλλα εδώ χειρότερα αλλά ρκούμαι στο δυστυχώς) εξίσου τον Κότσιρα ή τον Ρέμο επειδή κύριο άκουσμα έχουν τον Ιωαννίδη, τον Πετρέλη, τον "πίπα της ειρήνης".
Σε μια άλλη εποχή με απαιτήσεις φωνητικές ούτε ο ρέμος ούτε ο Πατρέλης ούτε ο αλκίνοος θα είχαν τύχη όχι λόγω της τέχνης τους μα λόγω των φωνητικων απαιτήσεων. Φαντάζεστε τον αλκίνοο στο πλευρό του Παγιουμτζή; Φαντάζετσε την Αρβανιτάκη στο πλευρό της Πόλυς Πάνου; Συνεχώς έχουμε έκπτωση αξιών και όσο περνάν τα χρόνια και βεντιώνονται οι τεχνικές φωνητικής τόσο μικρότερους και τεχνικά πιο λίγους τραγουδιστές βγάζουμε.
Γεια.
|
|
Γεια σου και πάλι!
Εαν κάποιος θέλει να τραγουδήσει για λίγα χρόνια σαν αναλώσιμο είδος και μετά αφού καταστραφεί λέμε τι καλός που ΗΤΑΝ, ναι δεν χρειάζεται να κάνει μαθήματα. Αυτό λέω. Αν όμως θέλει να τραγουδήσει γιατί έχει φωνή (το θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση) για αρκετό καιρό και να είναι υγιής, πρέπει να κάνει μαθήματα με κάποιον τενόρο, ή κάποια σοπράνο, ή κάποιο δάσκαλο βυζαντινής ή κάποιον δημοτικό τραγουδιστή, όχι για να του μάθει να έχει μεράκι και αγάπη για τη μουσική, οπότε και ακούσματα (κάτι το οποίο δεν μαθαίνεται από κανέναν), αλλά για να του δείξει πώς μπορεί το ίδιο του το σώμα να το βοηθήσει να διατηρηθεί αναλοίωτος όσο γίνεται στον χρόνο. Πιστεύω ότι οι τραγουδιστές είναι άνθρωποι και όχι μηχανές συγκίνησης και δεν θα πρέπει να τους βλέπουμε σαν τέτοιες, καθαρά εγωϊστικά. Κι αν κάποιος έχει βρει δικούς του τρόπους να προστατεύεται (όπως είπα και πριν), είναι τυχερός άνθρωπος και δεν χρειάζεται να κάνει μαθήματα. Αν όμως δεν έχει βρει και θέλει να συνεχίσει για χρόνια να τραγουδάει και έχει πράγματα να δώσει πρέπει να ξέρει να τραγουδάει στοιχειωδώς σωστά (δεν είπαμε να γίνει κλασσικός τραγουδιστής, κάτι το οποίο θέλει πάαααρα πολλή δουλειά και είναι εντελώς άλλη συζήτηση, πίστεψέ με...) Απλά πρέπει να ξέρει βασικά στοιχειά σωστής αναπνοής και εκφοράς της φωνής, ώστε να μπορεί να κάνει όλα όσα έχει φανταστεί και νοιώσει και θέλει να κάνει. Δεν είμαι υπέρ του μαθήματος ρεπερτορίου. Αυτό το επιλέγει ο καθένας μόνος του και κανένας δάσκαλος δεν μπορεί να του το διδάξει. Όμως βασικές αρχές σωστού τραγουδιού, είναι απαραίτητες για να μην καταλήξει σαν την Βάνου (την ξαναναφέρω γιατί την αγνόησες ως παράδειγμα).