ελληνική μουσική
277 online   ·  209.869 μέλη

Χορόδραμα με Χατζιδάκι...

manblaz
12.10.2005, 23:58
Δύο παραστάσεις τιμής και μνήμης, αλλά πολύ περισσότερο αλληλεγγύης απέναντι σε ορφανά και άπορα παιδιά, διοργανώνει στις 21 και 22 Οκτωβρίου (9 μ.μ.) στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα με τη συνεργασία του Ελληνικού Χοροδράματος της Ραλλούς Μάνου.

Το ίδρυμα με την υπερεκατονταετή ιστορία συναντά το εκλεκτό σωματείο της Ραλλούς Μάνου σε δύο βραδιές γεμάτες χορό και μουσική με την παρουσίαση ιστορικών έργων από το ρεπερτόριο του Χοροδράματος. Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, που το 1999 «χτυπήθηκε» από το σεισμό και κρίθηκε ακατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών. Χρειάζονται λοιπόν τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων μας για να ξεπεραστεί η ατυχία και να αποκτήσουν τα παιδιά το σπιτικό που τους αξίζει.

Η παράσταση χωρίζεται σε τρία μέρη: τα «Female steps», από την ομάδα σύγχρονου χορού X-anima σε χορογραφία Νικόλ Κουτσουμπέλη, Μαρία Γερακάρη και μουσική Kimo Vigli. Το έργο αφηγείται τη συμβίωση πέντε γυναικών, τις σχέσεις τους και τις αντιδράσεις τους, όταν μία απ' αυτές φεύγει. Θα ακολουθήσει «μουσική για παιδιά», ένα μικρό ρεσιτάλ πιάνου, για το οποίο ο Φίλιππος Τσαλαχούρης προσεφέρθη αφιλοκερδώς και διάλεξε μουσικά αποσπάσματα από έργα των Μότσαρτ, Καμπαλέβσκι, Τίτο Αρπέα, Ερίκ Σατί, Μάνου Χατζιδάκι. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με το «Καταραμένο φίδι» σε χορογραφία Ραλλούς Μάνου, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά-κοστούμια Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Το «Καταραμένο φίδι» μαζί με τις «Εξι λαϊκές ζωγραφιές» παρουσιάστηκε στο θέατρο REX τον Μάρτιο του 1951, χρονιά που ιδρύθηκε το Ελληνικό Χορόδραμα ως σωματείο μη κερδοσκοπικό, από τη Ραλλού Μάνου και μια πλειάδα εκλεκτών πνευματικών ανθρώπων, όπως οι Μαρίκα Κοτοπούλη, Αλέξης Σολομός, Πέλος και Αλέκα Κατσέλη, Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Μάριος Πλωρίτης, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ηλίας Βενέζης.

Εργο ξεχωριστό και συνυφασμένο με το ρεπερτόριο του Χοροδράματος, προέκυψε από τη στενή συνεργασία του Μάνου Χατζιδάκι, της Ραλλούς Μάνου, του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα και την εικαστική συνδρομή του Ευγένιου Σπαθάρη. Ενα έργο από το Θέατρο Σκιών έγινε ο καμβάς όπου κεντήθηκε ένα πολύ αγαπημένο μπαλέτο με κεντρικό ήρωα τον Καραγκιόζη.

Το Ελληνικό Χορόδραμα, διανύοντας ήδη καλλιτεχνική πορεία 50 ετών, έχει ξεπεράσει την απλή καλλιέργεια της τέχνης του χορού. Εξακολουθεί να υφίσταται και συνεχίζει τη μακρόχρονη καλλιτεχνική του παράδοση, πλαισιωμένο με παλιούς και νέους συνεργάτες, ανοιχτό πάντα σε νέες προτάσεις και συνεργασίες, σχεδόν με μοναδικό εφόδιο τον ενθουσιασμό των συνεργατών και των συντελεστών της εκάστοτε παράστασης.

Για την κράτηση εισιτηρίων, πληροφορίες στα τηλ.: 210-4515387, 210-3220640.

πηγή ελευθεροτυπία