ελληνική μουσική
304 online   ·  209.845 μέλη

αφιέρωμα 80χρόνια Μάνος Χατζιδάκις

kalouka
17.10.2005, 14:50
"Τους ανθρώπους που έχουν φύγει αλλά παραμένουν ζωντανοί τους έχουμε καθημερινά τοποθετημένους μέσα μας και τους κουβαλάμε σ΄ ολόκληρη τη ζωή μας … το θέμα παύει να έχει χρόνο. Η μνήμη γίνεται παρόν"
Μάνος Χατζιδάκις

Αυτά έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις ,και με τον τρόπο αυτόν συνέθετε τη μουσική του, τα τραγούδια του και τη ζωή του. Συνομιλούσε διαρκώς με τους ανθρώπους "που σημάδεψαν την κατασκευή του". 'Ο,τι αγάπησε το έκανε τραγούδι , τον αγαπήσαμε γιατί έκανε και τη δική μας ζωή τραγούδι, με τη μουσική του κράτησε τη ζωή μας στην εφηβεία της, οι έρωτες που ζήσαμε και ακόμα ζούμε μετρούν την παρουσία του. Έτσι , λοιπόν, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 80 χρόνια από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι το Τρίτο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα που σφράγισε με την παρουσία του, φορά τα τραγούδια και τη φωνή του και σας προσκαλεί σε μια συνάντηση μαζί του.

Θα ακουστούν οι μουσικές και τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, η φωνή του στα ιστορικά "Σχόλια του Τρίτου", οι μουσικές που ο ίδιος αγαπούσε, ενώ παλιοί συνεργάτες και φίλοι του με τις μαρτυρίες τους θα ζωντανέψουν τον άνθρωπο, την εποχή και το έργο του.


Soiram
17.10.2005, 22:23
Μπράβο στο τρίτο πρόγραμμα για αυτή του την πρωτοβουλία...ήταν καιρός κάποιος να θυμηθεί την υπέροχη μουσική του Μάνου...φαντάζομαι ότι αυτό θα είναι ολοήμερο αφιέρωμα; Αν όχι, αφορά κάποιες συγκεκριμένες εκπομπές;
eneni
18.10.2005, 13:46
'Οντως πολύ καλή είδηση αυτή για το αφιέρωμα στον Χατζιδάκι. Αρκεί να μην ακούμε τα τραγούδια και τις μουσικές του πια μόνο σε επετειακά αφιερώματα.
kalouka
18.10.2005, 14:54
για να μη ψάχνετε αυτές είναι οι υπόλοιπες πληροφορίες


Ενδεικτικά , το πρόγραμμα έχει ως εξής:Τίτλος Εκπομπής : "Αδράξτε τον ήχο"

Παραγωγή : Νικόλας Βιβλάκης

Ωρα μετάδοσης : 08.00

Κλασικές ερμηνείες αγαπημένων τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι δίπλα σε νεώτερες προσεγγίσεις. Η Μελίνα Μερκούρη δίπλα στη Σαβίννα Γιαννάτου. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δίπλα στον κιθαριστή Κωστή Γρηγορέα. Ο Δημήτρης Χορν, το φλάουτο της Στέλλας Γαδέδη, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, κ.α.


Τίτλος Εκπομπής : "Έξι χορδές σαν μια ορχήστρα"

Παραγωγή : Στέλιος Μούστος

Ωρα μετάδοσης : 09.00

Ογδόντα χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, ο Στέλιος Μούστος αφιερώνει την κιθαριστική εκπομπή της Κυριακής 23 Οκτωβρίου σ' αυτήν την μεγάλη μορφή της ελληνικής μουσικής που αγάπησε την κιθάρα αλλά και οι κιθαρίστες με τη σειρά τους λάτρεψαν τη μουσική του.
Οι έξι χορδές της κιθάρας θα πάλλονται αυτήν τη φορά από τις δικές του εμπνευσμένες μελωδίες, τους δικούς του γοητευτικούς ρυθμούς για 60 ολόκληρα λεπτά.
Διασκευές, μεταγραφές των πιο γνωστών του τραγουδιών για μία ή δύο κιθάρες, μια σουίτα του Μάνου για στόλο κιθάρα, αλλά και αποσπάσματα από κιθαριστικά έργα άλλων Ελλήνων συνθετών αφιερωμένα σ' αυτόν. Όλα αυτά ερμηνευμένα από κορυφαίους Έλληνες σολίστ του οργάνου.


Τίτλος Εκπομπής : "Για τον Μάνο … αιώνιο παιδί"

Παραγωγή : Ράνια Βισβάρδη

Ωρα μετάδοσης : 10.00

Στην επέτειο της γεννήσεως του Μάνου Χατζιδάκι την Κυριακή 23-10-2005, στις 11 το πρωί, το Τρίτο Πρόγραμμα παρουσιάζει μια έκτακτη ωριαία εκπομπή με παιδικά τραγούδια και νανουρίσματα, εις μνήμην εκείνου που υπήρξε πάντοτε νέος στην σκέψη, την δημιουργικότητα και την μουσική του….
Ο διορατικός δημιουργός πού ήξερε , με τον δικό του αυθορμητισμό, να ανακαλύπτει και να ενισχύει στα νέα παιδιά, το ταλέντο και την καλλιτεχνική ευαισθησία……


Τίτλος Εκπομπής : "Σε δεύτερη ανάγνωση"

Επιμέλεια : Κάτια Καλλιτσουνάκη

Ωρα μετάδοσης : 11.00

Ελληνες και ξένοι σολίστ και συνθέτες σε μεταγραφές, διασκευές και παραλλαγές έργων του Μάνου Χατζιδάκι.

-ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: ''Ο Κύκλος του CNS''
Μεταγραφή για μεσόφωνο και άρπα με την Καίτη Κοπανίτσα και την Αλίκη Κρίθαρη (ανέκδοτη ηχογράφηση αρχείου ΕΡΑ 1976)
-ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ:''Το Καρναβάλι του Τρίτου''
Παραλλαγές για πιάνο πάνω στο παλιό σήμα του Τρίτου Προγράμματος,με τη Νέλλη Σεμιτέκολο (ανέκδοτη ηχογράφηση αρχείου ΕΡΑ1982)
-ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ:''Η Εποχή της Μελισσάνθης'' ( Μητέρα κι Αδελφή) Μεταγραφή για 2 κιθάρες,βιολοντσέλλο,μπάσσο και όμποε ντ'αμόρε με τους Liona Boyd,Richard Fortin,Yo Yo Ma,Michael Kamen
-ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ: ''Ο Κύριος με το Χαμόγελο''
Παραλλαγές για πιάνο πάνω σε ένα θέμα από το ''Χαμόγελο της Τζοκόντας'' με τη Δανάη Καρά
-ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: ''Ρυθμολογία'' (Χασάπικος των Διδύμων)
Μεταγραφή για κιθάρα με τη Στέλλα Κυπραίου


Τίτλος Εκπομπής : "Ποτέ από την ποταμιά δεν λείπει πρασινάδα" Οκτώ σταθμοί στη ζωή του Μάνου Χατζιδάκι

Παραγωγή : Βασίλης Αγγελικόπουλος

Ωρα μετάδοσης : 12.00

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η εκπομπή "Ποτέ από την ποταμιά δεν λείπει πρασινάδα" του Βασίλη Αγγελικόπουλου ιχνηλατεί τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη: Ξεκινώντας από την ημέρα της γέννησής του, 23 Οκτωβρίου 1925, διατρέχει τις εφτά δεκαετίες της ζωής του, σταθμεύοντας κάθε δέκα χρόνια στην ημέρα των γενεθλίων του, όπου στήνει το "παρατήριό" της κοιτώντας το πρόσφατο παρελθόν και το εγγύς μέλλον της ζωής και του έργου του.

Τίτλος Εκπομπής : "Οι Μουσικές που αγαπούσε … ο Μάνος Χατζιδάκις…"

Παραγωγός : Ράνια Βισβάρδη

Ωρα μετάδοσης: 13.00
-Ποια μουσική αγαπούσε ο Μάνος Χατζιδάκις … ;
-Ποιους συνθέτες εκτιμούσε και θαύμαζε …;
-Τι είδους μουσική συνήθιζε ν΄ ακούει;
Από τον Χένρυ Πέρσελ και τον Β. Α. Μότσαρτ έως τον Κάρλος Γκαρντέλ και τον Άστορ Πιατσόλα, κι από τον Γκούσταβ Μάλερ έως τον Σεργκέι Προκόφιεφ και τον Τζιαν Κάρλο Μενόττι, οι συνθέτες αυτοί, σε συνδυασμό με τα γύρω του ακούσματα, στις "γειτονιές των Αγγέλων" της γενέτειράς του, και της μεταπολεμικής Αθήνας, έθρεψαν τα αισθήματα και ελευθέρωσαν την φαντασία του ευαίσθητου μουσικού που έμελλε να καθορίσει τον τρόπο και το ύφος της μουσικής στη σύγχρονη Ελλάδα.


Τίτλος Εκπομπής : "Τον κοινό μύθο… τον σχηματίζουμε καινούργιο… κάθε φορά"

Παραγωγή : Μαρίνα Παπαδημητρίου

Ωρα μετάδοσης : 14.00

Με αφορμή αυτή τη φράση του Μάνου Χατζιδάκι, σκέφτηκα να παρουσιάσω - μαζί με δύο αγαπητούς φίλους και εξαίρετους μουσικούς, την Όλγα Μπακμανίδη και τον Μιχάλη Μεσσήνη - τραγούδια "που μου αρμόζουν ή που μου ταιριάζουν", όπως έλεγε και ο συνθέτης, σε διασκευή για τρίο, με μαντολίνο, βιολοντσέλο και πιάνο.
Κι επειδή η Τέχνη μας κάνει να "ενώνουμε τα χέρια μεταξύ μας, για ν' ακολουθήσουμε μαζί τις ίδιες εσωτερικές δονήσεις …" η μουσική του μου έφερε στο νου ποιητικά αποσπάσματα από ποιητές που αγαπώ.
Ερμηνεύουν : Όλγα Μπακμανίδη-βιολοντσέλο Μιχάλης Μεσσήνης - μαντολίνο Μαρίνα Παπαδημητρίου - πιάνο


Τίτλος Εκπομπής : "15 χαϊκού και ο Μάνος Χατζιδάκις"

Παραγωγή : Απόστολος Άννης

Ωρα μετάδοσης : 15.00

Ένα λιτό προσωπικό αφιέρωμα στον Μάνο που επιμελείται και παρουσιάζει ο Απόστολος Άννης.


Τίτλος Εκπομπής : "Πρόσωπα"

Παραγωγή : Μιχάλης Μεσσήνης

Ωρα μετάδοσης : 16.00

Ο Μιχάλης Μεσσήνης φιλοξενεί στα "Πρόσωπα" την ποιήτρια Τούλα Τόλια και την πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο οι οποίοι θυμούνται, αναπολούν και ξαναζούν στιγμές αλησμόνητες, δημιουργικές, ανεπανάληπτες με τον Μάνο Χατζιδάκι.


Τίτλος Εκπομπής : "Μονομαχία Γιγάντων στην οδό Ονείρων"

Παραγωγή : Αιμιλία Κτενά

Ωρα μετάδοσης : 17.00

Η επέτειος της συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, θα μας γυρίσει πίσω στα 1962, την εποχή που η Αθήνα είχε την τύχη να παρακολουθεί μια μάχη ανάμεσα σε δυο γίγαντες της ελληνικής μουσικής. Η λεωφόρος Αλεξάνδρας φιλοξενεί την "Οδό Ονείρων" στο Θέατρο Μετροπόλιταν, με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στο γειτονικό θέατρο Πάρκ την "Ομορφη πόλη" με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Κοινό και κριτικοί προβληματίζονται για το ποια παράσταση υπερέχει και οι δυο συνθέτες χαρίζουν σε όλους στιγμές αξέχαστες. Μια μονομαχία ανάμεσα σε δυο γίγαντες της ελληνικής μουσικής που άφησε εποχή.

"Απευθείας μετάδοση από το στούντιο D της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Ωρα μετάδοσης : 18.00

Η Ορχήστρα Νυχτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων ερμηνεύει το "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Σολίστ : Νικόλας Στυλιανού
"Το Παραμύθι χωρίς όνομα" το έγραψα το 1959 για να κερδίσω οκτώ χιλιάδες δραχμές. Πήρα τέσσερις χιλιάδες μα τις υπόλοιπες, όσες φορές κι αν πήγα, δεν τις έλαβα ποτέ, μια και το θέατρο δεν έβγαλε ούτε τα έξοδά του εκείνη τη χρονιά. Κι έτσι αποφάσισα να τις ξεχάσω - και τις ξέχασα. Όπως μαζί, ξέχασα και το έργο και την παράσταση και τα τραγούδια που είχα γράψει" σημειώνει ο συνθέτης στο δίσκο. "Το Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη ( η θεατρική απόδοση του ομώνυμου έργου της Πηνελόπης Δέλτα) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβρη έως τον Δεκέμβρη του ΄59 από το Νέο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Διαμαντόπουλου και σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Βακαλό. Ο Λάκης Παππάς ήταν αυτός που συγκράτησε τραγούδια σαν το "Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι" ή το "Στην ποταμιά σωπαίνει το κάνονι", τραγουδώντας τα σε μικρά μαγαζιά της εποχής. Εκεί όπου τ' άκουσαν κάποιοι φίλοι του Μάνου Χατζιδάκι και τον παρότρυναν να τα ηχογραφήσει, ενώ ο ίδιος τα 'χε κιόλας ξεχάσεις.


Τίτλος Εκπομπής : "Ο Κύριος Σαββόπουλος θερμά ευχαριστεί τον κύριο Χατζιδάκι για την πρόσκληση …"

Παραγωγή : Τζουλιέττα Καρόρη

Ωρα μετάδοσης : 19.00

Ο Μάνος Χατζιδάκις εμπνευστής και υποστηρικτής των νέων μουσικών. Ελληνες και ξένοι συνθέτες που έγραψαν μουσική έχοντας στα αυτιά τους τον ήχο των τραγουδιών του. Από τον Ρενέ Ομπρύ στον Νικολα Πιοβάνι και από τον Νίκο Πλατύραχο στον Φοιβο Δεληβοριά. Μουσικοί αγώνες στα Ανώγεια, την Καλαμάτα, την Αθήνα. Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά, ένας χειμώνας γεμάτος μουσική στην Πλάκα. Η διάλεξη γιά το ρεμπέτικο την εποχή που κανένας δεν τολμούσε να το υποστηρίξει και ο Ζαμπέτας καλεσμένος του Χατζιδάκι στο Τρίτο πρόγραμμα. Ο μαγεμένος ποιητικός κόσμος της Λιλιπούπολης και η ατμόσφαιρα της γιορτής και της συνεργασίας. Τα σπάνια τραγούδια που φέρνουν στο μυαλό μας τις παραστάσεις στο υπόγειο του Κουν.
Μιά μουσική σπονδή στη ζωντάνια της μνήμης του Μάνου χατζιδάκι.


Τίτλος Εκπομπής : "Τα χρόνια της αθωότητας" Ο Μάνος Χατζιδάκις στο ελληνικό σινεμά

Παραγωγή : Γιώργος Κόρρας

Ωρα μετάδοσης : 20.00

Συμμετέχοντας στα γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι, η τακτική εκπομπή του Τρίτου "Τα χρόνια της αθωότητας" είναι ολόκληρη αφιερωμένη αυτή την Κυριακή στις ελληνικές ταινίες που σημαδεύτηκαν από την μουσική υπόκρουση και τα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη. Θα ακουστούν γνώμες και κρίσεις για τη "Μαγική πόλη" και τον "Δράκο" του Νίκου Κούνδουρου, για τη "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη και άλλες ταινίες του Παλιού και του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, καθώς και για τη διεθνή καριέρα του συνθέτη. Θα ακουστούν μουσικά θέματα από ταινίες όπως "Αμέρικα - Αμέρικα", "Σουίτ Μούβι", "Μπλού", καθώς και τραγούδια με τη Μελίνα, τον Χορν και άλλους.


Τίτλος Εκπομπής : "Ξενοδοχείον Βαλκάνια"

Παραγωγή : Γιώργος Χρονάς

Ωρα μετάδοσης : 21.00

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι ..


Τίτλος Εκπομπής : "Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο"

Επιμέλεια : Αιμιλία Κτενά

Ωρα μετάδοσης : 22.00

Θα μεταδοθούν δυο σπάνιες ηχογραφήσεις από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.
Πρώτα το ραδιοφωνικό έργο του Νότη Περγιάλη "ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ" σε ηχογράφηση του 1954 και σκηνοθεσία Νίκου Γκάτσου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Θάνος Κωτσόπουλος, Βάσω Μεταξά, Ντίνος Δημόπουλος, Τίτος Βανδής, Ελλη Βοζικιάδου, Δημήτρης Χατζημάρκος, Γιάννης Πελεκούδας, Φοίβος Ταξιάρχης, Νότης Περγιάλης κ.α.
Στη συνέχεια θα μεταδοθεί το έργο του Παύλου Νιρβάνα "ΜΑΡΙΑ Η ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ", σε διασκευή Μαίρης Βεάκη, σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου και ηχογράφηση του 1958
Ηλεκτρική κιθάρα : Σπύρος Πιπεράκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστόφορος Νέζερ, Φοίβος Ταξιάρχης, Ελεάνα Απέργη, Νότης Περγιάλης, Δάφνη Σκούρα, Νίκος Βασταρδής, Νέλλη Μαρσέλλου κ.α.


Τίτλος Εκπομπής : " Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια;"

Επιμέλεια : Με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη

Ωρα μετάδοσης : 24.00

Η εκπομπή ανακαλύπτει την κρυψώνα του Μάνου Χατζιδάκι και συνομιλεί με τον ίδιο και την μουσική του
Με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη