ελληνική μουσική
256 online   ·  209.863 μέλη

Jacques Loussier στο Λυκαβηττό!!!

Elen
21.07.2003, 12:35
Την Τετάρτη 23 Ιουλίου θα λάβει χώρα στο Θ.Λυκαβηττού μία συναυλία από το επονομαζόμενο Jacques Loussier Trio. Βρήκα λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της εκδήλωσης στο Αθηνόραμα της τρέχουσας εβδομάδας (17- 24 Ιουλίου).
Παραθέτω εδώ το άρθρο:

classic in jazz

Η έννοια "jazzing the classics" είναι από παλιά συνώνυμη - και σχεδόν ταυτόσημη - με το πρόσωπο του πιανίστα Jacques Loussier. Στην ιστορία καταγράφεται κυρίως από το περίφημο Play Bach Trio που δημιούργησε με τους φημισμένους μουσικούς της γαλλικής τζαζ, Pierre Michelot και Christian Garros, στα τέλη του ’50. Αξιοποιώντας ένα πλούσιο μπαγκράουντ κλασικών μουσικών σπουδών και αναπτύσσοντας ένα έμφυτο δεξιοτεχνικό ταλέντο, καθώς και το ισχυρό του ενδιαφέρον για την τζαζ, ο Jacques Loussier επιχείρησε την πρώτη «ευθεία» μείξη κλασικής και τζαζ, «τζαζοποιώντας» τους κλασικούς(και μάλιστα τον Μπαχ), πράγμα που αμέσως κίνησε το ενδιαφέρον του κόσμου, προκάλεσε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά έκανε και μια μεγάλη μερίδα των «ειδικών» να αντιδράσει. Το γεγονός είναι ότι αυτή η τάση «ανάμειξης» κλασικής και τζαζ έκανε τον Jacques Loussier ιδιαίτερα αγαπητό καλλιτέχνη.
Ο Jacques Loussier ασχολήθηκε σοβαρά και με την ηλεκτρονική μουσική και τη σύνθεση – σε τέτοιο βαθμό που, αρκετές φορές, να συμπράττει με μεγάλα ονόματα του ροκ και της ποπ (συμμετείχε στο “The Wall”, των Pink Floyd και συνεργάστηκε με τον Elton John, τον Sting κ.α.)
Το 1985, το γεγονός ότι συμπληρώνονταν 300 χρόνια απότη γέννηση του Μπαχ έκανε το Loussier να επανασυστήσει το Play Bach Trio – με νέα μέλη, διευρυμένο ρεπερτόριο και σύμμειξη ευρύτερων μουσικών στοιχείων. Στη «δεύτερη» αυτή φάση του τρίο, ο Jacques Loussier και οι συνεργάτες του δίνουν εξαίσια δείγματα μιας ολοκληρωμένης τέχνης που αγκαλιάζει δυο φαινομενικά «διαφορετικούς» κόσμους.
Το Jacques Loussier Trio, με τον ίδιο στο πιάνο, τον Benoit Dunoyer de Segonzac στο κοντραμπάσο και τον Andre Arpino στα κρουστά, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και εμφανίζεται στις 23 Ιουλίου στο Λυκαβηττό(στα πλαίσια της εκδήλωσης «Jazz In Classic & Classic In Jazz»). Το πρόγραμμα της συναυλίας είναι εφ’όλης της ύλης και περιλαμβάνει Handel (Water Music), Bach(Chorale No1 in Eb, Italian Concerto in F), Antonio Vivaldi (The Four Seasons opus 8, Concerto No1 in E), Claude Debussy(Arabesque, Isle Joyeusse), Eric Satie (Gymnopedie No1) και Maurice Ravel(Bolero).


[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από:: Elen στις 21-07-2003 12:38 ]
Elen
21.07.2003, 12:57
Από συνέντευξη του Jacques Loussier στην Κυριακάτικη (20/7/03):


«Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, στην Αθήνα, θα παίξουμε κυρίως Μπαχ, ενώ στο δεύτερο θα ερμηνεύσουμε αποσπάσματα από τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι, έργα των Ντεμπισί και Σατί για να κλείσουμε, πιθανότατα, το πρόγραμμα με το «Μπολερό» του Ραβέλ», μας είπε στην τηλεφωνική μας συνέντευξη.

- Κάποιος που αγαπά την κλασική μουσική θα ευχαριστηθεί τη συναυλία;

«Στην πλειοψηφία του, το κοινό μου αγαπάει την κλασική μουσική. Υπάρχουν φυσικά και κάποιοι που προέρχονται από την τζαζ. Αυτό που κάνουμε είναι να παίζουμε το μουσικό θέμα των κλασικών συνθέσεων με αυτοσχεδιασμούς, δίνοντας τη ευκαιρία στον κόσμο να ανακαλύψει τις δυνατότητες που παρέχει η κλασική φόρμα».

- Εσείς αγαπάτε περισσότερο την κλασική ή την τζαζ;

«Αγαπώ την καλή μουσική. Κλασική, τζαζ, νοτιοαμερικανική, βραζιλιάνικη... Τα πάντα, όταν είναι καλά. Την μουσική δηλαδή που έχει αντίκτυπο στην καρδιά και στο κορμί σου, που σε κάνει να νιώθεις αμέσως οικεία μαζί της».

- Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης;

«Ο Μπαχ μου ταιριάζει απόλυτα».

- Αν ο Μπαχ μπορούσε να σας ακούσει, τι νομίζετε ότι θα σας έλεγε;

«Αν ήταν ζωντανός και ερχόταν σε συναυλία μου, θα έπαιζε εκείνος κι όχι εγώ. Γιατί, σίγουρα, θα έπαιζε καλύτερα από μένα».

- Θα του άρεσε όμως;

«Νομίζω ναι, γιατί έχουμε κάτι κοινό. Και ο Μπαχ, τον 17ο αιώνα, αυτοσχεδιασμούς έκανε. Επαιρνε συνθέσεις άλλων και αυτοσχεδίαζε πάνω στο μουσικό τους θέμα. Ο αυτοσχεδιασμός δεν είναι σημερινό εφεύρημα. Γι' αυτό, δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι το ιδιαίτερο. Παίρνω απλώς την σημερινή μουσική και την αναμειγνύω με την μουσική των παλαιότερων ετών...».

- Τι είναι η μουσική για σας;

«Είναι η ομορφιά και η απλότητα του ήχου που κάνει τη ζωή σου υποφερτή και καλύτερη. Η μουσική σε κάνει να αισθάνεσαι την ομορφιά. Ε, όταν ακούς και Μπαχ, αισθάνεσαι ότι πλησιάζεις τον Θεό».[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από:: Elen στις 21-07-2003 12:58 ]