ελληνική μουσική
463 online   ·  209.830 μέλη

Μουσική και λόγος

vouliakis
03.02.2006, 12:17
Παρουσίαση του βιβλίου "Μουσική και λόγος" του Wilhelm Furtwδngler
H Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου παρουσιάζει το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" (Πλατεία Καρύτση, Αθήνα) το βιβλίο του Wilhelm Furtwδngler "Μουσική και λόγος" που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις PRiNTA σε μετάφραση του Βασίλη Τομανά.

Ο μεγάλος Γερμανός αρχιμουσικός Βίλχελμ Φουρτβαίνγκλερ (1886-1954) άφησε πεθαίνοντας μια σειρά σημειώσεων. Πρόκειται για δοκίμια και αφοριστικές σκέψεις που επί δεκαετίες κατέγραφε στα ημερολόγιά του - κάτι σαν εσωτερικός διάλογος. Ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία να δημοσιευθούν τα κείμενα των σημειώσεών του αυτών, στα οποία δείχνει τη βαθιά αγάπη του για τη μουσική, την έγνοια για τη διατήρησή της και για το μέλλον της. Είναι η διαθήκη του προς τη νέα γενιά που τώρα αναπτύσσεται και αναλαμβάνει υπεύθυνες θέσεις.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης κείμενα μουσικής αισθητικής τα οποία δημοσίευσε ο Φουρτβαίνγκλερ όσο ζούσε, υπό τον γενικό τίτλο "Μουσική και Λόγος", καθώς και μια σειρά από ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έδωσε το 1937 στον μουσικοκριτικό και συνθέτη Βάλτερ 'Αμπεντροτ.

Την εισήγηση για το βιβλίο θα κάνει η καθηγήτρια πιάνου Μαίρη Ροζάκη. Συνοδεύουν μουσικά οι Δήμητρα Ροζάκη (πιάνο), Δημήτρης Κουρζάκης (κιθάρα) και Γεωργία Θεοδωροπούλου (μεσόφωνος).

Η εκδήλωση (η οποία περιλαμβάνει έκθεση βιβλίου) θα ολοκληρωθεί με συζήτηση με το κοινό