Παραθέτω δύο απoσπάσματα από την επιστολή του Καθηγητή Καρδιολογίας
Γιώργου Παπαζάχου που δημοσιιεύτηκε ,40 μέρες μετά το θάνατο του Γέροντα Πορφύριου.Τον σπουδαίο καθηγητή Καρδιολογίας τον αναγνωρίζει ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα και όχι μόνον η ελληνική.Για όσους δεν γνωρίζουν για τη ζωή και το έργο του Γέροντα Πορφύριου υπάρχει σχετική ιστοσελίδα αλλά και αντίστοιχο topic εδώ στο ΜΗ)
nullΓέροντας Πορφύριος
Ο λόγος που μεταφέρω αυτά τα αποσπάσματα έχει να κάνει με την "κόντρα"επιστήμης και πίστης ,όχι τόσο διαχρονικά ,όσο στις μέρες μας.Η "αντιπαράθεση" αυτή κατά την άποψη μου μεγενθύνεται τεχνητά και στα μάτια του σύγχρονου ανθρώπου ο επιστήμονας του εργαστηρίου, ο σοβαρός σύγχρονος ερευνητής ,δεν μπορεί παρά να είναι άθεος-ακριβώς επειδή έχει πλησιάσει περισσότερο με έρευνα και κριτικό πνεύμα επιστημονικές αλήθειες.
Υπάρχει μια μερίδα επιστημόνων που διακρίνονται από μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και τις επιτυχίες τους, αρνούνται να δεχτούν την αδυναμία της ανθρώπινης λογικής να εξηγήσει τα πάντα.
Ομως υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος πραγματικών ερευνητών ,που όσο προχωράνε και μπαίνουν πιο βαθιά στο γνωστικό τους αντικείμενο,τόσο γίνονται πιο μετριοπαθείς.Δεν "πουλάνε" όμως οι έρευνες τους αλλά ούτε και οι απόψεις τους.Οπώς και η παρακάτω μεταφορά εμπειρίας και γνώσης
αυτή η κατάθεση ψυχής ενός έγκριτου επιστήμονα ,επίσης έχω την άισθηση πως δεν"πουλάει" ,ας τη διαβάσουν όμως όσοι θέλουν και
ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.Στο παρακάτω απόσπασμα ο κ.Παπαζάχος αναφέρεται σε μια αυτοδιάγνωση του Γέροντα Πορφύριου
σε μια συνάντηση τους...:
"......Εδώ θα αναφέρω μιά αυτοδιάγνωσή του. Διεπίστωσε μεταβολές στο ηλεκτροκαρδιογράφημά του, χωρίς καρδιογράφο. Ένα βράδυ μού τηλεφώνησε ανήσυχος: “Έλα, έστω και αργά, και θα δής αλλοιώσεις στο καρδιογράφημα. Πονάω σήμερα, πολλές φορές, και ο πόνος είναι στηθαγχικός”. Διαπίστωσα πράγματι ισχαιμικές μεταβολές (στις απαγωγές v3-v6) και τον ρώτησα σε ποιό stress βρέθηκε σήμερα. Άρχισε να κλαίη και με διακοπές να μού περιγράφη λεπτομερώς σκηνές από τις οδομαχίες στή Ρουμανία. Ήταν η ημέρα της εξεγέρσεως του λαού κατά του Τσαουσέσκου και με το “χάρισμά” του έβλεπε τούς πυροβολισμούς και τούς θανάτους στις πλατείες, όπως τις δημοσίευσαν οι εφημερίδες τις επόμενες ημέρες. Συνέχισε να κλαίη και τον παρεκάλεσα να ζητήση από τον Θεό να του αφαιρέση για λίγο αυτή την “όραση”. Η καρδιά του βρισκόταν σε κίνδυνο από την ένταση. Θά μπορούσε να κάνη επέκταση του εμφράγματός του. Στήν ίδια ένταση βρισκόμουν κι εγώ, βλέποντας την ευαισθησία της “άλλης” καρδιάς ενός αγίου. Έκρυψα τα μάτια μου με το καρδιογράφημα και σκεφτόμουν: Τί σημασία έχουν, Γέροντα, για σένα τα νιτρώδη αντιστηθαγχικά φάρμακα που ετοιμάζομαι να σού δώσω; Εσύ δεν είσαι εκ του κόσμου τούτου. Η καρδιά σου χτυπά στον Ωρωπό και ζή στην Ρουμανία. Στό ηλεκτροκαρδιογράφημα η καρδιά φαίνεται με ισχαιμική “κατάσπαση” του Sε διαστήματος, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε μεγάλη “ανάσπαση” προς τον ουρανό. Έφυγα αργά με τον τρόμο ότι είδα λίγο από το φώς ενός αγίου....."
και σε κάποιο άλλο σημείο προς το τέλος:
"...Κάποια μέρα μού είπε: “Όταν θα φύγω θα είμαι πιό κοντά σας. Μετά θάνατον καταργούνται οι αποστάσεις”. Ελπίζω τώρα να μπαίνη ευκολότερα στα σπίτια μας και στις καρδιές μας."
Ετσι είναι γιατρέ ,ευκολότερα Μπαίνει στα σπίτια μας.Σε ευχαριστούμε για όλα αυτά τα υπέροχα που μας έγραψες
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : semplice στις 21-05-2006 12:14 ]
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : semplice στις 22-05-2006 18:15 ]