ελληνική μουσική
352 online   ·  209.846 μέλη

Γιουκαλίλι

ageras
25.08.2006, 17:14
Ένα όργανο που δεν είναι και τόσο γνωστό αλλά με πολλές δυνατότητες!!!!

Δανείζομαι μέρος από το άρθρο στο e-περιοδικό μας μουσικά όργανα από το Α-Ω μέρος Γ


Γιουκουλέλι ή γιουκαλίλι

Μουσικό τετράχορδο όργανο, παρόμοιο με την κιθάρα. Το γιουκαλέλι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα νησιά της Χαβάης όπου είναι περισσότερο γνωστό ως χαβανέζικη κιθάρα. Πορτογαλικής προέλευσης, έγινε γνωστό στα νησιά αυτά στο τέλος του 19ου αι. ως παραλλαγή της πορτογαλικής κιθάρας (machete), και έχει ηχείο στρογγυλωπό με μακριά λαβή. To γιουκαλέλι διακρίνεται για τη γλυκύτητα του ήχου του, που είναι ιδιαίτερα υποβλητικός, για την έκταση των αρμονικών φθόγγων και για την απαλότητα του πορταμέντο, τη δυνατότητα δηλαδή μετάβασης από τον έναν φθόγγο στον άλλο με γλίστρημα του δάχτυλου πάνω στη χορδή.


Αξίζει να δείτε αυτό το βιντεάκι όπου ένας τύπος παίζει το While my guitar gently weeps των Beatles με το γιουκαλίλι του!!!!!
http://video.google.com/videoplay?docid=1352016870638076087


www.manpas.musicheaven.gr


[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : ageras στις 25-08-2006 17:16 ]


[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : ageras στις 25-08-2006 17:38 ]


Aiolos_m
26.08.2006, 01:12
Πες της το μ' ένα γιουκαλίλι
γρινιάζει κάποιος φωνογράφος
πες μου τι να της πω Χριστέ μου
τώρα συνήθισα μονάχος...
wraios
12.09.2006, 15:59
πολυ ωραιο οργανο...και αυτος ο τυπος απαιχτος...
dver17
12.09.2006, 18:28
O Peter Sellers (o ηθοποιός) έπαιζε ukelele και μάλιστα τον έχω σε κάποια videos.
absurdus_delirium
21.09.2006, 13:00
Να πω την αλήθεια μου αυτό το περίμενα! Παίζω (ή, τελοσπάντων, προσπαθώ να παίξω) γιουκαλέλι τους τελευταίους 8-9 μήνες και παρακολουθώ, ιντερνετικώς, την μουσική κοινότητα των γιουκουλελιστών (sic) ανά τον κόσμο! Σε διεθνές επίπεδο το ουκουλέλε (όπως είναι η εκφορά του ονόματος στα χαβανέζικα) γνωρίζει μια γενικότερη αναβίωση. Είναι πράγματι ένα αξιοθαύμαστο όργανο όπως ξεκαθάρα έδειξε ο κος. Jake Shimabukuro, το οποίο εκτός από εξαιρετικά ευέλικτο (ο διάσημος μπασίστας Lyle Ritz έσπειρε τους σπόρους για αυτήν την αναβίωση που επέρχεται, με το Jazz άλμπουμ του 'How About Uke?') είναι και εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη.
Πολύ απλά εννοώ πως μέχρι ένα αρχικό στάδιο, η πρόοδος είναι ραγδαία γεγονός που σου επιτρέπει να γουστάρεις όλο και περισσότερο με το κιθαρομπαγλαμαδάκι που κρατάς και παιδεύεις!
Τελευταία έχω ψηθεί χοντρά να φτιάξω το παρακάτω ηλεκτρικό ουκουλέλε. Όχι τίποτε άλλο, αλλά βρέθηκα σε κάνα δύο-τρία τζαμαρίσματα και ήμουν ο μόνος που κρατούσε το μικρόφωνο ανάμεσα στα γόνατα!
Ίσως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι πως η τέταρτη χορδή του είναι πιο πρίμα απο την τρίτη δηλαδή το πιο συνηθισμένο του κούρδισμα είναι Sol(4)-Do(4)-Mi(4)-La(4). Εναλλακτικά θα μπορούσες να πεις πως έχει τις μπάσες χορδές του στη μέση, γεγονός που επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν τεχνικές παιξίματος που ανήκουν στο μπάντζο! Επίσης, να συμπληρώσω πως στους διάσημους γιουκουλελιστές ανήκουν/αν οι George Harrison, Joe Strummer των Clash και Eddie Vedder των Pearl Jam (αν και δεν ήταν ακριβώς διάσημοι για το ουκουλέλε τους!)
Και φτάνουμε στην ώρα της προπαγάνδας! Όποιος ενδιαφέρεται για πληροφορίες όσον αφορά που στην Ελλάδα μπορεί να βρει ένα ουκουλέλε, κουρδίσματα, συγχορδίες ή ακόμα και τρόπους να φτιάξει το δικό του χρηστικό ουκουλέλε (με μηδαμινό κόστος) και να δει αν θα κολλήσει ή όχι ή γενικότερα καλούδια (εντυπωσιακός ο Jake αλλά αν δεν ακούσεις τον Brudda IZ να τραγουδάει το medley του Somewhere over the rainbow/What a wonderful world, δεν το πιάνεις ακριβώς) θα χαρώ με το παραπάνω να βοηθήσω!

ΑΤΤΕΝΤΙΟΝ! Μη Ζγωνς Σμα Σ'λεν Φλαξ![ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : absurdus_delirium στις 21-09-2006 13:17 ]

επισυναπτόμενα: ukestick2.jpg